Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Контейнери и паркоместа правят движението във Видин опасно?!

Снимка: Радио Видин
Не е необходимо да си експерт по пътна безопасност, за да забележиш, че начертаните на някои места в град Видин клетки за паркиране са в близост до кръстовища и пешеходни пътеки. Това според гражданите на града затруднява видимостта както на пресичащите пешеходните пътеки, така и шофьорите по пътя. Подобен проблем има и с някои от контейнерите за смет, които са поставени на улици, което също затруднява движението и не спомага за пътната безопасност в града. Видинчани споделят, че такива клетки, на които спират коли до пешеходни пътеки и кръстовища не трябва има, защото носят риск, показа анкета на Радио ВИДИН:

"Опасно е, защото като спрат колите няма видимост. Ще стане това, което става всеки път. Обаче от там, като идва колата от към "Баба Вида", няма видимост. Общината значи, трябва да премести тази пешеходна пътека или тя ще си бъде тука или тези паркинг места да са 20 метра на там. Ние сме толкова изостанали, имам дъщеря професор в Берлин. Там кофите за боклук са вътре на първия етаж в блоковете... Опасно е близо до кръстовището не е желателно да бъде... Не е само това, което трябва да се оправя, няма абсолютно никаква видимост... Опасно е, понякога се притеснявам. Защото някои коли са се засилили и аз спирам да ги изчакам, защото може да ме блъснат..." 


Разговорът с гражданите е направен в близост до пешеходната пътека на улица "Райна Княгиня", която пресича парк "Рова" зад Средно училище "Цар Симеон Велики", именно там е един от примерите за намалена видимост


За пътната маркировка в града отговаря общината. По тази причина се обърнахме към тях за позиция по въпросите с паркоместата и контейнерите за смет. От там ни отговориха писмено:


"Поставянето на хоризонтална маркировка в град Видин е съобразено изцяло с чл. 98, ал. 1, т.5, т.6 и т. 7 от Закона за движение по пътищата и изискванията на Наредбата за организация на движението на територията на Община Видин, както и с указанията на сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Видин. В тази връзка не следва да бъдат променяни очертанията."

Затруднена ли е видимостта според вас?

По отношение на съдовете за събиране на отпадъци, от Общината пишат:


"... Трябва да се има предвид, че на територията на град Видин са поставени между 850 и 900 съда тип "Бобър" и малки съдове в някои квартали с обем 240 л (числото е динамично, поради периодичен ремонт, обработване и реорганизация). Тези съдове са изцяло съобразени с обема и вида на отпадъците, населението на кварталите и инфраструктурата. Конкретно за тези кофи - те се поставят обичайно на тротоара или на определени за тази цел места, но периодично биват премествани, размествани от гражданите. Същата практика се наблюдава и в някои квартали, като жителите изцяло се съобразяват с удобството си. Наясно сме с някои места в града, където е налице недостатъчно пространство за преминаване и разполагане на съдовете, но Ви уверяваме, че се работи в тази насока и след изпълнение на договорите за асфалтиране ще бъде търсено трайно решение, включително и по конкретния казус."
Вижте още

Вече 60 години пещера "Леденика" приема туристи

През септември се навършват 60 години от първото организирано посещение в пещерата "Леденика". Тя е най-посещаваният обект във Врачанския Балкан и е отворена през цялата година. Първата организирана група влиза в пещерата през далечната 1961 година. В началото на миналия век пещерата е използвана за хладилник, разказа за Радио Видин Огнян Пищиков,..

публикувано на 27.09.21 в 15:05

"Неделник" от 26 септември 2021 година

Тук е "Неделник" брой 378-и. За начало в него ще има ретро коли и "ретро" момичета с Иван Цолов и със Стефани Венциславова . Слушайте внимателно. Ще разберете много интерсни неща. Георги Костодинов - Гогата събра 25 годишният си труд в нова книга посветена на турлаците. Книгата се казва "Що е турлак, све е юнак". Защо всички улици в един..

публикувано на 26.09.21 в 13:45

Божията правда е да вярваме в Христа

В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас.  "Нашият Господ Иисус Христос дошъл на земята да спаси човешкия род. Веднъж Той, Единородният Син Божи, Ангелът на вечния..

публикувано на 26.09.21 в 08:00

Владимир Зарев е тозгодишният носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

Отличието на известния български писател бе връчено на 22 септември, когато се навършиха 100 години от смъртта на поета, от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов". "За мен е огромна чест, трудно ми е да скрия радостта и гордостта си от тази прекрасна и толкова достойна награда на името на Патриарха на..

публикувано на 24.09.21 в 12:30

Какво е мястото на ЕС в световната търговия?

Търговията винаги е имала важно значение за ЕС. През 2019 г. той е отговарял за 15,6% от световния износ и за 13,9% от световния внос. Това прави блока един от най-големите играчи в световната търговия наред с Китай и САЩ. Европейският съюз в момента има около 130 търговски споразумения, които или са действащи, или са в процес на..

публикувано на 24.09.21 в 10:30

Спомени за Видин от времето с 4 футболни отбора

Бившият общински съветник на Видин Кирил Антов, гостува в "Думата имат старейшините". Той е на 85 години, завършил е техникум във Видин, по професия е електротехник със специалност бобиньорство. По негово време преди демокрацията, съветниците не са избирани чрез избори, разказва Кирил Антов. Негов съсед, който е бил главен редактор във вестник..

публикувано на 23.09.21 в 16:50

Ржана планина- там, където се връщаш отново

В предаването "Еко Свят" ще ви разходим из Ржана планина. От село Игнатица към планината билото е осеяно с махали, в които постоянно живеят хора. Планината е изключително разнообразна като терен, богата е и на местообитания, а част от екопътеките в района са по стъпките на Ботеви четници.  Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" организира..

публикувано на 23.09.21 в 16:34