Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинско училище със знак за качество за работата си в международен проект

Учителският колектив от ОУ"Л Каравелов"-Видин, включил се в проекта "Семената на разказвачите"
Снимка: личен архивЗнак за качество "Пример на добра практика " от френската национална агенция "Erasmus+" получи ОУ "Любен Каравелов" Видин за своята  работа в международния проект "Семената на разказвачите" Знакът се  дава на  проекти, чието изпълнение и резултати са с много високо качество. Проектът включва иновативни педагогически практики, нещо, което се оказва  голямо предизвикателство към преподаватели и ученици - обяснява директорът Галина Нетова:


"За успеха на проекта много донесе и партньорството ни... Защо точно такъв проект? Искахме да позволим на учениците си да разказват истории без всякакви помощни материали... Какво създадохме на практика?... Имаме специален сайт, създадено педагогическо ръководство, библиотека с 300 приказки... Създадохме уеб радио, има 20 видеоклипа на деца."


онлайн работа по проектаКъм проекта интерес имат колеги от България и от целия свят, на заключителното събитие учители споделят, че са имали възможност да приложат вече някои от продуктите в часовете си.


Видеата, които създават децата,  трябва да са авторски без заемки от други места, което дава възможност за творческа работа и развихряне на въображението на децата. По време на пандемията работят онлайн и правят всичко в домашни условия, казва Колетка Павлова, начален учител: 


"Бяха заснети съвсем изчистено приказките, които децата разказваха... Доста трудна работа беше създаването на тези видеа, но пък резултатът е страхотен... Децата много се забавляваха и се справиха като много добри оратори. Запознаха се с много приказки, да разказват свободно, научиха се да ползват жестове, мимики, така че да бъдат добре разбрани. Ефектът, който се целеше да могат свободно да разказват, се получи...


 Магдалена Димитрова от 3. клас участва в проекта с две български народни приказки, разказва приказките и ги създава като видео  с техниката "Театър на сенките". Това са "Дядо и ряпа" и "Трици и халва":


"Направих Театъра на сенките като гледах от една книжка за "Дядо и ряпа" как да ги нарисувам...нарисувах ги на черен лист и ги изрязах, после ги залепих, взех кутия, залепих черен лист върху нея и написах "Дядо и ряпа" . Направих дупки, за да могат героите да се хващат за кръста  и да дърпат ряпата..."

Магдалена Димитрова, участник в проекта, с приказката


Сияна Борисова е третокласничка, тя също участва в проекта като разказва приказката "Дядовата питка" и прилага древна японска техника:


"Участвах с техниката камишибай, това е древна японска техника на първите разказвачи на истории по улиците... Аз бях с едно момче, което ми помагаше като вдигаше картите и слагаше нови... Научих се да разказвам по-свободно и по-добре и да не се притеснявам от публиката.."

Сияна Борисова, 3 клас

Работата в проекта е предизвикателство за участниците в него, казва Красимира Иванова, начален учител :

"Наистина това беше предизвикателство за нас... Смисълът на проекта беше точно това - да ги научим да говорят и да разказват... Ние учихме децата, но учихме и себе си... Поставили сме си задачата - да направим всичко възможно това, което направихме, да го прилагаме в работата си."

Вижте още

Нов сценичен живот за операта "Аида" сред Белоградчишките скали

Операта "Аида" от Джузепе Верди влиза за първи път в афиша летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Около 200 изпълнители участват в спектакъла, който ще бъде представен през първите три фестивални вечери. Това обясни директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов , по чиято новаторска идея събитието се организира..

публикувано на 28.07.21 в 16:53

Порой изрови улица в монтанското село Разград

Проливен дъжд изрови улица и я направи проходима само за тежка верижна техника. Това посочва в писмо до Радио Видин слушателят Асен Владимиров от село Разград, община Вълчедръм. Пороят се изсипал над селото на 18 юли. Дъждовната вода изкопала улица "Дванайсета", която поема част от движението за гробищния парк на селото. Мъжът е сигнализирал кмета на..

публикувано на 28.07.21 в 15:29

"Живак" гостува на видинска сцена

Моноспектакъла "Живак" ще представи актьорът Димитър Живков   от 21:00 часа на сцената на крепостта "Баба Вида", в рамките на фестивала "Дунавски вълни".  Димитър Живков е от Враца, роден и израснал там, през 2007 година завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов" със специалност "Актьорство за..

публикувано на 28.07.21 в 14:46

Цифровото бъдеще на Европа

Живеем във време на цифрова революция. Изкуственият интелект и суперкомпютрите ще преобразят живота ни в области от транспорта до здравното обслужване. Представете си спешен медицински случай - обаждане до оператор на спешна помощ. Първите секунди могат да се окажат решаващи за спасяването на човешки живот или случаят да завърши със смърт. Каква е..

публикувано на 28.07.21 в 10:30
Градски духов оркестър - Видин

Градският духов оркестър на Видин представя музика от 80-те и 90-те години на 20 век

Тази вечер  Градски духов оркестър - Видин ще представи свой концерт, част от Десетия фестивал  на изкуствата "Дунавски вълни", каза диригентът Диляна Цанкова: "Концертът е озаглавен "Музиката на 80-те и 90-те години". Това е показателно за музикалната програма, която ще представим. Ще има изпълнения от този период, има произведения, адаптирани за..

публикувано на 27.07.21 в 16:30

Защо не се ползва басейнът в Ново село

Басейнът в Ново село е изграден по проект, заедно със спортния комплекс, през 2015 година. Миналото лято, заради пандемията и противоепидемичните мерки басейнът не е работил. Това лято също остава затворен. Плажуващи на река Дунав при Ново село, които се оказа, че не са и местни жители казаха, че предпочитат реката: "Ако е по-добре и по-хубаво.....

публикувано на 27.07.21 в 16:06
летен планински лагер в Очин дол, Врачански Балкан

Летен планински лагер в Очин дол

Летният л агер "Духът на Балкана"  се провежда  във Врачанския Балкан.  В Младежкия еко лагер, в село Очин дол,  летуват  16  деца и 10 възрастни.  Лагерниците вече направиха своя първи преход в планината, каза Елена Татарова, директор на фондация "Пламнина":  "Ние пристигнахме в събота, имахме игри за запознанство и създаване на начин..

публикувано на 27.07.21 в 15:50