Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Кръстев: Историческият компромис е възможен, но с цената на унижение

Снимка: Личен архив


"В България се получава, че когато една формация, един бизнес, не желае да действа според разбиранията на една група хора, на един определен икономически и медиен кръг, веднага формацията е нарочена, че работи с ДПС. Понякога е така, в други пъти - не. Не може да се определя това кой с кого работи задкулисно от това дали се изпълняват желанията и дали се съобразяваме с опита за кадруване на една конкретна партия, един конкретен икономически и медиен кръг. Очевидно Демократична България и Прокопиев с неговите медии се чувстваха добре като предизборни партньори и като част от партиите на протеста с Трифонов. Изведнъж се оказа, че ИТН е маша в ръцете на ДПС, защото са си развалили отношенията с Демократична България", с тези думи в "Посоките на делника" журналистът Михаил Кръстев коментира политическата ситуация в страната.'

Според политическия анализатор Има такъв народ следва обявените си приоритети.

"Има голяма разлика между това, което очакват партньорите - в случая Демократична България и Изправи се! Ние идваме!- и какво желаят и очевидно предлагат Има такъв народ. Когато е подписано едно коалиционно споразумение, ние имаме коалиция. Когато е разписана програма за управление, имаме програмно управление. ИТН предлагат свой кабинет, политически, с експерти, който да управлява като кабинет на малцинството. Това са три различни формули, не разбирам откъде идва неразбирането. Трифонов предлага единственият възможен вариант за управление на политически кабинет на малцинството, който има свои приоритети, затова  при консултации не подписва споразумение - така ще постигне коалиция".

Историческият компромис в парламента не е новост, напомни още Кръстев.

"Някоя от партията ще претърпи голямо унижение, за да се стигне до мнозинство. Първоначално ГЕРБ обявиха, че ще излязат от залата, за да намалят кворума. Ако депутатите от ГЕРБ присъстват, ще е нужен по-висок кворум. За да се подкрепи един такъв кабинет на фона на нападките, на обидите, които си разменят от ИТН и ДБ, трябва да се стигне до комичен вариант, в който някоя от тези формации, заедно с ИБНИ, ще нарушат доста от принципите и говоренето си. Политическата ситуация се мени толкова бързо, че може отново да бъде намерен исторически компромис както неведнъж от различните формации са се изразявали. Такъв имаше по време на кабинета Борисов 2, това бяха думи на Радан Кънев".

По думите му България е страната на неограничените политически възможности.

"За съжаление, наистина е къса паметта. България е страна на неограничените възможности именно в това отношение, в което политици, които би трябвало да бъдат компроментирани исторически и политически, намират отново своя път към парламента. Такъв е Мая Манолова. Оглавява парламентарна група, от нейните гласове зависи дали ще бъде избран следващият кабинет. Доколко всичко ново е по-добро от старото - трябва да разсъждаваме. През 2001 новото нещо беше НДСВ. През 2005-2007 новото беше ГЕРБ, тогава отново всички положително настроени, включително кръгът Капитал. Може би е време да спрем да търсим новото, а да направим качествен и количествен анализ на свършеното, да се изведат положителните неща, които биха могли да дадат посоката на България. Революцията много често е деградивна".

Кръстев коментира и експертизата в кабинета.

"Голяма грешка е да се смята, че министрите трябва да бъдат огромни експерти. По-скоро да бъдат отлични мениджъри. Държавната администрация разполага с достатъчно експерти, които могат да осъществяват чисто техническите експерти. Министърът трябва да бъде говорител и изразител на политиката, която ще провежда даден кабинет".

Интервюто с Михаил Кръстев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00