Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Слушателски сигнал

Тревните площи в парковете на Видин съхнат

| обновено на 04.08.21 в 13:54
6
Снимка: Радио Видин

Видин като крайдунавски град се слави със своята Градска градина край реката и с красивите си паркове, със  зеленината  и редките дървесни видове.  За съжаление,  зелените тревни площи във всички паркове отдавна не са тучно зелени, а изсъхнали. Парк "Рова" не прави изключение, за него ни се обади наш слушател, Илиян Стаменов от Дражинци:


"Защо парк "Рова" от Балкантурист до пазара не функционира, нито веднъж не е полят, защо не работи фонтана пред Спортната зала... Всичко е обрасло в трева.  Срамота! Там има шахти, помпи, всичко беше потънало във вода... Паркът е трябвало с компютър да се полива... Да се търси отговорност на тия хора, които са подписали... Имаме такъв хубав парк и е срамота да не можем да сложим помпи, които да поливат, и да бъде зеленина, цветя и да е приятно за хората."


Парк "Рова" бе реконструиран по модерен и европейски начин,  но за съвременна автоматизирана поливна система парите не са стигнали - казва Герго Гергов, бивш кмет, по чието време на управление бе направен ремонтът:

"Парк Рова е част от по- голям и съществен проект... Средствата, които бяха отредени като цяло бяха недостатъчни... Екипът ни взе решение, че е важно със средствата от ЕС да направим максимум - самото изграждане на парка, в това число алеи, детски съоръжения, едно модерно осветление и един страхотен фонтан... Това, което ние направихме относно напояването на парка, е да се изгради основната и тежка магистрална инфраструктура, така че в парка да има вода. Да, средствата не бяха достатъчни за изграждане на модерна цифровизирана напоителна система. Но факт е, че вода в парка има и с ръчен труд може да бъде поливан ежедневно. Поне такива са изградените условия. От тук насетне този парк трябваше да бъде надграждан и развиван, защото е една от основните зелени магистрали в града ни..."

А ето и отговорите (без редакция), които получихме от община Видин на въпросите, които зададохме по темата:

1. Как се осъществява поливането на зелените тревни площи в парк "Рова"?

Поливането на тревните площи и декоративната растителност в парк "Рова" към момента се извършва с водоноски. Това е временна мярка, поради авария в поливната система на парка, която предстои да бъде отстранена.

2. Какво се предвижда за по-доброто и свежо състояние на зелените площи през лятото?

Зеленото богатство на града е важен фактор за атмосферата, която създава като притегателен туристически център. Поддържането и опазването на общинските зелени площи е една от приоритетните  дейности на Община Видин.  Градът ни е наистина наситен с много зеленина, като е необходимо да осигурим оптимални параметри за над 500 дка зелени площи - паркове, градини, зелени площи в застроените райони. Поддръжката на зелените площи в гр. Видин е комплекс от дейности, като съчетанието им е в зависимост от сезонните изисквания на парковия ландшафт и биологичните особености на растителните видове, в съответствие с изискванията и нормативите на съвременното паркоустройство. С правилното съчетаване на тези дейност, се осигурява добрия вид на общинските озеленени площи, което ги прави истинска наслада за нашите съграждани, гости и туристи през летния сезон.

Към момента с най-голям интензитет се прилагат дейности, като: косене на тревните площи, поливане, резитба на дървесна и храстова растителност, почистване на парковите площи. Приоритетно косене се извършва на детските площадки, парковите и представителни озеленени площи. Периодично се косят и кварталните озеленени площи.

Поливането на озеленените площи и растителност е друг приоритет, който е абсолютна необходимост, гарантиращ запазване и развитие на зеленото ни богатство. Сезонът за сега се очертава доста сух, което налага необходимостта от интензивно поливане.

С голям успех се поддържат с целенасочени резитби боскети, живи плетове и други растителни видове. През летния сезон се извършват също оформящи и санитарни резитби на дървесна растителност, с цел обезопасяване на околните пространства.

Обръща се голямо внимание на чистотата в парковите площи. Ежедневно се почистват кошчетата в парковете и се извършва метене на алеите.  Периодично се премахва нежеланата и самонастанила се растителност в тревните площи, алеи, цветни фигури, храстови масиви и др.

3. Как се поддържат зелените площи в  Крайдунавския парк през лятото?

Крайдунавският парк безспорно е зелената площ, в която са съсредоточени голям брой поддържащи дейности, разпределени оптимално в различните сезони. Това се наложено, изхождайки от факта за неговата роля не само в облика на града, но и неговата туристическа значимост - на фона на изобилието от растителни видове и форми, контрастират значими архитектурни и културни паметници, мемориални обекти, запазени панорамни и зрителни точки, създаващи визуален контакт с околната архитектурна рамка и река Дунав, много кътове за развлечения и отмора.

До края на лятото Община Видин ще реновира асфалтовите алеи, за да се подобрят качеството на чистотата и условията за разходки и отдих в парка."


Повече може да чуете в прикачения  звуков файл.

Галерия

Вижте още

Композиторът Георги Денков: Китарата ме крепи физически и духовно

Композиторът Георги Денков подготвя нов студиен албум, озаглавен  "Сляпа неделя", който ще бъде издаден през октомври. Всичките песни от предстоящия албум са записани, като остава те да бъдат мастерирани и музикалният продукт да бъде издаден официално. Георги Денков е китарист, певец, композитор и аранжор, родом от Видин, чийто професионален..

публикувано на 16.09.21 в 17:00
монтана театър

"Любовни лихви" заливат сцената на театъра в Монтана

Постановката на Анатолий Крим "Любовни лихви" е едно от двете премиерни заглавия на Драматичния театър в Монтана на старта на 60-ия юбилеен сезон.  "Доста пиеси съм представял тук, харесвам обстановката. Специално тези четиримата, заради които правим пиесата, са много подходящи. От същия автор правихме "Завещанието на целомъдрения женкар",..

публикувано на 16.09.21 в 15:10

Театрална група ТЕМП - Враца търси нови участници

Младежката театрална формация от град Враца ТЕМП обяви кастинг за нови участници, по повод своя 39-ти творчески сезон. Целта е не само да бъдат попълнени групите, а също така, да бъдат привлечени все повече млади хора да се занимават с театър, каза за Радио ВИДИН Георги Врабчев създател и главен художествен ръководител на формацията...

публикувано на 16.09.21 в 12:31
Ивайло Иванов

Най-добрият български джудист насърчава здравословното хранене

Джудистът Ивайло Иванов от Монтана стана част от първия "Шампионски отбор за здравословна храна". Така е озаглавена книгата, издадена по проекта „Младите хора - Бъдещето на България - отговорни и активни“, реализиран от асоциация „Докосни дъгата“ и Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности.  Под..

публикувано на 15.09.21 в 17:07

20 години от смъртта на проф. Александър Поплилов- художник и педагог

В "Памет нашенска" си спомняме за родения в Кула български художник и педагог проф. Александър Поплилов. Повод за това е, че през настоящия месец се навършват 20 години от смъртта му.  Професор Александър Поплилов е роден в град Кула на 12.05.1916 г., завършва декоративни изкуства в държавната художествена академия в София при Дечко Узунов...

обновено на 15.09.21 в 16:30

Млади хора възстановяват вековно училище в Протопопинци

С възрожденски ентусиазъм група млади хора от малкото планинско селце Протопопинци в община Чупрене се опитва да възстанови 100-годишната сграда на местното училище . Инициатор на родолюбивия проект е Идит Костадинова . Тя е строителен инженер, родена е в Белоградчик. От 10 години работи в австрийската столица Виена, но всяка отпуска се завръща в..

публикувано на 15.09.21 в 15:23

Без големи тържества на 15 септември в детските градини

Кукленият спектакъл "Дядовата ръкавичка" и аниматори радваха децата в първия учебен ден в детска градина "Русалка" и нейните филиали във Видин и село Капитановци. Над 170 малчугани посрещна детското заведение, като традиционното за 15 септември тържество, на което обикновено присъстват много родители, този път не бе организирано. Учебната година..

публикувано на 15.09.21 в 15:15