Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Никола Филипов: Служебният кабинет няма правомощия за пенсионна реформа

Снимка: Личен архив


Социалната политика е прерогатив на редовните правителства, посочи Никола Филипов по повод повишението на пенсиите, предвидено от 1 октомври.

"Важна тема, която остана на заден план заради политическите драми. Да се повишат пенсиите звучи добре, прекрасно е. Всяка една партия, която покачва пенсиите, си дава вид, че мисли за възрастните хора. Въпросът е, откъде ще дойдат тези пари? Служебният кабинет е абсурд да променя пенсионната система, защото няма правомощията. Това е прерогатив изцяло на редовните правителства. Предложението е да се повишат с 16 %, но това ще доведе до 2 милиарда допълнителни разходи. Когато се прави такава фундаментална реформа, трябва да е ясно откъде ще дойдат парите. На този етап такава информация няма. Трябва да се замислим, когато ни обещават такива прекрасни неща, защото парите трябва да дойдат някак. Ще има и следващата вълна на COVID-19, което значи спад на европейската и нашата икономика. Мотивите на Асен Василев за увеличението са концептуално сбъркани. От една страна, има подобрение на макроикономическата обстановка, имаме повече приходи, остават рисковете с кризата, заделят се над милиард за подготовка за новата вълна и за подкрепа на бизнеса, но от друга страна, хем има криза, хем има очакване за събираемост на приходите".

Проблемът в пенсионната система е генерирането на дефицит, каза още финансистът.

"Нашата пенсионна система е такава, че винаги ще има системно генериране на дефицит. Малко над 50 % от бюджета на НОИ се финансира от държавата. Представете си го така: като продънена каса".

Пенсионната реформа в момента е популизъм, на мнение е Филипов.

"Когнитивен дисонанс: когато го правеше предишният кабинет, беше популизъм, купуване на гласоподаватели. Тази мярка с добавката от 50 лева беше временна, струваше 104 милиона лева на бюджета на месец. Нямаше идея да продължи вечно. Това, което сега се предлага, е увеличение с над 2 милиарда лева. Изведнъж обаче се оказа, че това не е популистко. Забележителното е, че едното е негативно, а другото е хубаво".
Нужен ли е по-устойчив модел?

"Не е сега моментът за промяна на пенсионната система. Моделът към момента е добър. Частните фондове са позитивно нещо. Големият проблем е, че голяма част от българите не се осигуряват на реалната си заплата, това е и причината да се генерира дупката в бюджета на НОИ, а това означава, че всяка година трябва да се субсидира от държавата. Позитивен момент от пандемията е, че хората разбраха, че трябва да се осигуряват на реалните си доходи. Нека да поработи НОИ в текущата ситуация, да видим колко пари ще се събират, когато икономиката се възстанови, когато хората започнат да се осигуряват на реалната си заплата. Тогава можем да започнем по-задълбочен и смислен дебат на темата. Механичното увеличение не е решение. Тези пари ще се генерират или с последвало увеличение на данъците, или с нови дългове. 
Вижте още

Днешните туристи- млади хора, които търсят преживяване

В Световния ден на туризма говорим за планинския туризъм, за даденостите и възможностите, които има Северозападът да посреща туристи в планината. Напоследък все повече млади хора използват свободното си време за планински преходи и разходки сред природата.  От 2011 година Кирил Кирилов започва да води туристи в Белоградчишкия регион...

публикувано на 27.09.21 в 15:16

Добруша- селото на столетниците

Най-възрастният жител на най-малкото село в община Криводол е бил Коцо Михайлов, който е живял 111 години. Освен него тук е имало и други дълголетници- Данка Илиева- живяла 106 години, Йончо Стамболийски, живял 102 години и Костадин Пивичарски, починал също на 102 години. И всички те, наред с преданията, потвърждават, че тук са били останките от..

публикувано на 24.09.21 в 18:30
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Досегашният модел пренебрегваше ключов регион като Видин

За да продължи промяната, трябва да се спре порочният досегашен модел , пренебрегващ българските региони, каза в "Посоките на делника" Настимир Ананиев, лидер на ВОЛТ. "След като говорим за промяна, значи да не следваме сегашният момент, където беше изкривена картата на България . Южна България е развита с инфраструктура, инвестиции, индустриални..

публикувано на 23.09.21 в 10:30

Любен Добрев: Проектът на Василев и Петков ще събере гласовете на разочарованите

Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев ще консолидира разочарованите от обещанията на т.нар протестни партии, каза в "Посоките на делника" политическият анализатор Любен Добрев , правейки сравнение с начина, по който НДСВ и ГЕРБ в началото са събрали подкрепа. " Блажените са вярващите , така бих коментирал прогнозата, че това..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Независими ли сме днес- да чуем гласа на младите

На 22-и септември честваме едно от най- значимите събития в новата история на България. На тази дата през 1908 година българската държава, една от най- старите в Европа, обявява своята независимост. Това се случва 30 години след Руско- турската война от 1877- 1878 година, която приключва с подписания на 3 март 1878 година. Санстефански мирен..

публикувано на 22.09.21 в 10:30

Депутати от Северозапада с оценка за 46-ото Народно събрание и очаквания от следващия парламент

След два състава на народното събрание, с кратък живот, вървим към нови избори. Този път две в едно с президентските. За 45-ото Народно събрание Росица Кирова от гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС каза, че ако бизнесът работеше като парламента, щеше да фалира. В 46-ия парламент тя бе избрана за заместник-председател на..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Поскъпват основни храни- защо и докога?

Ускорено повишение на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги отчете КНСБ. Близо 17 месеца от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.) се наблюдаваше задържане на общия индекс на потребителските цени, което основно се дължеше на свитото потребление и по-високата безработица, намаление и задържане на ниски нива на..

публикувано на 20.09.21 в 14:35