Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Видин ще ремонтира общински жилища, изградени с европейски средства

10
Снимка: Радио ВИДИН

От години наематели на социалните жилища във видинския квартал "Гео Милев", изградени по европейски проект, се оплакват от течове. Проблемите започват малко след настаняването на наематели. Ето накратко хронологията:

На 17 септември 2015 година във Видин 25 социално слаби жители са настанени в новоизградените общински жилища по Оперативна програма "Регионално развитите 2007 - 2013". Първите новодомци в четирите двуетажни жилищни сгради в ж.к. "Гео Милев" получават ключовете си от заместник кмета на община Видин, тогава Добромир Дилов, който се обръща към тях с думите: 

"След официалното откриване на тези прекрасни жилища по въвеждането им в експлоатация настъпи дългоочаквания момент да се настанят новите обитатели в тези прекрасни жилища изградени с европейски средства. Много се радвам, че имам възможността да ви поздравя от името на господин Герго Гергов- кмет на Община Видин и лично от мое име, да ви поздравя с добре дошли и добре настанили се и да имам възможността да ви връча ключовете и заповедите за настаняване. Жилищата са напълно обзаведени със всичко необходимо за нормалното живеене наедно семейство."

Апартаментите, тип мезонет, в квартал "Гео Милев" са общо 30, с различна жилищна площ. При наше посещение още в годината на настаняване в новите жилища в някои от апартаментите обитателите се оплакаха от нередности като, например: неравности по ламинирания паркет, счупени плочки, паднала мазилка, течащо тоалетно казанче, изобщо - от некачествен ремонт. По думите им, това е било описано в протокол, когато са приемали жилищата си. Тогава от дирекция "Устройство на територията" отговарят: "До фирмата-изпълнител на проекта е изпратено писмо с протокол от констатираните забележки и срок за отстраняването им до 15 октомври. След този срок комисия от Община Видин ще мине да ревизира резултатите. Проектът "Съвременни социални жилища в гр. Видин" има устойчивост пет години, като през този период фирмата-изпълнител на строителните дейности е поела гаранция за отстраняване на нередности. Според клауза в договора за отдаване под наем на социално жилище - частна общинска собственост, наемателят няма право да извършва реконструкции, преустройства и подобрения на наетото жилище, а същото става само със съгласието на кмета на общината, изразено в писмена форма."

Според Община Видин всички забележки, констатирани от комисия на 17.09.2015 г. в различни блокове и апартаменти, са отстранени.

И през 2017 година наематели от социалните жилища сигнализират за проблеми- течове по стените и бързо амортизиращи се мебели, неизползваеми матраци на леглата, неработещи звънци, ронеща се мазилка. Ето и отговора от Община Видин, собственик на сградите:

"Гаранционният срок на тези сгради и на оборудването им е 5 години. Жалбите на настанените граждани относно жилищния фонд се подават в писмен вид в Община Видин и след като се систематизират, се уведомява своевременно фирмата-изпълнител на проекта - от Благоевград. До настоящия момент по искане на Община Видин фирмата е изпращала четири пъти в рамките на една година /2016 г./ техен представител със строителна бригада за отстраняване на възникнали проблеми. Всички ремонти се извършват своевременно, подменят се и се закупуват нови части за сметка на фирмата. Извършените ремонтни дейности се приключват с приемо-предавателен протокол от представители на Община Видин.  Жалбите на гражданите се събират и през месец март, при подходящи условия, фирмата-изпълнител ще осъществи ремонтни дейности."

Юли 2021 година проблемите продължават. В един от мезонетите, които община Видин отдава под наем и който е част от социалните жилища до болницата, живее Катя Накова. Отваря вратата на дома си и заедно разглеждаме как живее:

"При всеки един дъжд е направо нещо страшно. Тече вода... Аз съм тук от три години... Всичко е напукано. Живяно е и после са напуснали. Ние дойдохме и ето - продължава. Може да правим ремонт за наша сметка. Ходила съм, имам 6 молби при кметове, снимки и нищо. Идваха и на проверка..."

Цеца Любенова живее в друго от общинските жилища още от 2015 година. Говорим с нея пред дома ѝ. Проблемите са много, казва наемателката. На втория етаж се събира вода и и когато не вали, таванът е с мокри петна, има мухъл и влага. Леглата са завили с найлони, за да ги запазят, защото обзавеждането е на Общината:

"Мухълът е страшен, влагата ужасна. Ние сме вече 6-а година тука. От миналата година получаваме и някакъв проблем явно с инсталация ли или не знам с какво е, когато вали дъжд и то ни капе точно над таблото и ни пада единият шалтер, този който е главният и през цялото време докато вали нямаме ток. Горе капе от прозореца, от стените. Точно там, дето са лампите горе, нямаме осветление в двете стаи... В банята ни капе точно над бойлера. На първия етаж имаме напукани стени, зад мивката също е напукана стената... Всяка година подаваме жалби..." 

Друг от първите наематели на общинските жилища до болницата е и Цецка Йорданова. Тя е майка на три деца и когато идва в новия дом се радва, че ще живеят в много по-добри условия и в по-голямо жилище:

"Това са детските стаи... При мен е проблемът е това сивото отвън, което са го сложили. Това е течна гума, намазала съм и край. Тя спира водата, но избива на друго място... Нямам проблем с покрива засега... Събирахме подписка, нямам отговор. "

Тъй като е изтекъл 5-годишният срок, в който фирмата изпълнител е трябвало да поправя и отстранява възникналите нередности, сега това е грижа на Общината. 

"Никаква прошка оттук натам на фирмите по отношение на срокове и спазване на процедурите по договорите, които са подписали. Защо е такава ситуацията? Защото срокът на договорите е изтекъл, само че на хората им тече и ние като Община сме длъжни да реагираме и затова сега при актуализацията ще видите едни пари и всичко трябва да се оправи. Още тази есен. И ще го направим, не че ми е приятно да дадем тия няколко десетки хиляди лева. Но, за съжаление, всички социални жилища така са избрали преди мен изпълнителите...", каза кметът на Община Видин Цветан Ценков.

На извънредно заседание на Общинския съвет днес във Видин бяха гласувани средства за ремонти за общинския жилищен фонд. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Досегашният модел пренебрегваше ключов регион като Видин

За да продължи промяната, трябва да се спре порочният досегашен модел , пренебрегващ българските региони, каза в "Посоките на делника" Настимир Ананиев, лидер на ВОЛТ. "След като говорим за промяна, значи да не следваме сегашният момент, където беше изкривена картата на България . Южна България е развита с инфраструктура, инвестиции, индустриални..

публикувано на 23.09.21 в 10:30

Любен Добрев: Проектът на Василев и Петков ще събере гласовете на разочарованите

Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев ще консолидира разочарованите от обещанията на т.нар протестни партии, каза в "Посоките на делника" политическият анализатор Любен Добрев , правейки сравнение с начина, по който НДСВ и ГЕРБ в началото са събрали подкрепа. " Блажените са вярващите , така бих коментирал прогнозата, че това..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Независими ли сме днес- да чуем гласа на младите

На 22-и септември честваме едно от най- значимите събития в новата история на България. На тази дата през 1908 година българската държава, една от най- старите в Европа, обявява своята независимост. Това се случва 30 години след Руско- турската война от 1877- 1878 година, която приключва с подписания на 3 март 1878 година. Санстефански мирен..

публикувано на 22.09.21 в 10:30

Депутати от Северозапада с оценка за 46-ото Народно събрание и очаквания от следващия парламент

След два състава на народното събрание, с кратък живот, вървим към нови избори. Този път две в едно с президентските. За 45-ото Народно събрание Росица Кирова от гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС каза, че ако бизнесът работеше като парламента, щеше да фалира. В 46-ия парламент тя бе избрана за заместник-председател на..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Поскъпват основни храни- защо и докога?

Ускорено повишение на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги отчете КНСБ. Близо 17 месеца от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.) се наблюдаваше задържане на общия индекс на потребителските цени, което основно се дължеше на свитото потребление и по-високата безработица, намаление и задържане на ниски нива на..

публикувано на 20.09.21 в 14:35
Село Толовица

Животът в село Толовица- от сряда до сряда и по време на празник

В "Посоките на делника" екипът на радио Видин гостува в село Толовица, едно от селата в община Макреш. Селото се намира в изключително живописна местност, разположено по течението на две малки реки - „Толовишка бара и Сватбица, които на километър и половина след селото се вливат в река Видбола. Теренът е силно пресечен, предпланински...

публикувано на 17.09.21 в 12:00

Създаването на общинското предприятие по чистота и озеленяване сред най-важните решения за Видин

Най-важното, което Общинският съвет направи дотук, е създаването на Общинско предприятие по чистота, озеленяване и благоустройство, коментира председателят на ОбС- Видин Генади Велков в "Посоките на делника".. В студиото на Радио Видин  той коментира свършеното през първите две години от началото на мандата и проблемите, които трябва да бъдат..

публикувано на 16.09.21 в 14:30