Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наблюдение на лешояди организират във Врачанския Балкан

Снимка: Фейсбук: ДПП Врачански Балкан

Във връзка с Международния ден на лешоядите Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" организира на 4 септември (събота) наблюдение на белоглави и черни лешояди в северните части на Природен Парк "Врачански Балкан". Тръгването е в 9:10 часа от центъра на село Долно Озирово в община Вършец.

Обща дължина на прехода е до 8 км при малък наклон на терена. По време на разходката ще могат да бъдат наблюдавани  и други интересни видове птици, обитаващи района. Нужната екипировка включва подходящи обувки и облекло за планински терен, дъждобран - при прогноза за дъжд, вода, лека храна, бинокъл - при възможност. За пътуващите с кола с. Долно Озирово се намира на около 25 км от гр. Враца, 25 км от гр. Монтана, 25 км от гр. Берковица, 10 км от гр. Вършец и около 100 км от гр. София. Походът е безплатен за всички участници. Телефонът за връзка с Георги Стоянов, който ще разказва любопитни и интересни истории за тях, е 0878 734 503.

"Експертът и орнитологът Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици ще разкаже любопитни факти от живота и биологията на лешоядите - с какво се хранят, как се хранят, по колко малки имат на година и т.н... Това, с което можем да се похвалим е, че на територията на "Врачански Балкан" има над 70 белоглави и 20 мерни лешояда, които създават една съвсем различна атмосфера в района", каза Оля Генова - експерт в Дирекцията на природния парк.

Природозащитниците се надяват следващата година да се похвалят и с излюпени малки от черните лешояди.

Белоглавите лешояди са едни от най-големите птици, които се срещат на територията на ПП "Врачански Балкан", с размах на крилете около 2,70 метра. Този вид е включен в Червената книга на Република България и ПП "Врачанския Балкан" е едно от малкото места, където той може да бъде наблюдаван в нашата страна. Черните лешояди за първи път са освободени по проект в ПП "Врачански Балкан" през 2020 г. и 2021 г. Това е един от най-редките видове хищни птици в Европа, като черния лешояд е видът с най-голям размах на крилата - до 2,95 м. И този вид е в Червената книга на Р България, а паркът е едно от малкото места, където той може да бъде наблюдаван в нашата страна. 

Снимка: ДПП Врачански БалканМакети на лешояди бяха показани във Враца по време на инициативата "Лешоядите във Врачански Балкан" на сдружение "Зелени Балкани", което се проведе в Природозащитен център "Натура".

"Колегите от сдружение "Зелени Балкани" ни гостуваха във Враца с една много интересна презентация за лешоядите и си говорихме за лешоядите във "Врачанския Балкан"- за основните заплахи, причината за тяхното изчезване, проблемите в момента, които съществуват за опазването на тези птици. Предизвикателствата са много, за да се опази тази колония", допълни Оля Генова.

В момента на територията на парка се изгражда и втора площадка за подхранване. Целта е привличането на повече птици да загнездят в парка и осигуряване на места за хранене тъй като храната, която те си намират не е достатъчно, заради човешката дейност.

Още за живота на лешоядите и за усилията на природозащитниците да бъде възстановен видът може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В "Музикална зона" на 28 октомври 2021 слушаме Лиън Уеър

Лиън Уеър е американски певец, композитор, автор на песни и продуцент. През 60-те и 70-те години на миналото столетие работи за звукозаписната компания "Мотаун". Уеър записва доста хитове за други изпълнители, като едновременно с това прави и солова кариера. В музиката му се преплитат стиловете ритъм енд блус, соул, диско, поп, фънк, джаз...

публикувано на 28.10.21 в 09:00

Уникални стенописи откриха в Черепишкия манастир

Стенопис на 400 години, създаден от св. Пимен Зографски, е разкрит при реставрационни дейности в църквата на Черепишкия манастир "Успение Богородично". В светата обител се извършват ремонтни работи, провежда се и дарителска кампания в подкрепа на започналото възстановяване. С доброволен труд участват около 50 души, обясни игуменът  архимандрит Йоаникий:..

публикувано на 27.10.21 в 16:49

Интернет поредица връща млади хора "При рода на село"

Млади хора ще създадат видеопоредица за българското село. Студентката по журналистика Антонина Лозанова и нейни приятели ще посетят няколко видински села, ще станат част от ежедневието на местните и ще го заснемат. Поредицата "При рода на село" няма нищо общо с нагласените риалити предавания по телевизията, всичко в нея е истинско, обясни..

публикувано на 27.10.21 в 15:06

Притесняват ли се видинчани от нов локдаун

Нов рекорд на заразените с COVID-19 е отбелязан у нас за последното денонощие. 6816 случая са регистрирани в страната.  Българският Северозапад не прави изключение - 451 са новозаразените. В тази ситуация здравните власти предупредиха, че ако нещата продължат да ескалират, тоест при повече заразени и повече приети в болница, ще се стигне и до..

публикувано на 27.10.21 в 14:25

Учител от Монтана е най-добър арт педагог в света

Таня Василева, учител по изобразително изкуство в град Монтана, получи званието  "Най-добър арт педагог в света". Тя е избрана от всички художествени училища по света, участващи в Международните конкурси на "Charumela"- Бангладеш, "INTERNATIONAL ART TEACHER EXCELLENCE AWARD 2021", за работата ѝ като ръководител на студиото по изобразително изкуство...

публикувано на 27.10.21 в 14:00
СУ

Нови отличия за учениците от видинското училище "Св. св. Кирил и Методий"

С множество награди се завърнаха ученици от в идинското училище по изкуствата след участието си в конкурса "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". В раздел "Музика" младите таланти бяха отличени с четири първи, три втори и две трети награди, в раздел "Хореография" те спечелиха две първи места, а в раздел "Изобразително изкуство" - едно..

обновено на 26.10.21 в 16:35

С нова екипировка най-големият талант в гребането продължава да преследва все по-големи успехи

Професионална спортна екипировка получи  Йоана Георгиева , големият спортен талант от Видин, в навечерието на 26 октомври, празника на града. Дарението е от видинчаните  Едуард Тодоров  и Ивайло Иванов, а поводът - отличните резултати, които състезателката на местния клуб по кану каяк "Бдин 77" постигна през целия сезон. "Искам да благодаря..

публикувано на 26.10.21 в 13:22