Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С платно по въздух и вода

Снимка: Чавдар Славчов

Чавдар Славчов има много интересно хоби. Той обича да лети във въздуха с парапланер. Разработен на базата на спортните парашути, парапланерът е крило, което се напълва с въздух от въздушния поток. Това е безмоторно средство за летене, което с помощта на възходящите въздушни течения, или така наречените термики, се издигаш във въздуха и политаш. Екстремния спорт се нарича парапланеризъм. На някои места се среща и терминът параглайдинг. Парапланеризмът е най-простият и достъпен начин на летене. Необходими са: крило, сбруя, т.е. седалка, подходяща термоизолираща екипировка и желание, обясни Чавдар Славчов: 

"Това е един летателен апарат. Крило, което с него може спокойно да прелетиш разстояния над 400 километра. Миналата година българинът Весо Овчаров подобри националния рекорд като премина 530 километра над бразилската амазонска част, което е невероятно. Безмоторно превозно средство изцяло зависимо от вятъра и метеорологичните условия. Парапланеризма е много достъпен в България и има прекрасни условия. Аз лично направих първите си стъпки преди две години." 

По парапланеризма Чавдар се запалва от случайна среща със световно известните братя Веско и Наско Овчарови на тяхна тренировка в планина Витоша. И както повечето парапланеристи карат и кайт сърф, така и той се зарибява и по двата екстремни спорта. 

"Организираха едно мероприятие. Състезание парапланеризъм с кайтсърфинг, което започва от Ново село видинско надолу по течението и реално състезанието е парапланериста срещу кайтсърфиста. От там се запалих и по кайтсърфизъм. Отново използваме вятъра, отново имаме крило и имаме дъска. Практикува се във водна среда, но също така се практикува и зимата на сняг със сноуборд или със ски. Имаме прекрасни условия на Рабиша за кайтсърфинг, на Дунава имам също много добри условия, на морето." 

Добрите пилоти на парапланери могат да прелетят повече от 400 км. и да се издигнат на повече от 7000 метра височина, споделя още Чавдар Славчов: 

"Мои приятели са ми разказвали за полети в Непал. Вече говорим за Хималайте на 7000 метра. Дори са с кислородни маски, защото там знаете въздуха е разреден, така че това е както казах летателен апарат. Във всеки спорт има риск. Безопасността е на първо място. каквато и опасност да има винаги имаме един запасен парашут, който е сейфти. Каквото и да се случи във въздуха винаги имаме план Б, но преди да стигнем до план Б винаги трябва да знаем, какво правим, да запазим самообладание и да реагираме според ситуацията. Колкото и екстеремно да звучи, този спорт при една правилна подготовка е доста безопасен. Повечето хора го свързват с екстремизъм, не това просто е удоволствие. Когато съм във въздуха се чувствам много спокоен. Полетите ми повечето са от Витоша. От Враца, там също има рампа за скачания и съм скачал. В нашия регион съм използвал в радиус от 50-100 километра Чупрене, село Репляна. Там има един реплянски рид, който е около 900 метра. Хубавото на тези двата спорта, е че са напълно екологично чисти. Не ни трябва бензин, масло, не ни трябва да обслужваме нещо. Порсто използваме чиста енергия от вятъра. Нова екипировка за парапланеризъм струва в порядъка на 4000-5000 лева. Може да се намери екипировка и втора ръка, която е, в зависимост от това колко е използвана, между 1000 и 2000 лева. Искам да кажа на всеки, който иска да се занимава с този спорт, е първо да намери добри инструктори и вотрото, което е трябва много добре да се запознае с крилото, с командите. Много време трябва на земята да се играе с крилото, т.нар. кайтене. Просто да му свикне, да види как се управлява, защото това са ситуации, които ще се случат там горе и по-добре да ги отработиме на земята. Да имаме т.нар. моторни навици. Адреналина и това, което изживяваш горе е нещо, което не може да се опише с думи, трябва да се изпита. Там се чувствам свободен. Просто забравяш всичко и се насаждаваш на живота. Точно това нещо търся - освобождаване, връзка с природата. Обуздаване на елементите - вятър, вода, земя, огън от слънцето.

Повече за парапланеризма и кайтсърфинга чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Владимир Зарев е тозгодишният носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

Отличието на известния български писател бе връчено на 22 септември, когато се навършиха 100 години от смъртта на поета, от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов". "За мен е огромна чест, трудно ми е да скрия радостта и гордостта си от тази прекрасна и толкова достойна награда на името на Патриарха на..

публикувано на 24.09.21 в 12:30

Какво е мястото на ЕС в световната търговия?

Търговията винаги е имала важно значение за ЕС. През 2019 г. той е отговарял за 15,6% от световния износ и за 13,9% от световния внос. Това прави блока един от най-големите играчи в световната търговия наред с Китай и САЩ. Европейският съюз в момента има около 130 търговски споразумения, които или са действащи, или са в процес на..

публикувано на 24.09.21 в 10:30

Спомени за Видин от времето с 4 футболни отбора

Бившият общински съветник на Видин Кирил Антов, гостува в "Думата имат старейшините". Той е на 85 години, завършил е техникум във Видин, по професия е електротехник със специалност бобиньорство. По негово време преди демокрацията, съветниците не са избирани чрез избори, разказва Кирил Антов. Негов съсед, който е бил главен редактор във вестник..

публикувано на 23.09.21 в 16:50

Ржана планина- там, където се връщаш отново

В предаването "Еко Свят" ще ви разходим из Ржана планина. От село Игнатица към планината билото е осеяно с махали, в които постоянно живеят хора. Планината е изключително разнообразна като терен, богата е и на местообитания, а част от екопътеките в района са по стъпките на Ботеви четници.  Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" организира..

публикувано на 23.09.21 в 16:34

Облагородяват село Остров

С нов облик е кметството на село Остров. Фасадата на административната сграда е боядисана и освежавана, подменена е дограмата, извършен е и ремонт на покрива. Около обществената сграда предстои да се обособи градинка за отдих и да се възстанови Паметник на загиналите в Септемврийското въстание,  каза за Радио ВИДИН Ирена Станкулова кмет на..

публикувано на 23.09.21 в 15:50

Сметките в ресторант - в брой или с карта?

Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на..

публикувано на 23.09.21 в 11:58

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов:  "Хубавото..

публикувано на 22.09.21 в 18:05