Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контейнери и паркоместа правят движението във Видин опасно?!

Снимка: Радио Видин
Не е необходимо да си експерт по пътна безопасност, за да забележиш, че начертаните на някои места в град Видин клетки за паркиране са в близост до кръстовища и пешеходни пътеки. Това според гражданите на града затруднява видимостта както на пресичащите пешеходните пътеки, така и шофьорите по пътя. Подобен проблем има и с някои от контейнерите за смет, които са поставени на улици, което също затруднява движението и не спомага за пътната безопасност в града. Видинчани споделят, че такива клетки, на които спират коли до пешеходни пътеки и кръстовища не трябва има, защото носят риск, показа анкета на Радио ВИДИН:

"Опасно е, защото като спрат колите няма видимост. Ще стане това, което става всеки път. Обаче от там, като идва колата от към "Баба Вида", няма видимост. Общината значи, трябва да премести тази пешеходна пътека или тя ще си бъде тука или тези паркинг места да са 20 метра на там. Ние сме толкова изостанали, имам дъщеря професор в Берлин. Там кофите за боклук са вътре на първия етаж в блоковете... Опасно е близо до кръстовището не е желателно да бъде... Не е само това, което трябва да се оправя, няма абсолютно никаква видимост... Опасно е, понякога се притеснявам. Защото някои коли са се засилили и аз спирам да ги изчакам, защото може да ме блъснат..." 


Разговорът с гражданите е направен в близост до пешеходната пътека на улица "Райна Княгиня", която пресича парк "Рова" зад Средно училище "Цар Симеон Велики", именно там е един от примерите за намалена видимост


За пътната маркировка в града отговаря общината. По тази причина се обърнахме към тях за позиция по въпросите с паркоместата и контейнерите за смет. От там ни отговориха писмено:


"Поставянето на хоризонтална маркировка в град Видин е съобразено изцяло с чл. 98, ал. 1, т.5, т.6 и т. 7 от Закона за движение по пътищата и изискванията на Наредбата за организация на движението на територията на Община Видин, както и с указанията на сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Видин. В тази връзка не следва да бъдат променяни очертанията."

Затруднена ли е видимостта според вас?

По отношение на съдовете за събиране на отпадъци, от Общината пишат:


"... Трябва да се има предвид, че на територията на град Видин са поставени между 850 и 900 съда тип "Бобър" и малки съдове в някои квартали с обем 240 л (числото е динамично, поради периодичен ремонт, обработване и реорганизация). Тези съдове са изцяло съобразени с обема и вида на отпадъците, населението на кварталите и инфраструктурата. Конкретно за тези кофи - те се поставят обичайно на тротоара или на определени за тази цел места, но периодично биват премествани, размествани от гражданите. Същата практика се наблюдава и в някои квартали, като жителите изцяло се съобразяват с удобството си. Наясно сме с някои места в града, където е налице недостатъчно пространство за преминаване и разполагане на съдовете, но Ви уверяваме, че се работи в тази насока и след изпълнение на договорите за асфалтиране ще бъде търсено трайно решение, включително и по конкретния казус."






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10