Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Поход към здравето" във Вършец

2
Паметникът на директора на първата държавна баня д-р Дамян Иванов
Снимка: Пламен Генчев

"Поход към здравето" се проведе през почивните дни в града на здравето - Вършец. Събитието бе част от програмата за отбелязване на Празника на курорта, минералната вода и Балкана "Вършец 2021". Организатори са анестезиологът д-р Илко Асенов, който работи в София, но помага и на хората от село Горна Бела речка, и от Катерина Вълчева, кинезиолог и секретар на Народно читалище "Изгрев - 2019" в същото село. Двамата създават платформата "Modus Vivendi", което в превод от латински означава начин на живот, чиято цел е да помогне на хората да се върнат към себе си, обясни Катерина Вълчева:

"Близо две години разговаряме в чисто приятелски кръг за болестите и техните причини - нещо, което е голяма тема за мен, и д-р Асенов като анестезиолог има изключително много опит в работата с човешкото здраве. Той ми разказа една изключително красива история за неговия детски лекар и за това какво е представлявал лекарят като идеал в миналото и си говорихме за това как ние, хората губим контакта със собственото си тяло и с нашите лекари и колко е нужно да изградим отново тази връзка. Тогава Мариана Асенова, съпругата на д-р Асенов, каза: "Защо просто не го направите, защо не се върнете към това, защо не говорите с хората за това" и някак си там се роди това дете, наречено "Modus Vivendi", което цели да върне хората към себе си."

Походът към здравето започна при паметника на д-р Дамян Иванов, който първи оценява даровете на Вършец, премина през "Боров парк" и продължи до "Иванчова поляна". Той бе съпътстван от лекция в движение. Какъв бе акцентът в нея, обясни д-р Илко Асенов:

"Неслучайно избрахме мястото на събитието да е Вършец поради факта, че това е първият курорт в България. Първият балнеолог - д-р Дамян Иванов, внимателно сме проучили какво е вършил той, защото тогава от едно селце Вършец се превръща в един модерен европейски курорт и той е бил визионерът, който е направил и банята, и каптирал извори, направил и санитарно-защитена зона около тях, където съчетал освен лечебното въздействие на минералната вода и разходки на открито. Искаме да акцентираме върху това, което е направил той,  за да запознаем хората, че няма само заведения за кебапчета и кюфтета, а има и нещо друго."

Минералната вода е уникална със своите лечебни качества. Може да се прилага както външно, така и вътрешно, обясни д-р Асенов:

"Тъй като е достатъчно близка по състав на кръвната плазма, има известна радиоактивност, която е в рамките на нормата и е т. нар благоприятна радиоактивност, тоест помага на организма да се чисти и през кожата, и през храносмилателния тракт, от всички токсини и вредни неща, които някога отнякъде сме се излъгали да приемем. Тъй като леко затопля тялото, помага и при  заболявания на периферната нервна система, на костно-мускулната система, на бъбреците, в смисъл на отделителната функция на човека, и на храносмилателния тракт, както и на сърдечносъдовата система..."

Инициативата "Поход към здравето" на платформата "Modus Vivendi"  е насочен към хората от всички възрастови групи. Следващото ѝ издание ще се състои на 28 и 29 август отново във Вършец. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10