Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богопомазаното село Копиловци

Това казва кметът на населеното място Лалка Илиева, като се аргументира с прекрасната природа, многовековната история и възможностите за развитие днес.  

"Копиловци е едно китно балканско селце. Казвам това не само, защото селото си е наше, а и защото където и да съм пътувала из България, съм сравнявала- виждала съм доста уредени села, но и такива, които чакат нещо по-добро да се случи. Ние сме от богопомазаните селища. А и през последните години много неща се направиха. По времето на Дилян Димитров като общински кмет и местния- Георги Петров, бе направен центърът на селото. Започна сменяването и на водопроводната мрежа, а през 2011 година, когато аз станах кмет, довършихме водопроводната мрежа и изградихме канализационна система с пречиствателна станция. Това, което и в някои градове го няма, при нас е направено.

Направихме и две екопътеки, които минават през ливади, гори, скали и водопади. По тях се стига и до Копренските водопади. Тук идват хора откъде ли не. Миналото лято разговарях с едни хора, които казаха, че са научили за това място от Интернет и много им е харесало...

Тук много хора имат желание да се развие туризъм, но моето лично наблюдение е, че ние не сме толкова предприемчиви. Може би защото тук не сме на главния път и възможностите, както и ентусиазмът ни след време намаляват...

Има какво да се направи, разбира се и от страна на Общината. Този мандат спечели Нина Петкова. Тя е много добър човек, много работлив и разчитаме тя да подеме нещата и да помогне да доразвием туризма. Защото ние имаме базата- правена е от местните хора през 1967 година, след което е и ремонтирана. Сега е с по- съвременен вид, посещава се, защото пътят дотам е асфалтиран, единствено проблемът ни е, че нямаме хранително заведение, което да посреща туристите...

В селото имаме две предприятия, които работят- това е шивашки цех, 23 жени работят в него и цех за безалкохолни напитки или както ние му казваме - лимонаден цех. Там също работят около 20-тина човека. Това е основното ни препитание. А иначе хората са повечето в пенсионна възраст. Имаме хора с ниски пенсии, както е и в цяла България, но имаме и такива с добри пенсии, защото тук са били миньори предимно, също килимарството е било добре развито...   

Живеем добре тук, казват и повечето местни жители, които са доволни от направеното.

"Не знам колко хора живеят в селото, защото десетина години бях в чужбина. Повечето сме пенсионери, малко са работещите. Ей това училище беше пълно едно време. Сега не функционира вече. Деца няма. Имам внук, но и той е в Италия. Синът ми е там от 15 години... Килимарство сега няма. Питай някоя жена дали тъче днес. Майка ми навремето имаше стан, тъчеше... Какво да правим, стари хора сме вече. Сякаш сме граждани- нито работим, нито градина гледаме- нищо. Ей тук идваме, че ни носят ядене... Вие- младите не сте добре, оставете ни нас, ние вече сме си изпели песента... Сега вече с нищо не се занимаваме, взимаме само пенсия. Преди обаче сме били шивачки. И ние сме тъкали навремето, почти във всяка къща имаше стан. После отвориха шивашкия цех и ние отидохме там... Нямаме проблеми. Всичко е мирно и тихо. Нямаме кражби  и сме спокойни... Хубава природа имаме. Горе, на хижата, идват много хора. Събота и неделя е пълно. И аз на младини съм ходела на нея, но вече не. Празникът на хижата го правим в края на август... Ходехме и ние, ама заради тази болест, 3 години вече- не ... Добре живеем, имаме си хубава природа, аз съм безработна, вкъщи си работя. Общо взето е добре, ама да има увеселение. Трябва да има, за да се веселим. Ей събор дойде, а няма забава, да свири нещо... Как беше едно време музиката, всяка неделя имаше музика, сега всичко опустя. Няма хора... Тя държавата опустя, пък камо ли селата. Когато моят син беше ученик, в училището имаше 360 деца, а сега само едно дете и то учи в Дамяново... Друго не ни липсва. Доктор си имаме, ама е добре да е всеки ден тук, а не само понеделник и сряда... Тук ми харесва тишината, спокойствието и въздуха, шума на реката и гората. Аз съм отраснала в боровата гора. Къщата ми е точно под нея. И това ми харесва. Омръзнало ми е от трамваи, от метро, от шум. Преди живеех във Владо Тричков- то е извън София. Налагаше се да пътувам, за да работя и какво да кажа. В момента като сляза на Централна гара от влака, започва да ме боли глава. Веднага като се прибера вкъщи, главоболието ми минава. Значи- тишината наистина лекува..."   

Целите интервюта с кмета на Копиловци Лалка Илиева, председателя на местното читалище Иван Марков и мнения на хора за живота в селото- в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30