Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха НАТУРА 2000 на събора в Чупрене

2
Снимка: Радио ВИДИН

Мрежата от защитени зони НАТУРА 2000 представиха на традиционния турлашки събор в село Чупрене. Освен информационните материали екипът по проект  "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" показа и направените филми за защитените територии в четирите общини от област Видин- Чупрене, Белоградчик, Макреш и Видин, които попадат в НАТУРА 2000, каза Асен Джунински- секретар на Община Чупрене и ръководител на проекта:

"Община Чупрене продължава изпълнението на дейностите по проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин". Като част от дейностите, които се изпълняват е участие в масови мероприятия в четирите общини... За втори ден се провежда и традиционният фолклорен събор "Када кум прасе и ти вречу", който ще се радва на 1200 участника. Заедно с гостите и хората, които посетят този събор, прави около 5000 човека. Шатрата е разположена непосредствено до информационната шатра на Община Чупрене, така че всеки един човек, който дойде до събора, той ще се докосне и до нашите информационни материали. Особен интерес представляват рамките за снимки. Те станаха популярни за децата, които желаят да се снимат на фона на прекрасната ни природа. Сега акцентът с диплянката ще бъде за община Чупрене- защитените зони и територии на община Чупрене. На щанда има разположен и компютър, на който вървят четирите информационни филма, които са направени. Те показват природните забележителности и защитените територии в четирите общини. Във филмите има и интервюта, свързани с дейностите, възможностите или ограниченията, които се налагат в НАТУРА зоните."

За хората от Чупрене НАТУРА 2000 е значима, каза Сергей Здравковски- посетител на щанда:

"Това са места, на които трябва да запазим биологичното разнообразие, чистотата на природата, да се съобразяваме с екологичните изисквания."

Росица Стаменова е от Монтана. На информационния щанд намери интересни материали за НАТУРА 2000:

"Заради природата, според мен, трябва да ги опазваме. Те са защитени зони и не би трябвало да се злоупотребява. Важни са за живота на хората."

Летене с балон, с посланието на проекта- "НАТУРА 2000 Зеленото бъдеще започва от теб", беше организирано в рамките на информационната кампания по време на турлашкия събор в Чупрене. Проектът е по договор между община Чупрене и Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00