Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици от Видин учиха за НАТУРА 2000

4
Снимка: Радио ВИДИН

Информационна кампания за ученици от 9 и 10 клас от Средно училище "Цар Симеон Велики" - Видин се проведе в Туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000. Събитието е по проект, който изпълнява Община Чупрене, каза Асен Джунински - секретар на Общината и ръководител на проекта:

"Община Чупрене изпълнява един проект - "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните в област с административен център Видин". За да се изпълни един проект трябва да се изпълнят едни съвкупности от дейности. И една от тези дейности е информационната кампания да се проведе сред деца и ученици. Вие сте последната група, който присъства на такава информационна кампания. Подобни кампании проведохме с ученици от средно училище "Христо Ботев" в град Белоградчик, с по- малките деца от училищата в Раковица, Белоградчик, отново с вашето училище бяхме на 15 юли, от село Горни Лом, от село Чупрене. Вероятно много от вас си задават въпроса в момента какво означава НАТУРА 2000. Тук сте заради това - да разберете и да си отговорите на тези въпроси. Най-общо мога да ви кажа, че НАТУРА 2000, това е мрежа във всички държави, които се намират в Европейския съюз, мрежа от защитени територии, която има за цел дългосрочното запазване на биологичното разнообразие и обитанията в тези зони като, разбира се, се спазва законодателството в областта на биоразнообразието."

Учениците бяха разделени на две групи, след което проведоха образователните игри, водени от експерти на Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Младежите видяха и презентация за защитените зони, колко и кои са в района на област Видин. За Ева Евтимова заниманията са интересни и полезни:

"Научих, че всяко едно животно и всяко едно растение е полезно за нашата природа, затова трябва да ги опазваме, както и изчезващите видове. Всяко животно, растение зависи едно от друго и затова не трябва нито едно да изчезва." 

Играта през мобилните телефони с въпроси за НАТУРА 2000 спечели Виктория Петрова:

"На всички въпроси отговорих вярно понеже слушах презентацията. Беше интересно и хванаха интереса ни. НАТУРА 2000 е нещо много полезно, което трябва да се поощрява и трябва всички да работим по него."

Всички ученици получиха награди, осигурени със средства по проекта. 

Репортажът е създаден по проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г.

Галерия

Вижте още

Какво правим, ако виновният шофьор е без "Гражданска отговорност"

Собственици сме на моторно превозно средство (МПС). Ако то бъде увредено след пътнотранспортно произшествие (ПТП) с друго МПС, което няма застраховка “Гражданска отговорност”, ще се появяват следните въпроси- за какви щети мога да претендирам и кой ще ми ги плати. Как точно се предявява претенцията за обезщетение?  "Първо е важно да изясним..

публикувано на 28.09.21 в 15:40
чешмата край Ботево

Моля, пазете чисти чешмите!

Много често пътуващите по второкласния път покрай река Дунав спират на отбивка след село Ботево , където има чешма с бистра и студена вода. Това е и първата отбивка след Дунав мост 2, на която пътуващите спират, привлечени от течащата от два чучура вода.  Според хората тя е една от най-хубавите в района. За съжаление чешмата край село Ботево е..

публикувано на 28.09.21 в 14:30

Симфониета Видин отбелязва годишнини на именити български творци

Концерт, посветен на 80-годишнината на композитора проф. Михаил Пеков и на 70-годишнината на цигуларя Йосиф Радионов, ще представи тази вечер Симфониета Видин. Солисти ще са именитите цигулари проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов. Едно от произведенията, които двамата ще изпълнят - "Концерт за две цигулки", е посветено от проф. Пеков..

публикувано на 28.09.21 в 10:25

Вече 60 години пещера "Леденика" приема туристи

През септември се навършват 60 години от първото организирано посещение в пещерата "Леденика". Тя е най-посещаваният обект във Врачанския Балкан и е отворена през цялата година. Първата организирана група влиза в пещерата през далечната 1961 година. В началото на миналия век пещерата е използвана за хладилник, разказа за Радио Видин Огнян Пищиков,..

публикувано на 27.09.21 в 15:05

"Неделник" от 26 септември 2021 година

Тук е "Неделник" брой 378-и. За начало в него ще има ретро коли и "ретро" момичета с Иван Цолов и със Стефани Венциславова . Слушайте внимателно. Ще разберете много интерсни неща. Георги Костодинов - Гогата събра 25 годишният си труд в нова книга посветена на турлаците. Книгата се казва "Що е турлак, све е юнак". Защо всички улици в един..

публикувано на 26.09.21 в 13:45

Божията правда е да вярваме в Христа

В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас.  "Нашият Господ Иисус Христос дошъл на земята да спаси човешкия род. Веднъж Той, Единородният Син Божи, Ангелът на вечния..

публикувано на 26.09.21 в 08:00

Владимир Зарев е тозгодишният носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

Отличието на известния български писател бе връчено на 22 септември, когато се навършиха 100 години от смъртта на поета, от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов". "За мен е огромна чест, трудно ми е да скрия радостта и гордостта си от тази прекрасна и толкова достойна награда на името на Патриарха на..

публикувано на 24.09.21 в 12:30