Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Макреш представиха защитените зони от НАТУРА 2000

4
Снимка: Радио ВИДИН

Екипът на проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" гостува в село Макреш. Пред читалището беше разположена шатра с информационни и рекламни материали. 

"Тук сме с нашата шатра, информационните материали, макета на пещера, рамките за снимки и въпреки че днес е работен ден, аз съм така удовлетворен, че нашата информационна кампания протече при засилен интерес. Имаше и излитане с балон също в рамките на проекта. За съжаление, не можахме да дойдем в община Макреш, когато има по- масово мероприятие поради обективните причини, които ги налага пандемичната обстановка в страната. Искрено се надявам, че след тази информационна кампания информираността на хората по отношение на НАТУРА зоните се е повишила. Някои от тях, които по една или друга причина са се сблъсквали с НАТУРА зоните знаеха, бяха информирани и това си пролича със заинтересованите страни. Особено активни бяха земеделските производители, представителите на държавните лесничейства, чиято дейност пряко е свързана в такива площи, които обхваща НАТУРА. Също така горските служители, които са към общините, те също извършват своя дейност, която попада в НАТУРА зоните и трябва да ви кажа, че тяхната информираност по отношение на ограниченията или възможностите, които предлагат тези зони беше доста висока. Именно при тази информационна кампания си пролича, че и хората, които по една или друга причина ще им предстои да развиват своя дейност в тези зони, получиха информация по отношение на какво може да се случва в тези зони", каза Асен Джунински- секретар на Община Чупрене и ръководител на проекта.

Жители на Макреш, които посетиха шатрата, смятат, че има полза от защитените зони:

"Добре е, пазят защитени видове... Защитените зони са много важни за опазването на околната среда. НАТУРА 2000 възпитава едно уважение към природата... Защитена зона от строежи, от сечене, от човешка дейност, която може да навреди на природата. Добре е и е хубаво повече да има..."

Балон с посланието на проекта "НАТУРА 2000 Зеленото бъдеще започва от теб" се издигна в рамките на информационната кампания в село Макреш. Предстои заключителна пресконференция, на която ще бъдат обобщени дейностите. Проектът е по договор между Община Чупрене и Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00