Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли готовност видинска област за нова вълна на пандемията?

Снимка: Радио Видин

Преди дни, под председателството на областния управител Огнян Асенов, се проведе заседание на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин. Заседанието се проведе след като министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, разпореди на директорите на Регионалните здравни инспекции да уведомят областните управители за приетия Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, както и да се обсъдят мерките, които влизат в сила при покачване на броя на заразените, по повод очаквана нова вълна на заразени с вируса. Каква е ситуацията във видинска област? На заседанието присъстваха директорът на РЗИ- Видин, директорът на ОД на МВР, директорът на ТД "Национална сигурност", началниците на ГПУ- Видин и ГПУ- Брегово, директорът на РДПБЗН- Видин, директорът на МБАЛ "Св. Петка"- Видин, заместник кметът на община Видин и представители на ЦСМП- Видин. От Регионалната здравна инспекция представиха акценти от приетия Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, приет с Решение на Министерския съвет от 15 юли 2021 г. В плана е представен анализ на епидемичната обстановка, като за начална дата е определена 8 март 2020 година, когато е потвърден и първия случай на заразен в България. В резултат на събраната и систематизирана информация от всички здравни инспекции, НЗОК и областни болници, е направен анализ и оценка на рисковете - на база брой заразени, използваните налични ресурси към м. декември 2020 година, възможностите за подобряване при евентуално възникване на нова вълна от заразени. В тази връзка с Националния оперативен план са разписани определени дейности по отношение повишаване заболеваемостта. За целта е определен критерий брой заразени, при отчитане на 14 дневна заболеваемост на 100 000 души. В съответствие се определят и 4 нива на противоепидемични мерки. При всяко ниво има регламентирани дейности по отношение оценка на епидемичната ситуация и планиране на противоепидемичните мерки, единен протокол за диагностика и лечение при COVID -19, мерки за организация на спешната помощ, план за разкриване на COVID-19 легла по болници и координация на хоспитализациите, осигуряване с лекарства. Към 26 юли 2021 година, област Видин попада в първо ниво на заболеваемост, обясни д-р Светослава Мартинова, зам. директор на РЗИ Видин:

"В изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването, беше свикан Областния кризисен щаб на 27 юли, на който директорът на РЗИ представи Националния оперативен план за справяне с пандемията с цел създаване на организация, отчитаща спецификите и потребностите на територията на област Видин. Представена бе информация за актуалната епидемична обстановка, според която общият брой потвърдени случаи на територията на областта от началото на пандемията е 3027 души. 14- дневна заболеваемост на територията на областта е 8,5 на 100 000 хиляди. Този показател за средната за страната е 17 на 100 000, тоест два пъти по- малка е заболеваемостта на територията на областта към днешна дата в сравнение със страната. По отношение на ваксинационния обхват общо поставените дози на територията на област Видин са 16 339. Броят на лицата със завършена имунизация е 8041, което е 9,9% от населението на областта."- уточни д-р Светослава Мартинова и допълни, че на проведеното заседание е било обсъдено и предложено засилване на контрола по спазването на визираните противоепидемични мерки, както и спазването на предписаната задължителна карантина на влизащите в страната от чужбина лица.

Видинчани споделиха, че все още не може да има повод за радост, предвид данните от Единния информационен портал за ситуацията в областта към момента. Голяма част от тях са скептично настроени и към процеса на ваксинация, показа анкета по темата:

"Ние и по- рано се радвахме, че във Видин няма, а накрая ни връхлетя. Аз съм се ваксинирала отдавна и имах проблеми, отключиха ми се всички болежки, но децата ми настояваха ... Не можем да бъдем сигурни в това нещо, защото това идва за един ден и си отива за един ден. Много е относително. Хората не вярват, но аз съм го прекарал в лека форма, а който не вярва проблемът си е негов ... Аз не вярвам, че няма случаи във Видин, открито го казвам, защото така мисля. Моят съпруг се ваксинира и нямаше някакви странични ефекти. Лично той мисли, че преди да дойде пандемията е изкарал болестта."- коментираха видинчани.

Има ли готовност Областния временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин за бърза и адекватна реакция при повишаване на случаите на заразени с коронавирус пациенти и какви са евентуалните стъпки в тази насока- разговаряхме с Областния управител на видинска област Огнян Асенов:

"Видинските граждани следва да бъдат спокойни към момента, тъй като ние сме на първо ниво. Данните, които имаме за заболеваемостта на първо ниво не дават основание за сериозни притеснения ... За съжаление общо поставените дози ваксини на територията на област Видин към момента са 16 598, а лицата със завършен ваксинационен цикъл са 8181. Това прави около 10% от цялото население на видинска област, което значи, че това е недостатъчно. По прогнозни данни се очаква още една вълна от развитието на COVID-19 кризата и бих искал да апелирам към гражданите на видинска област да бъдат малко по- активни по отношение на ваксинацията ... Нека всеки да се съобразява с противоепидемичните мерки и да спазва реда. Маските трябва да се носят, така както е обявено от Министерството на здравеопазването, а контролът се извършва от страна на РЗИ."- уточни Огнян Асенов, областен управител на област Видин.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00