Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Устроиха ли се наемателите в новите социални жилища във Видин

Новодомците: "Хубаво е, но е некачествен ремонтът"

7
Новите социални жилища в кв. Гео Милев
Снимка: Пламен Генчев
Новопостроените социални жилища във Видин са предвидени за 280 социално слаби хора. Инвестицията в кварталите "Гео Милев" и "Строител" възлиза на близо 4 милиона лева. Апартаментите в "Гео Милев" са модерно оборудвани в четири нови двуетажни сгради, а в комплекс "Строител" е направена реконструкция и вътрешно преустройство на 9 съществуващи жилищни сгради. Видинската община е една от четирите пилотни общини, които реализират тази инвестиция за нуждаещите се хора.

Апартаментите, тип мезонет, в квартал "Гео Милев" са общо 30, с различна жилищна площ. Наемателите заплащат, освен консумативите, и наем от около един лев на квадратен метър. Да живееш в нов, уютен дом е била доскоро немислима мечта за много от новодомците, които обещават да пазят новите удобства зорко.

"Това жилище е коренна разлика с онова, което имах преди- и там плащах 100 лева, но за една стаичка... като знаем откъде излизаме, това, което ни се предоставя, ще го пазим... Със сигурност има още какво да се желае, но като цяло има всичко необходимо за старт на едно семейство. Съвременно е, с климатик..." - смятат новите наематели.

СнимкаБезспорно, идеята за новите социални жилища е много добра- да се осигури социално включване, пространствена интеграция и равен достъп до адекватни жилищни условия за хора в неравностойно и уязвимо положение. Устроиха ли се вече новите наематели три седмици след официалното откриване на сградите и наред ли е всичко в новите им домове- това се опитахме да разберем като разговаряхме с хората на място.

В новите социални жилища в "Гео Милев" се радват на добрите битови условия, но се питат скоро ли ще бъдат отстранени нередностите, които заварили в новите си домове. Наемателите в четири от сградите бяха настанени на 17 септември. При наше посещение в някои от апартаментите обитателите се оплакаха от нередности като например: неравности по ламинирания паркет, счупени плочки, паднала мазилка, течащо тоалетно казанче, изобщо- от некачествен ремонт. По думите им, това е било описано в протокол, когато са приемали жилищата си.

Снимка"Подът е надигнат на места и за да не го счупим, викахме майстор и си платихме. Горе в баните сифоните са пълни с мазилка, не се изтича водата, мъчихме се да изчистим, но не става... Доволни сме от новите жилища, направено е, санирано е, мебели има... Проблеми с ламинирания паркет има почти навсякъде, повдигнато е около вратите, имаме и теч в банята от казанчето, тече на водомера. Казахме им, описахме го в протокол, когато получихме ключовете, но никой не е идвал още. Плочки счупени също има, стени напукани на много места, некачествено са работили... Казаха, че ще отстранят проблемите, да се надяваме, че ще е така..."
- коментираха още наемателите, които успяхме да открием.

Попитахме и Община Видин: Кога и за чия сметка ще бъдат отстранени нередностите в апартаментите на наемателите?
Имат ли право да ползват услугите на майстор за лична сметка? Какъв е редът за това?

От дирекция "Устройство на територията" ни отговориха:

"До фирмата-изпълнител на проекта е изпратено писмо с протокол от констатираните забележки и срок за отстраняването им до 15 октомври. След този срок комисия от Община Видин ще мине да ревизира резултатите. Проектът "Съвременни социални жилища в гр. Видин" има устойчивост пет години, като през този период фирмата-изпълнител на строителните дейности е поела гаранция за отстраняване на нередности. Според клауза в договора за отдаване под наем на социално жилище - частна общинска собственост, наемателят няма право да извършва реконструкции, преустройства и подобрения на наетото жилище, а същото става само със съгласието на кмета на общината, изразено в писмена форма."
 
Другите преустроени сгради по същия проект, които се намират в комплекс "Строител" са 9 реновирани съществуващи жилищни сгради. Те обаче все още не са посрещнали новите си обитатели.

Всичко по темата за условията в новите социални домове във Видин може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55