Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани: Спестяваме от ток, защото увеличенията на цените го налагат

Снимка: Личен архив




Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор на 1 юли. Средното повишение на тока за страната е 4,40 %, като най-голямо е за клиентите на електроразпределителното дружество за Западна България - 5,57 %. 

От цените на тока става ясно, че дневната енергия на ЧЕЗ поскъпва с 5,42 на сто, а нощната - с 6,25 процента. 

Новите цени вече се отразяват на домакинството, коментираха видинчани.

"Започнах да пускам бойлера нощно... Какво да кажем за другото поскъпване, което е следствие от новата цена на тока?... Винаги вдигат всичко... Знам, че се увеличи, но не знам на какво основание... Нашите доходи са ниски, не е поносимо... Ще ми се отрази, аз съм безработен... В тази държава няма ред, хората не живеят нормално... Колко можем да поемаме това вдигане на цените? Когато вдигнат тока, значи че всяка една друга стока също поскъпва".

Традиционно през топлите летни месеци консумацията на електроенергия се увеличава чувствителноЛятото със своите жеги води до включване на климатици, вентилатори, машини за лед, а това от своя страна носи и големи сметки за ток. През по-горещите дни консумацията на електроенергия се увеличава с близо 10%, в сравнение със средното потребление за сезона, поради използването на климатични системи за охлаждане.

При избор на охлаждаща система от съществено значение е нивото на енергийна ефективност на продукта.

Спазването на няколко лесни правила осигурява оптимален комфорт и увеличава нивото на енергийна ефективност без да повиши сметките за ток, обясни старши експертът от електроразпределителното дружество за региона Първолета Митева:

"Правилният избор на климатик е от значение за добрата климатизация и разхода на електроенергия. Уредът трябва да е с подходяща мощност в зависимост от спецификата на ползване и помещението, за което ще се ползва. Пазарът предлага и системи с различни характеристики. Сплит системите са подходящи за отопление и охлаждане на едно помещение. За бързо и ефективно охлаждане на стая и коридор, е необходим мощен климатик. Най-добрият начин за охлаждане е поддържането на постоянна температура. Ако моделът позволява, използвайте опциите за нощен режим. Насочете клапите нагоре - така студеният въздух от климатика ще измести топлия в стаята от тавана плавно към пода и ефективно ще охладите цялото помещение".

При отсъствие е важно да се изключват уредите от електрическите контакти.

"Включените в мрежата уреди консумират електроенергия дори когато са в режим на готовност, а съществува и възможност да се повредят от характерните за лятото бури. Трябва да се има предвид, че мрежата понякога се претоварва".

Пестенето на електрическата енергия спомага спестяването на средствата в семейния бюджет, отбелязаха още видинчани, които попитахме по-икономично ли харчат ток през настоящите месеци.

"Горещините не може да си на задух, не можеш да не се охладиш, но трябва и да си пестелив... Стига да има желание, всеки може да пести... Климатикът работи постоянно... Зимата се харчи повече, тогава е студено... През лятото се ползват много климатици, но си мисля, че тях ги пускаме още повечко през зимата... Живея в блок, не ползвам отопление... Няма как да се пести, не харесваме жегата... Трябва да съчетаем да ни е хладно, хем да спестим някой друг лев".

Интересни факти и още съвети за пестене на енергия в дома ще намерите на www.cez.bg.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00