Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Вулджев: Пенсионната система е фундаментално нестабилна

Георги Вулджев
Снимка: Стопкадър, bTV


Предложеното увеличение е обективно, но пенсионната система е фундаментално нестабилна, каза в "Посоките на делника" икономистът Георги Вулджев.

"В дългосрочен план е сериозно натоварване на бюджета и социалните разходи, което е въпросително колко може да си го позволи НОИ с оглед на факта, че дефицитът се увеличи още повече заради пандемията. От друга страна, е неизбежно, дълги се на демографските тенденции, които имаме в България. Ако искаме да се борим с този дефицит, да го обърнем дори, трябва да преосмислим до основи пенсионната система, която имаме. Начинът, по който функционира - да преразпределя пари от по-млади към по-стари, от работещи към пенсионери - с такива демографски тенденции, при които населението застарява постоянно, такава система е фундаментално нестабилна. Трябва да има различна пенсионна система, в която всеки има своя собствена сметка, всичко е пропорционално - колко ще получиш да зависи от това колко си спестил ти като работещ. Тази актуализация в момента не се опитва да адресира фундаменталните въпроси, а просто се опитва да повиши пенсиите по един сравнително обективен и по по-предвидим начин. 50те лева, идващи от правителството, са като подаяние, което опорочава целия пенсионен модел. Той трябва да е обективен, да е базиран на финансови формули, но политиците просто раздават пари". 

Пенсиите на над 2 млн. българи да бъдат повишени средно с 64 лв. от 1 октомври предвижда актуализация на бюджета. Според предложените промени минималната пенсия ще стане 340 лв., при 300 лв. в момента, а максималната ще нарасне от 1440 лв. на 1500 лв. Предвижда се и вдигане на коефициента за всяка година трудов стаж от 1,2 на 1,35. По този начин пенсиите ще бъдат увеличени средно с 12,5%.

Добавката от 50 лв. ще бъде включена трайно в размера на пенсиите.

"Правителството създава временен разход, който политически ще е непосилно да се премахне. От самото начало имплицитно е пернаментен разход. Политически, особено в условията на криза, никой няма да има волята да вземе тези 50 лева обратно. По-големият проблем е, че е опорочен смисълът на системата. Не е обективна, няма ясни правила. Никога не може системата да е напълно обективна, така ще спре да бъде социална. Когато говорим за пенсиите от първия стълб, трябва да внимаваме с цялото "хората да получават това, което са изработили". На фундаментално ниво не е идеята това. По-скоро е да разпределим от онези, които имат повече доходи, към тези, които са имали по-ниски, така че всички да покрият минимум. В такава система, за да не се превърне в черна дупка за бюджета, да има усещане за справедливост, трябва да има правила. Премиерът идва и казва, че ще раздава допълнително. Увеличението трябва да преминава чрез реформа. Не трябва да е "ние решаваме", "ние обещаваме". Не водим устойчив начин на политика, защото раздаването бързо се изчерпва".

Минималната пенсия да стане 369 лева, да стигне прага на бедност и да бъдат повишени всички останали пенсии или на база осигурителен доход от някоя от последните години, или с повишаване на коефициента на всяка година осигурителен стаж, се очаква да предложат в парламента депутатите от Изправи се, БГ! Ние идваме!

Експертът по социална политика и бивш министър на труда и социалната политика Хасан Адемов, който е народен представител от ДПС, предложи по-смела крачка за размера на пенсиите и окончателно отпадане на тавана за тях. С много малко допълнителен ресурс минималната пенсия може да стане 350 лв, коментира той пред Националната телевизия и поясни, че ДПС ще направят своите предложения, след като се внесе предложението на служебния кабинет в НС. 

"Увеличаването на минималната пенсия с 50 лева е много по-голям разход, отколкото е премахването на тавана въобще. Хората, които биха се възползвали, не са толкова много, по спомен - може би към 30 хиляди души. Като разход това няма да се отрази на хазната. Вдигането на минималната пенсия е вдигане за повече хора. Това не е радикална мярка. Казусът е за максималния праг и за максималния праг на осигурителния доход. Причината да съществуват тези прагове е да не се допуска безкрайно увеличаване на осигурителната тежест. За да може това да се подсигури, трябва да се сложи таван на самите пенсии. Причината да имаш таван е, че това е преразпределителна система. Целта не е всеки да получи толкова, колкото напълно е заслужил, а да се гарантира средно социално ниво за абсолютно всичко, дори за тези, които реално са се осигурявали на по-ниска база. Ако тръгнем да пипаме тези тавани, започваме да се опитваме да променяме смисъла на системата. Тя е социална, а искаме да я направим да не е - да бъде капиталопокривна, справедлива, така че всеки да си получава на колкото се е осигурявал. В по-дългосрочен план, след едно поколение, тогава може да има значително увеличие на държавните разходи поради факта, че сега си премахнал тавана на пенсиите, но сега няма как да има ефект", поясни още икономистът Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).Вижте още

Днешните туристи- млади хора, които търсят преживяване

В Световния ден на туризма говорим за планинския туризъм, за даденостите и възможностите, които има Северозападът да посреща туристи в планината. Напоследък все повече млади хора използват свободното си време за планински преходи и разходки сред природата.  От 2011 година Кирил Кирилов започва да води туристи в Белоградчишкия регион...

публикувано на 27.09.21 в 15:16

Добруша- селото на столетниците

Най-възрастният жител на най-малкото село в община Криводол е бил Коцо Михайлов, който е живял 111 години. Освен него тук е имало и други дълголетници- Данка Илиева- живяла 106 години, Йончо Стамболийски, живял 102 години и Костадин Пивичарски, починал също на 102 години. И всички те, наред с преданията, потвърждават, че тук са били останките от..

публикувано на 24.09.21 в 18:30
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Досегашният модел пренебрегваше ключов регион като Видин

За да продължи промяната, трябва да се спре порочният досегашен модел , пренебрегващ българските региони, каза в "Посоките на делника" Настимир Ананиев, лидер на ВОЛТ. "След като говорим за промяна, значи да не следваме сегашният момент, където беше изкривена картата на България . Южна България е развита с инфраструктура, инвестиции, индустриални..

публикувано на 23.09.21 в 10:30

Любен Добрев: Проектът на Василев и Петков ще събере гласовете на разочарованите

Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев ще консолидира разочарованите от обещанията на т.нар протестни партии, каза в "Посоките на делника" политическият анализатор Любен Добрев , правейки сравнение с начина, по който НДСВ и ГЕРБ в началото са събрали подкрепа. " Блажените са вярващите , така бих коментирал прогнозата, че това..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Независими ли сме днес- да чуем гласа на младите

На 22-и септември честваме едно от най- значимите събития в новата история на България. На тази дата през 1908 година българската държава, една от най- старите в Европа, обявява своята независимост. Това се случва 30 години след Руско- турската война от 1877- 1878 година, която приключва с подписания на 3 март 1878 година. Санстефански мирен..

публикувано на 22.09.21 в 10:30

Депутати от Северозапада с оценка за 46-ото Народно събрание и очаквания от следващия парламент

След два състава на народното събрание, с кратък живот, вървим към нови избори. Този път две в едно с президентските. За 45-ото Народно събрание Росица Кирова от гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС каза, че ако бизнесът работеше като парламента, щеше да фалира. В 46-ия парламент тя бе избрана за заместник-председател на..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Поскъпват основни храни- защо и докога?

Ускорено повишение на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги отчете КНСБ. Близо 17 месеца от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.) се наблюдаваше задържане на общия индекс на потребителските цени, което основно се дължеше на свитото потребление и по-високата безработица, намаление и задържане на ниски нива на..

публикувано на 20.09.21 в 14:35