Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без големи тържества на 15 септември в детските градини

Снимка: Радио ВИДИН

Кукленият спектакъл "Дядовата ръкавичка" и аниматори радваха децата в първия учебен ден в детска градина "Русалка" и нейните филиали във Видин и село Капитановци. Над 170 малчугани посрещна детското заведение, като традиционното за 15 септември тържество, на което обикновено присъстват много родители, този път не бе организирано. Учебната година започва при спазване на насоките за обучение и действие в условията на извънредна епидемична обстановка, утвърдено от Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката, обясни директорът Красимира Виденова:

"В сградата на детската градина не се допускат външни лица. Ако е наложително да влязат такива по служебни причини, то това е със записване в книгата за външни посетители, като външното лице си слага калцуни и непременно е с маска. Персоналът носи маска в общите помещения  и на входовете за прием на децата. В детска градина "Русалка" обособяваме отделни входове за отделните групи. Четири от групите са с отделни входове. Във филиал "Здравец" на 15-ти ще бъдат през общия вход, а след това ще се отделят в два отделни входа... Има изменение в Наредба № 5 за предучилищно образование и в него се казва, че децата, които подлежат на задължително обучение, имат право да отсъстват 10 дни по уважителни причини с молба на семейството. Но когато образователната институция - градина или училище, попадне в тъмночервен сценарий, родителят може да подаде заявление и детето да остане в самостоятелна форма. Разбира се, ние не си го пожелаваме, но имаме готовност за работа от разстояние в електронна среда, като при нас този тип взаимодействие се осъществява със семействата на децата."
 
Красимира Виденова обясни също какви са възможните сценарии за учебно-възпитателен процес по време на четвъртата вълна на пандемията от COVID-19 в детското заведение:

"Откриваме при жълт сценарий, при спазване на мерките с една идея повече. Мога да кажа, че към момента няма констатирана заболеваемост или повишено ниво на заболеваемост както по отношение на децата, така и по отношение на персонала. Целият педагогически и помощен персонал е налице и очакваме децата. При приема в детската градина тези, които са отсъствали повече от два месеца, е необходимо да носят бележка от личния лекар, че не са в контакт със заразно болни или на място родителите да попълнят декларация, че децата не са в такъв контакт. Затова молим родителите да са обективни при попълването на декларацията."

Освен противоепидемичните мерки, в детска градина Русалка са проведени и всички подготвителни дейности, традиционни за началото на новата учебна година.

15 септември е първият учебен ден за осем детски градините и техните филиали в община Видин. Готовността им да осигурят приятна и безопасна среда на видинските деца обобщи зам.- кметът на Видин Борислава Борисова:

"Осем детски градини и техните филиали са готови да посрещнат на 15 септември малките възпитаници на територията на община Видин. Ремонтните дейности, които са извършени, са козметични, материалната база е в добро състояние и съм убедена, че директори, педагогически специалисти, непедагогически персонал са осигурили всичко необходимо, за да бъдат спазвани противоепидемичните мерки, съгласно насоките на Министерство на образованието и науката, разработени от здравното министерство. Образователният процес е кадрово осигурен, както и непедагогическият персонал. Достъпът на външни лица ще бъде максимално ограничен в детските заведения, създадена е организация сутрин да няма струпване на родители при осъществяване на сутрешния прием. Заедно с детските градини ще отворят всички училища, както и Регионалният център за приобщаващо образование, Центърът за кариерно ориентиране и Центърът за специална образователна подкрепа. Използвам повода да пожелая на всички здрава и успешна нова учебна година!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28