Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев: Пенсионната система е фундаментално нестабилна

Георги Вулджев
Снимка: Стопкадър, bTV


Предложеното увеличение е обективно, но пенсионната система е фундаментално нестабилна, каза в "Посоките на делника" икономистът Георги Вулджев.

"В дългосрочен план е сериозно натоварване на бюджета и социалните разходи, което е въпросително колко може да си го позволи НОИ с оглед на факта, че дефицитът се увеличи още повече заради пандемията. От друга страна, е неизбежно, дълги се на демографските тенденции, които имаме в България. Ако искаме да се борим с този дефицит, да го обърнем дори, трябва да преосмислим до основи пенсионната система, която имаме. Начинът, по който функционира - да преразпределя пари от по-млади към по-стари, от работещи към пенсионери - с такива демографски тенденции, при които населението застарява постоянно, такава система е фундаментално нестабилна. Трябва да има различна пенсионна система, в която всеки има своя собствена сметка, всичко е пропорционално - колко ще получиш да зависи от това колко си спестил ти като работещ. Тази актуализация в момента не се опитва да адресира фундаменталните въпроси, а просто се опитва да повиши пенсиите по един сравнително обективен и по по-предвидим начин. 50те лева, идващи от правителството, са като подаяние, което опорочава целия пенсионен модел. Той трябва да е обективен, да е базиран на финансови формули, но политиците просто раздават пари". 

Пенсиите на над 2 млн. българи да бъдат повишени средно с 64 лв. от 1 октомври предвижда актуализация на бюджета. Според предложените промени минималната пенсия ще стане 340 лв., при 300 лв. в момента, а максималната ще нарасне от 1440 лв. на 1500 лв. Предвижда се и вдигане на коефициента за всяка година трудов стаж от 1,2 на 1,35. По този начин пенсиите ще бъдат увеличени средно с 12,5%.

Добавката от 50 лв. ще бъде включена трайно в размера на пенсиите.

"Правителството създава временен разход, който политически ще е непосилно да се премахне. От самото начало имплицитно е пернаментен разход. Политически, особено в условията на криза, никой няма да има волята да вземе тези 50 лева обратно. По-големият проблем е, че е опорочен смисълът на системата. Не е обективна, няма ясни правила. Никога не може системата да е напълно обективна, така ще спре да бъде социална. Когато говорим за пенсиите от първия стълб, трябва да внимаваме с цялото "хората да получават това, което са изработили". На фундаментално ниво не е идеята това. По-скоро е да разпределим от онези, които имат повече доходи, към тези, които са имали по-ниски, така че всички да покрият минимум. В такава система, за да не се превърне в черна дупка за бюджета, да има усещане за справедливост, трябва да има правила. Премиерът идва и казва, че ще раздава допълнително. Увеличението трябва да преминава чрез реформа. Не трябва да е "ние решаваме", "ние обещаваме". Не водим устойчив начин на политика, защото раздаването бързо се изчерпва".

Минималната пенсия да стане 369 лева, да стигне прага на бедност и да бъдат повишени всички останали пенсии или на база осигурителен доход от някоя от последните години, или с повишаване на коефициента на всяка година осигурителен стаж, се очаква да предложат в парламента депутатите от Изправи се, БГ! Ние идваме!

Експертът по социална политика и бивш министър на труда и социалната политика Хасан Адемов, който е народен представител от ДПС, предложи по-смела крачка за размера на пенсиите и окончателно отпадане на тавана за тях. С много малко допълнителен ресурс минималната пенсия може да стане 350 лв, коментира той пред Националната телевизия и поясни, че ДПС ще направят своите предложения, след като се внесе предложението на служебния кабинет в НС. 

"Увеличаването на минималната пенсия с 50 лева е много по-голям разход, отколкото е премахването на тавана въобще. Хората, които биха се възползвали, не са толкова много, по спомен - може би към 30 хиляди души. Като разход това няма да се отрази на хазната. Вдигането на минималната пенсия е вдигане за повече хора. Това не е радикална мярка. Казусът е за максималния праг и за максималния праг на осигурителния доход. Причината да съществуват тези прагове е да не се допуска безкрайно увеличаване на осигурителната тежест. За да може това да се подсигури, трябва да се сложи таван на самите пенсии. Причината да имаш таван е, че това е преразпределителна система. Целта не е всеки да получи толкова, колкото напълно е заслужил, а да се гарантира средно социално ниво за абсолютно всичко, дори за тези, които реално са се осигурявали на по-ниска база. Ако тръгнем да пипаме тези тавани, започваме да се опитваме да променяме смисъла на системата. Тя е социална, а искаме да я направим да не е - да бъде капиталопокривна, справедлива, така че всеки да си получава на колкото се е осигурявал. В по-дългосрочен план, след едно поколение, тогава може да има значително увеличие на държавните разходи поради факта, че сега си премахнал тавана на пенсиите, но сега няма как да има ефект", поясни още икономистът Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30