Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Инициатива на ЕС формира общото ни бъдеще

Снимка: Европейски Парламент България


Във време на несигурност и неясно бъдеще, породени от световната COVID-19 пандемия, инициатива на ЕС дава възможност на всеки неин гражданин да оформи бъдещето на Европа. Конференцията за бъдещето на Европа дава правото на граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза да споделят мнение, идеи или препоръки. Това може да стане на интернет страницата на Европейския парламент. Желаещите да участват в инициативата по оформяне на бъдещето на Европа избират по коя от предложени теми да изразят мнение. Част от темите са за климата, правата на човека, миграцията, икономиката и др. Това е начин да направим Европа по-силна, заяви съпредседателя на изпълнителния съвет на Конференцията и член на Европейския парламент Ги Верхофстат:


"Когато времената са турболентни, политиката трябва да се адаптира, да се реформира. През последните години в ЕС имаше много сътресения. Имаше финансова криза, миграционна криза, Брекзит. И отгоре на всичко дойде безпрецедентна здравна криза, която засегна всички нас. Време е да оставим хората да направят равносметка и всички европейци да бъдат изслушани. Задаваме открити въпроси на гражданите. Затова самите ние трябва да сме отворени за отговорите, които ще получим, дори да не потвърждават собствените ни мнения, собствените ни виждания или очаквания. Конференцията е начин да направим Европа по-силна, а посланието, което отправяме е, че приемаме хората сериозно, с техните мечти и техните тревоги, с тяхната критика, както и с предложенията им относно политиката. За мен тази инициатива е също знак за европейско самочувствие. Бъдещето е в твоите ръце."


Хората трябва да заемат централно място в политиките на Европа. Всички европейци могат да допринасят активно за Конференцията за бъдещето на Европа и да играят водеща роля за определянето на приоритетите на Европейския съюз. Можем да изградим своя бъдещ Съюз единствено ако действаме заедно, каза председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен.


"Конференцията е за всички европейци за да дебатират и да споделят визията си за това какво искаме от нашият Съюз. Разбира се аз съм предпазлива, защото винаги има скептицизъм, когато се обсъжда бъдещето на Европа. Затова трябва да бъдем честни. Конференцията не е панацея или решение на всеки проблем. Ние трябва да чуем всички гласове, критични или положителни и да осигурим тяхното пълно приложение, на това, което всички са съгласни. Но аз наистина вярвам, че тази конференция е истинска възможност да съберем европейците заедно и да се сплотим около общата амбиция за нашето бъдеще, точно както предишните поколения са направили. Също трябва да оценим подценяваната сила на доброто. Въпросът е, че ЕС трябва да бъде такъв, какъвто всеки европеец иска да бъде. Това е възможност европейците да помогнат да намерим правилния баланс. За някои Европа е прекалено институционална и механична по начина, по който функционира. Това е възможност да я приближим по-близко до всеки."


Видинчани, като граждани на Европа имат положително мнение за Конференцията, споделят че искат да живеят по-добре, показа анкета:


"...Винаги е хубаво гражданинът да определя бъдещето... Аз искам повече природа... Европа трябва да изглежда добре, да се осъвремени и така. Преди всичко хората трябва да имат мнение... Значи, като инициатива не е лошо. За България предложението ми е пътища. Това бих предложил, инфраструктурата. Реално погледнато не знам как бих искал да изглежда Европа, да е в посока на по-добро."


До пролетта на 2022 г. се очаква конференцията да изготви заключения и да формулира насоки за бъдещето на Европа.

Вижте още

Балонена фиеста превръща Белоградчик в Кападокия

Белоградчик ще бъде домакин на първата балонена фиеста в страната .  През първите 4 дни от фестивала ще се осъществят полети в района над прочутите Белоградчишки скали, а последният ден– 22 септември, ще се лети в района на Видин. От утре небето над скалите в Белоградчик ще се оцвети във взевъзможни цветове, разказа организаторът..

публикувано на 17.09.21 в 16:10

Откриват гроздобера в Ново село с ритуал

За първи път гроздоберът в Ново село ще се открие с ритуал.  Той не е характерен за този край, защото лозарите бързат преди  дъждовете да започнат брането на гъмзата- най-стария и заслужил сорт, който се превръща в прекрасно вино. В съботния ден, 18 септември в 17.00 часа в старата новоселска изба ще се открие с ритуал масовият..

публикувано на 17.09.21 в 12:00

Композиторът Георги Денков: Китарата ме крепи физически и духовно

Композиторът Георги Денков подготвя нов студиен албум, озаглавен  "Сляпа неделя", който ще бъде издаден през октомври. Всичките песни от предстоящия албум са записани, като остава те да бъдат мастерирани и музикалният продукт да бъде издаден официално. Георги Денков е китарист, певец, композитор и аранжор, родом от Видин, чийто професионален..

публикувано на 16.09.21 в 17:00
монтана театър

"Любовни лихви" заливат сцената на театъра в Монтана

Постановката на Анатолий Крим "Любовни лихви" е едно от двете премиерни заглавия на Драматичния театър в Монтана на старта на 60-ия юбилеен сезон.  "Доста пиеси съм представял тук, харесвам обстановката. Специално тези четиримата, заради които правим пиесата, са много подходящи. От същия автор правихме "Завещанието на целомъдрения женкар",..

публикувано на 16.09.21 в 15:10

700 километра с велосипед "Балкан"

Евелин Евлогиев е от видинското село Гъмзово. За четвърта година участва в Дунав ултра- масовият колоездачен преход, по време на който хора от всички възрасти предизвикват себе си и едновременно с това помагат за туристическото развитие на региона. Евелин постигна забележителен успех, изминавайки 700 километра от Видин до Дуранкулак за 4 дни и..

публикувано на 16.09.21 в 15:05

В Макреш представиха защитените зони от НАТУРА 2000

Екипът на проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" гостува в село Макреш. Пред читалището беше разположена шатра с информационни и рекламни материали.  "Тук сме с нашата шатра, информационните материали, макета на пещера, рамките за снимки и..

публикувано на 16.09.21 в 14:45

Театрална група ТЕМП - Враца търси нови участници

Младежката театрална формация от град Враца ТЕМП обяви кастинг за нови участници, по повод своя 39-ти творчески сезон. Целта е не само да бъдат попълнени групите, а също така, да бъдат привлечени все повече млади хора да се занимават с театър, каза за Радио ВИДИН Георги Врабчев създател и главен художествен ръководител на формацията...

публикувано на 16.09.21 в 12:31