Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Представиха НАТУРА 2000 на Видинския панаир

4
Снимка: Радио ВИДИН

Екипът на проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" гостува на Видинския панаир. Посетителите имаха възможност да видят изготвените рекламни и информационни материали.

"Община Чупрене във връзка с изпълнение на дейностите по проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните в област с административен център Видин" е с изява на Видинския панаир. Тук сме разположили една шатра, на която всеки желаещ може да се запознае с изготвените рекламни материали, рекламни брошури, магнити с логото на проекта, тениски и всеки, който желае може да си вземе една за спомен и съответно по този начин да се рекламира нашият проект. На щанда има изложени макет на пещера, най- известната пещера във Видинска област, това е пещерата Магура, която представлява интересна атракция за посетителите. Също така има изготвени интересни рамки за нашите най- малки почитатели, които да се снимат и да се видят след това на фона на природата в Чупренския Балкан. Цялата територия на община Чупрене, с изключение на населените места, е в НАТУРА 2000 зоните. Който желае може да му дадем допълнителна информация. Днес акцентът е рекламна диплянка със защитените зони в община Видин, понеже сме на Видинския панаир", каза Асен Джунински- секретар на Община Чупрене и ръководител на проекта.

В брошурата със защитените зони от НАТУРА 2000 в община Видин са включени: Остров "Голя", Остров "Кутово", "Въртопски дол", Делейна, "Оризището", Остров "Близнаци", Видински парк, Войница, "Варкан". Посетители на панаира казаха, че знаят с каква цел се обявяват защитените зони и проявиха интерес да научат повече за НАТУРА 2000:

"За да се опази природата, за да може да се съхрани за бъдещето... В тях има застрашени видове, които са на изчезване или са редки за територията на България... Интересно е... Опазване на околната среда в България, спонсорирано от Европейския съюз и местно също. Защитени зони на територията на България, съдебни спорове... Има важни растения и са защитени от хората..."

Летене с балон беше организирано в рамките на информационната кампания във Видин. Проектът е по договор между Община Чупрене и Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година. 

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 24 октомври 2021 година

Златна есен. Приятен сезон е тя. Още по приятно е да слушате "Неделник". Много интересни гости имах днес в предаването. Пъстри и шарени като от снимката.  "Зашит"/3ashit/ е името на проекта, създаден от видинчанката Тереза Иванова и нейната съдружничка Василена Гидикова . Момичетата създават собствена марка тениски от 100-процентов..

публикувано на 24.10.21 в 15:27

Странната молба към Господа

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия,..

публикувано на 24.10.21 в 08:00

От месец във Видин няма въглища и пелети

Няма отоплителни материали във Видин или много трудно се намират, а цените, в сравнение с миналата година, са скочили почти двойно . Въглища, пелети и дърва за огрев във Видин почти няма  от преди месец, а причината е липса на доставки. Това обясни Валери Василев , управител на търговска база за отоплителни и строителни материали във Видин:..

публикувано на 22.10.21 в 15:03

Гражданите на Евросъюза ще определят бъдещето му

В края на миналата седмица в парламента в Страсбург 200 граждани от различни страни в Европейския съюз, на различна възраст, с различно образование и начин на живот, 1/3 от които - младежи,  станаха част от четвъртия панел на Конференцията за бъдещето на Европа . Основните теми по време на форума бяха ролята на ЕС в света и миграцията. Гражданите..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Награда "Най-добър актьор" за Стефан Милков от Драматичен театър Монтана

Стефан Милков от Драматичен театър Монтана е "Най-добър актьор" на Европейския фестивал на пътуващите театри в Сливница. Наградата е за представянето му с моноспектакъла "Чудомирщини" на режисьора Милослав Милославов.  Спектакълът е създаден от Театрална къща "Миларт", а монтанският театър го разпространява в областите от Северозапада...

публикувано на 21.10.21 в 16:22

"Библиотека на годината" е видинската "Михалаки Георгиев"

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин спечели наградата "Библиотека на годината". Отличието се връчва от Българската библиотечно-информационна асоциация за постижения през предходната година. За постигнатото през 2020 година директорът на културната институция Десислава Иванова разказа в "Цветовете на деня" по Радио Видин:..

публикувано на 21.10.21 в 15:32

Зарибяват "Дъбника" с един тон амур

6 сдружения и десетки граждани се включват в третата кампания по събиране на средства за зарибяване на язовир Дъбника до Враца. Целта този път е да се закупи 1 тон рибки амур и да се пуснат рибките в язовира.  "Тази събота ще обявим края на кампанията. Сумата, която сме събрали, е сериозна. Най- хубавото е, че се включиха 6 сдружения. Нещо,..

публикувано на 21.10.21 в 14:53