Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пламен Стефанов: Политическата власт винаги овладява Прокуратурата

Пламен Стефанов
Снимка: РАДИО ВИДИН
Въпросът за съдебната реформа е политически, не правен, каза в "Посоките на делника" юристът от Видин Пламен Стефанов.

"Съдебната реформа е политически, не правен въпрос. В България има действащо законодателство, което с изключение на някои нормативни актове от последните десетина години, е сравнително добро, обслужава добро както гражданско-правната, така и наказателно-правната сфера. Друга тема е дали законът се прилага еднакво за всички, дали се прилага в разумни срокове, дали всеки гражданин има достъп и възможност да защити правата си. В съдилищата въведоха редица електронни системи, иновативно е, но трябва да улеснява. Прост пример, на който се натъкнах: окрупняването на Прокуратурата в област Видин. Районните прокуратури във Видин, Кула и Белоградчик се обединиха под една шапка".

В края на 2019 година Венецианската комисия призова България да извърши мащабна съдебна реформа, с която да премахне недосегаемостта на главния си прокурор. Българският проблем не може да бъде решен с едно-единствено изменение в закона, а изисква систематични политически усилия, включително от големи промени в структурата на самия Висш съдебен съвет, каза тогава Институцията.

Необходимостта от въвеждането на процедура за разследване на главния прокурор беше констатирана още през 2009 г. от Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви срещу България", образувано по жалба на бившия върховен прокурор Николай Колев, а след убийството му през 2002 г. - продължено от неговите роднини. Тогава съдът в Страсбург констатира, че йерархичната структура на държавното обвинение, на върха на която стои главният прокурор, който има власт над всички прокурори, на практика не позволява той да бъде разследван дори да има съмнения, че е извършил тежко престъпление.

В края на 2019 година Венецианската комисия призова България да извърши мащабна съдебна реформа, с която да премахне недосегаемостта на главния си прокурор. Българският проблем не може да бъде решен с едно-единствено изменение в закона, а изисква систематични политически усилия, включително от големи промени в структурата на самия Висш съдебен съвет, каза тогава Институцията.

Всяка политическа власт се опитва да владее Прокуратурата, каза още Стефанов, който коментира и предложението на партия Има такъв народ за пряко избиране на обвинител №1.

"Всеки един прокурор има своята оперативна самостоятелност, на него не може да му се налага какви решения да взима по дадена преписка. Друг е въпросът, че в йерархическа зависимост, която е централизирана, що се касае до подчинение по отношение назначението и предложението на прокурорите - тук се явява зависимостта. Не мога да преценя дали е необходима или излишна фигурата на главния прокурор. Има становища, че тя трябва да е към изпълнителната власт, да бъде независима, но аз съм привърженик на тезата, че трябва да е към изпълнителната власт. Прокуратурата е изпълнител и наблюдател на законността. Когато Прокуратурата е независима, има стремежи за овладяването от политическата власт. Тя се превръща в един вид средство за натиск, т. нар бухалка. Трябва да има форма за контрол над главния прокурор, това ни посъветва и ЕС. Не трябва главният прокурор да се избира с преки избори, това е мажоритарен вот. Така ще възникне недоразумение, хаос. Главният прокурор трябва да се избира от хора, от институции или от сбор от такива, които са запознати с неговите функции, от хора, които са професионалисти и имат добро обществено поведение и положение".

През 2016 година председателят на Венецианската комисия Джани Букикио обяви буквално, че българската прокуратура е построена по "съветски модел", който "трябва да бъде отхвърлен".

"Този модел я превръща в източник на корупция, шантаж и изнудване и създава възможност за използването ѝ за политически цели", каза Букикио.

Съдебната власт е основен елемент на правовата държава, гарантираща върховенството на правото, обуздаването на произвола на властта, налагането на правилата и справедливостта в обществото, защитата на правата и свободите на гражданите, създаването на предвидими условия за правене на бизнес.

Пътят към превръщането на България в европейска държава с достойно качество на живот минава през реформа в правосъдната система.

Съдебната реформа в България е постепенен процес с важни последици за съдебната независимост и общественото доверие, но предизвикателствата остават, пише в последния доклад на Европейската комисия. 
Вижте още
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Досегашният модел пренебрегваше ключов регион като Видин

За да продължи промяната, трябва да се спре порочният досегашен модел , пренебрегващ българските региони, каза в "Посоките на делника" Настимир Ананиев, лидер на ВОЛТ. "След като говорим за промяна, значи да не следваме сегашният момент, където беше изкривена картата на България . Южна България е развита с инфраструктура, инвестиции, индустриални..

публикувано на 23.09.21 в 10:30

Любен Добрев: Проектът на Василев и Петков ще събере гласовете на разочарованите

Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев ще консолидира разочарованите от обещанията на т.нар протестни партии, каза в "Посоките на делника" политическият анализатор Любен Добрев , правейки сравнение с начина, по който НДСВ и ГЕРБ в началото са събрали подкрепа. " Блажените са вярващите , така бих коментирал прогнозата, че това..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Независими ли сме днес- да чуем гласа на младите

На 22-и септември честваме едно от най- значимите събития в новата история на България. На тази дата през 1908 година българската държава, една от най- старите в Европа, обявява своята независимост. Това се случва 30 години след Руско- турската война от 1877- 1878 година, която приключва с подписания на 3 март 1878 година. Санстефански мирен..

публикувано на 22.09.21 в 10:30

Депутати от Северозапада с оценка за 46-ото Народно събрание и очаквания от следващия парламент

След два състава на народното събрание, с кратък живот, вървим към нови избори. Този път две в едно с президентските. За 45-ото Народно събрание Росица Кирова от гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС каза, че ако бизнесът работеше като парламента, щеше да фалира. В 46-ия парламент тя бе избрана за заместник-председател на..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Поскъпват основни храни- защо и докога?

Ускорено повишение на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги отчете КНСБ. Близо 17 месеца от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.) се наблюдаваше задържане на общия индекс на потребителските цени, което основно се дължеше на свитото потребление и по-високата безработица, намаление и задържане на ниски нива на..

публикувано на 20.09.21 в 14:35
Село Толовица

Животът в село Толовица- от сряда до сряда и по време на празник

В "Посоките на делника" екипът на радио Видин гостува в село Толовица, едно от селата в община Макреш. Селото се намира в изключително живописна местност, разположено по течението на две малки реки - „Толовишка бара и Сватбица, които на километър и половина след селото се вливат в река Видбола. Теренът е силно пресечен, предпланински...

публикувано на 17.09.21 в 12:00

Създаването на общинското предприятие по чистота и озеленяване сред най-важните решения за Видин

Най-важното, което Общинският съвет направи дотук, е създаването на Общинско предприятие по чистота, озеленяване и благоустройство, коментира председателят на ОбС- Видин Генади Велков в "Посоките на делника".. В студиото на Радио Видин  той коментира свършеното през първите две години от началото на мандата и проблемите, които трябва да бъдат..

публикувано на 16.09.21 в 14:30