Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Санитарите от Видин ще получат полагащите им се ковид пари

| обновено на 14.09.21 в 17:27
Снимка: Радио Видин

На този етап няма да има щафетна гладна стачка в Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ във Видин, защото дължимите средства ще бъдат изплатени. Това стана ясно след проведена среща между синдикати, санитари и ръководството на Спешния център.

Работещите в Центъра за спешна медицинска помощ във Видин санитари бяха готови на протестни действия заради неизплатените им допълнителни средства за работа в ковид условия. Парите на санитарите са изплатени в страната, но не и във Видин,  въпреки че първи посрещат пациентите, обясни казуса д-р Иво Георгиев, лекар в ЦСМП-Видин, председател на синдикат "Здравеопазване" към Национален синдикат "Защита":

"В целия този контекст искам да кажа, само че ние, лекарите, медицинските сестри, фелдшерите, шофьорите и санитарите сме хората от първа линия, които понасяме ударите на пандемията върху гърба си. Носим си ги вкъщи, предаваме ги на близките, а в същото време хората, които работят, които са на първа линия не са добре заплатени. Говорим и за втория проблем по този въпрос - това е отказът на директора на Спешна помощ Видин - д-р Станислав Поломски, да изплати на санитарите полагащото им се възнаграждение. При двама министри и указания от двама министри имаше досега, включително последният е министърът на здравеопазването Кацаров, министър Ангелов - бившия, се казва недвусмислено, че те - санитарите, хората, които са до нас винаги, неотлъчно имат право да получават възнаграждение, а в същото време поради причини незнайни за нас д-р Поломски отказва да направи това нещо и намира проблеми и всякакви причини само и само да не изплати."

В 13:00 часа бе насрочена среща на протестиращите с директора на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Станислав Поломски. Преди срещата председателят на Националния синдикат "Защита" Красимир Митов, коментира събитията така: 

"Ние отдавна настояваме за месец юни, юли, август да бъдат включени съгласно заповедта на министъра абсолютно всички без изключение. Ако тези хора примерно са били в платен отпуск и целия месец не са били на работа, е едно на въпрос, но... Сега ще разберем какви са евентуално причините. Ние настояваме на всички да бъдат платени... Ами, вижте, не знам доколко оставката ще реши проблема. Ние искаме решаване на проблема и хората да получат парите, и да има едни нормални взаимоотношения между ръководството и този екип, да ги няма тези проблеми. Ако евентуално обаче те продължават в същия дух, може би ще се стигне и до там. Ако ние днес не намерим решение на проблема, в четвъртък ще бъдем пред министерството на здравеопазването. Надявам се днес да се споразумеем и случаят да приключи, и оттук нататък ние нямаме проблем." 

По време на срещата с протестиращите медицински работници директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Станислав Поломски каза, че вече е постигнато споразумение парите за работа в ковид условия да бъдат платени и на санитарите:

"Аз съм на същото мнение, че трябва да се стигне до някакъв консенсус. Говорихме с господин Митов, д-р Георгиев, знаем какви бяха причините да не се дават на санитари. Значи това писмо от санитарите до министерството преди година и половина, примерно, отговорът беше, че: "Вие не взимате пряко участие и не трябва". При което аз съм стъписан. Прокуратурата разгледа това нещо, даде същото становище, плюс един медицински одит накрая и съгласете се, че аз съм с вързани ръце. Просто, след като прокуратурата е казала нещо и аз нямам благословията на министерството, говоря за миналата година, няма как да дам, защото още на следващия ден ще се обясня защо, след като имам такива заключения аз давам. Разбирате деликатната ситуация. Просто много деликатна ситуация беше. Срещи съм провеждал с предишно ръководство, подпитвал съм така. "Абе има си директор, ти си решаваш". Ама как да реша еднолично. Значи никой не застана да каже твърдо "давай". Сега, въз основа на новата методика имаме по-големи права. Това е едно на ръка, но в същото време на 1 септември се срещнах с ръководството на министерството, най-вече по този въпрос. Намери се човек, който да каже: "Да, имат право. Давай!". До голяма степен това ми развързва ръцете, все пак друго е министерство да стои зад гърба ти, вече и проблемът е по-лек. Какви действия предприех - първия работен ден пуснах заповед да се начисляват и на санитарите, разбира се, когато е всичко аргументирано, не така - пише на хвърчащо листче, а така - има си правила. Значи тази заповед вече е в сила. Второто нещо - още вчера направихме ковида по по-бързата процедура, където освен другия персонал фигурират и санитари. Те са 11 на брой, като най-голямата сума на един санитар, знаете, че това зависи от броя часове на месец, е 1365 лв. Оттук нататък това нещо ще продължи, но процедурата е стартирана."

След края на срещата стана ясно, че санитари, синдикати и ръководството на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин са се споразумели - протест поне засега няма да има, обяви Красимир Митов, председател на Национален синдикат "Защита":

"Разбрахме се. Нямаме различия. Обеща ръководството за юни и за юли парите да бъдат изплатени. Утре до към края на работния ден, до два - три часа да бъдат готови списъците, изпратени в министерство на здравеопазването и очакваме парите да бъдат преведени, като имаме уверението от София, че там няма проблем, имаме уверение от г-н Поломски, че няма проблем. С това нещо на този етап протестът приключва. Ако обаче г-н Поломски и министерството, грубо казано, се опитат да шмекеруват, нали за грубия израз ме извинете, не е никакъв проблем синдикат "Защита" да се организира за 24 часа и през нощта, ако трябва да събере хората, и тогава социалното напрежение ще ескалира с още по-голяма сила, но не е това задачата. Задачата е хората да си получат парите. Обещано е." 

Вижте още

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов:  "Хубавото..

публикувано на 22.09.21 в 18:05

Цветана Манева става част от "Враца - книжен град"

Голямата българска актриса Цветана Манева ще гостува тази събота, 25 септември, във Враца. Поводът е инициативата литературни срещи "Враца - книжен град”, в рамките на която ще бъде представена книгата "Тя, Цветана Манева" за живота и творческия път на любимата на поколения българи актриса. Това е една лична история през погледа на хората около..

публикувано на 22.09.21 в 16:05

Започва третото издание на "Враца - книжен град"

Литературни срещи под мотото "Враца - книжен град" организира Регионална библиотека "Христо Ботев". Целта на събитието, което събира на едно място автори и читатели, е да насърчи любовта към книгите и четенето, както и да вдъхнови хората от различни поколения да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си. Мисията на третото издание на..

публикувано на 22.09.21 в 15:05

Видинчани отбелязаха Деня на Независимостта

Днес се навършват 113 години от обявяването на Независимостта на България. В знак на признателност, представители на институции, политици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Трети пехотен Бдински полк в центъра на Видин. Зам.-кметът Борислава Борисова припомни историческите събития отпреди 113 години и подчерта тяхната важност..

публикувано на 22.09.21 в 12:55

Състоянието на ЕС: какво не успяхме да свършим

По време на годишния дебат за Състоянието на Европейския съюз членовете на ЕП отправиха редица въпроси към председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен относно най-неотложните предизвикателства пред ЕС. Дебатът за състоянието на Европейския съюз Манфред Вебер (ЕНП, Германия) изтъкна социалните и икономическите последици от кризата с COVID-19..

публикувано на 22.09.21 в 10:50

Пътешествие в мистичния свят на древните организират в Белоградчик

Спектакъл- възстановка на древни обреди в светилището на пещера Лепеница ще потопи присъстващите в Мистичния свят на древните в свещената територия на Белоградчишките скали. Събитието ще се проведе за първи път днес. Организатори са Клуб Аргонавти, Академия Орфика с академик Цветан Гайд и Инициативен комитет Белоградчишки скали , каза за Радио..

публикувано на 22.09.21 в 10:10
Буквар

Първи буквар за деца- билингви

 "Четем с Ася и Явор" е името на  първия буквар за ученици с различен от българския майчин език.  Букварът е предназначен за деца, чийто майчин език е различен от българския и за такива, които имат затруднения с четенето в началното училище. Смята се, че 20 % са такива ученици, казва Павлина Радославова от "Заедно в час": "Букварът е..

публикувано на 21.09.21 в 17:00