Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Новата програма "Еразъм+"- по-цифрова, по-зелена и приобщаваща

Снимка: ec.europa.eu


Нови десет милиона граждани на Еврпейския съюз ще могат да се възползват от програма "Еразъм +" през следващите седем години. Тя е с рекодно голям бюджет, ще бъде приобщаваща и по-зелена, ще наблегне и на цифровите умения на европейските граждани в условията на ковид-кризата. Повече за възможностите, които предлага новата програма "Еразъм +" в репортажа на Йорданка Герасимова:

С бюджет от 28 милиарда евро ще разполага новата програма "Еразъм +". Тези средства ще дадат възможност на гражданите на Европа да натрупат опит, за да получат добра реализация в глобалния свят. 

От години видинската  ПГ "Проф. д-р Ас. Златаров"- Видин участва в различни инициативи по Програма "Еразъм +". Традиция е  ученици от  професионално направление “Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” да провеждат своите производствени практики в Испания, където имат свое работно място, в 4-звездни хотели, и участват в реална работна среда. Това е начин не само да се натрупа опит, убедена е Мариета Георгиева, директор на гимназията:
"Важно е младите хора да се чувстват европейски граждани, да не изпитват притеснение и страх да отидат на друго място, да са свободни и спокойни да се реализират и да намират за себе си най-доброто... "

Мария ГабриелНовата програма "Еразъм +" ще бъде приобщаваща, защото ще подкрепя образованието във всичките му разновидности, ще разчита и на гласа и идеите на младите хора за борба с климатичнигте промени. В условията на  ширещата се пандемия ще се наблегне и на цифровите умения на европейците, за да не се стига до блокиране на различни сфери от живота, коментира еврокомисарят Мария Габриел:
"Новата програма е с най-големия в историята си бюджет. Това означава едно- ако до този момент от създаването на програмата 1987 година от нея са се възползвали 10 милиона европееца, сега за седем години искаме да дадем възможност на нови 10 милиона да имат опит, да натрупат знания и това да им даде перспектива за професионално и личностно развитие. Новата програма ще бъде по-приобщаваща, обхваща и професионалното образование и обучение с много силен акцент- с почти 18 % от бюджета, наблягаме и на образованието и необходимостта от такъв опит и при възрастните, защото живеем във времена, в които се изискват нови знания и умения..." 
Борбата с климатичните промени е водещ приоритет на Европейската комисия, затова е включена в програмата: 
"За първи път ще имаме програма "Зелен Еразъм" и "Син Еразъм"-  това е важно за България. Имаме нужда от граждани, млади хора, с необходимите умения и идеи, които да могат да се включват в проекти, които да допринесат в борбата с тези климатични промени."

Програмата ще наблегне на цифровите умения, които особено по време на пандемия са важни, включен е нов формат на мобилност- смесена мобилност:
"Програмата "Еразъм +"  ще помогне много на младите хора да са по-подготвени за тази цифрова ера, в която вече всички усещаме, че живеем." 

През есента тръгва и ново мобилно приложение "Еразъм+". То е адресирано към младите хора и ще бъде на разположение с всички негови функции и на всички езици в ЕС. 
"Мобилното приложение изпраща едно много ясно послание на младите хора: Програмата "Еразъм+" е тук, за вас, и вие сте тези, които я превръщате в преживяване, в информация и във възможности за развитие и перспективи за личностно и професионално израстване... Най-важното е, че мобилното приложение ще бъде на всички езици, но имаме нужда от това- хора, които са се възползвали от програмата да споделят какви са пречките, с които са се сблъсквали, какво биха искали още да има там- ще има специално пространство, в което ще могат да се споделят преживяванията и опита    ..." 

Над 100 000 души са свалили "бета" версията на приложението, но ще се разчита на младите хора и на участниците в програмата то да бъде с богата и качествена информация, така че наистина да им върши работа, уточни еврокомисарят Мария Габриел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24