Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 август 2021 година

Снимка: Радио Видин

Служители на пожарната във Видин и Враца излязоха с апел към жителите на Северозапада. Сухото време, високите температури, изсъхналата растителност и вятъра са факторите, които предизвикаха пожари на много места в региона и страната. Често пъти причина за предизвиканите пожари  е небрежност при работа в земеделските земи, както и неправилното боравене  с огън или безотговорно изхвърляне на фас от цигара. От двете регионални дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" припомнят основните правила за пожарна безопасност през летния, пожароопасен сезонОт днес със заповед на министъра на земеделието се забранява паленето на стърнища в земеделските площи. 


429 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. 6 са новите случаи в Северозападна България- три във Враца, два във Видин и един в Монтана. Три са новите случаи на заразени с COVID-19 във Врачанско.


От  "ВиК“ Враца разпространиха информация, че препоръчват на служителите си да се ваксинират срещу коронавирус. От ръководството на дружеството допълниха, че ще стимулират финансово всеки имунизиран.


Не са постъпвали сигнали чрез системата за електронно връчване от страна на общопрактикуващи лекари от област Видин за технически проблеми при издаването на нова електронна рецептурна книжка и въвеждането на нова диагноза в електронната рецептурна книжка, съобщиха от Районната здравноосигурителна каса. От 01 юли се преустанови заверяването на хартиени рецептурни книжки.

Продължава асфалтирането на междублокови пространства във Видин. Вече са завършени предвидените дейности в жилищните комплекси "Бонония“ и "Гео Милев", както и преасфалтирането на улици в квартал "Акджамия“. Днес започна работата в ж.к. "Панония" 6.

Автомобилният парк на Общинското предприятие в Кула се сдоби с още един нов, комбиниран и мултифункционален автомобил, съобщиха от общинската администрация. Новата техника и 6 броя контейнери са предназначени за оптимизиране на системата за събиране и транспортиране на отпадъците на територията на община Кула.

24 разрешения за работа на непълнолетни издаде Инспекцията по труда в Монтана. През летните месеци се увеличават исканията от страна на работодателите до инспекцията по труда да наемат на работа лица под 18 годишна възраст. Това става при определени условия, които припомни директорът на инспекцията в Монтана инж. Димитър Петров.

Интерактивна игра за деца "В обувките на археолога" организира Регионалния исторически музей във Враца. В инициативата малките участници ще търсят и откриват древни артефакти, които са реплики на едни от най-ценните предмети и съкровища, които музея притежава, разказва Тихомир Машов, завеждащ отдел "Музейни образователни програми".

Митнически служители задържаха 7756 парфюма с обозначения на световноизвестни марки. "Марковите" аромати са открити при две отделни митнически проверки на товарни автомобили с българска регистрация, излизащи от страната през ГКПП "Дунав мост – Видин".
Парфюмите са задържани. За случаите са информирани притежателите на права на съответните търговски марки.


Близо 50 000 проверки за кражби на ток, както по сигнали, така и в зони с повишен разход на електроенергия са извършени за първото полугодие на тази година от екипите на електроразпределителното дружество, обслужващо Западна България. Рекордьори в незаконната консумация на електроенергия са областите Монтана и Враца, като най-много кражби са установени в районите на Лом, Бяла Слатина и Козлодуй.


В събота, 7 август, в 13.00 часа на гара Мездра ще пристигнат участниците в атракционното пътуване с влака, теглен от локомотива "Баба Меца" и ще се проведе тържеството "Не се гаси туй, що не гасне". То е посветено на 171-та годишнина от рождението на Иван Вазов.


Белоградчик посреща "Опера на върховете". В навечерието сме на шестото издание на летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". В разгара е и подготовката, която Община Белоградчик прави, за да могат зрителите да са информирани и обслужени по най - добрия начин.


Традиционният "Празник на Балкана" ще се проведе през почивните дни в подножието на връх Ком. 



Във Вършец бяха наградени победителите в конкурса за поезия в сонет "Лъчезар Станчев".

Турнир спектакъл "Старата пушка" 2021 ще се проведе в района на село Гаганица. Организатор е Ловно-рибарското дружество "Сокол" - град Берковица. Може да участват мъже и жени от всички възрастови групи и националност. Условието е да притежават ловни гладко цевни пушки, произведени до 1971 година. Турнирът ще се проведе на 7 август- събота, от 9 часа.

Рони Ромеро и Джеф Скот Сото пристигат в Монтана за "Voices Of Rock". Спектакълът "Voices Of Rock" в Монтана ще се случи, въпреки всички трудности и с малка промяна. Единственото по рода си в страната събитие, фестивалът с благородна кауза “Изкуството е…", ще отбележи своето осмо издание. На 24 август 2021 година, на централния площад в Монтана ще се състои една специална музикална среща между Ronnie Romero и Jeff Scott Soto. На сцената двете звезди ще бъдат подкрепени от българската рок банда EРИДАН.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15