Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дебатът за състоянието на Европейския съюз

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Годишният дебат за състоянието на ЕС се проведе на 15 септември в Страсбург. Борбата с COVID-19, възстановяването, климата и външната политика бяха основните теми, дискутирани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и членове на Европейския парламент. 

В най-голямата световна здравна криза от един век насам, най-дълбоката световна икономическа криза от десетилетия насам и най-сериозната глобална криза на всички времена, ние избрахме да се справим заедно. Като единна Европа. И можем да се гордеем с това, каза Урсула фон дер Лайен. Тя подчерта, че Европа е сред световните лидери по ниво на ваксинация, като същевременно споделя половината от производството си на ваксини с останалия свят. Сега приоритетът е да се ускори ваксинацията в световен мащаб, да се продължат усилията в Европа и да се подготвим добре за бъдещи пандемии:

"Над 70% от навършилите пълнолетие европейци вече са ваксинирани. Ние бяхме единствените, които споделихме половината от произведените тук ваксини с останалата част от света. Доставихме над 700 млн. дози на европейците. Доставихме и над 700 млн. дози на останалата част на света. Пандемията е маратон, не е спринт. Имаме всички основания да сме уверени, но нямаме основания за самодоволство. Сега в спешен порядък трябва да ускорим темпа на имунизация в световен мащаб. По-малко от 1% от дозите са поставени в страни с ниски доходи. Това е един от най-значимите геополитически въпроси на нашето време. Екипът "Европа" инвестира над 1 млрд. евро с цел изграждане на производствени капацитети в Африка. Поели сме ангажимент и за споделянето на 250 млн. ваксини. Комисията ще направи и още едно дарение от 200 млн. дози до средата на идната година. Вторият ни приоритет се отнася до продължаване на усилията ни на европейско ниво. Има големи разлики в боря на ваксинираните и между отделните държави членки. Гарантирали сме около 1,8 млрд. допълнителни ваксини, които могат да бъдат разпределени, при положение, че е необходима трета доза. Нека тази пандемия да не се превърне в пандемия на неваксинираните."

Урсула фон дер Лайен представи пред евродепутатите и визията си за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, включително икономическото възстановяване, борбата с изменението на климата, програмата за цифровизация и Конференцията за бъдещето на Европа.

Манфред Вебер от ЕНП изтъкна социалните и икономическите последици от кризата с COVID-19 и заяви, че Европа спешно трябва да създаде нови работни места, включително в сектора на здравеопазването, където ЕС играе водеща роля с ваксинациите срещу COVID-19:
 
"Излизаме по-силни от кризата, но тази криза причини и остави дълбоки белези. Много хора се страхуват за съществуването си, за работните си места. Само ако можем да създадем работни места, можем да гарантираме своя просперитет и да защитим най-слабите в нашите общества. Наред със Зеления пакт, ние в ЕНП смятаме, че е време за Пакт за работните места. В допълнение, след случилото се в Афганистан имаме нужда от обща външна политика и политика на сигурност."

Българският евродепутат Ева Майдел коментира, че Европа има нужда от стабилност и сигурност, за да излезе от кризите, в които се намира, като акцентира на бежанската вълна от Афганистан:

"Искаме ли да превърнем държави като България, Гърция, Кипър отново в отворените рани на Европа? Имаме ли план? Смятам, че със сигурност Европа би изглеждала несериозно, ако не се поучи от собствени си опит и надявам се всички заедно, различните институции можем да работим в тази посока."

От своя страна жителите на Видин очакват ЕС да вложи повече усилия не само срещу пандемията и икономическата криза, но и в борбата с корупцията, която остава основен проблем за България:

"Доколкото си спомням, нас ни бяха класирани в борбата с корупцията на едно от последните места, или нещо такова. Но най-вече смятам, не толкова борбата с COVID и с бедността, а борбата с икономическата криза, която се задава и вероятно ще е глобална. Това трябва да е приоритет в ЕС да измислят специални програма за подпомагане на бизнеса, за да може да се създават работни места, да могат да работят хората, защото имам приятели в чужбина, безработицата тях вече ги обхваща полека лека... Да анулираме тази корупция, за което няма шанс. Защото такава е системата, българинът така е устроен - да лъже и краде колкото се може повече. Всъщност никой не мисли за този народ... За мен на първо място е борбата с COVID-19, защото това е много страшно за цяла свят и трябва наистина да се справят с този проблем. Защото ако ги няма хората, няма и икономика, няма и живот. На второ място наистина е борбата с бедността и икономическата криза, и най-вече да обърнат внимание в нашата държава на корупцията и на този хаос, който се създава напоследък."

Чуйте повече в звуковия файл. 


Вижте още
 Георги Ганецовски - археолог и директор на Регионален исторически музей - Враца

Ползотворен сезон за археолозите във Врачанско

С нови открития археолозите от врачанския музей ще запълнят празнини в историческото познание за Северозапада. Археологическите проучвания тази година започнаха в началото на април и завършиха в края на ноември. Спасителни разкопки се проведоха по трасето на пътя Мездра-Ботевград, редовни - в ранно-неолитния обект и обреден център край село Оходен,..

публикувано на 02.12.21 в 16:03

Център за екологично обучение направиха в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол, община Мездра, приключи реализацията на проекта "Изграждане на детски център за екологично обучение в с. Ослен Криводол и заздравяване на връзката дете-природа". В селото живеят млади хора и ще могат да се обучават  в центъра , каза кметският наместник Роман Иванов : "Имаме много млади хора, около 25 човека, въпреки..

публикувано на 02.12.21 в 15:57

Познаване и разбиране на ползите от НАТУРА 2000 отчетоха в Чупрене

Изграждане, развитие и поддържане на споделена визия за екологична мрежа НАТУРА 2000 в област Видин чрез планиране, организиране и провеждане на регионална информационна кампания. Това е основната цел на проекта  "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин"..

публикувано на 02.12.21 в 15:38

До 5 декември се подават на кандидатури за конкурса "Дърво с корен"

Тази година се провежда 12-ото издание на конкурса "Дърво с корен". До момента са получени 10 номинации за дървета от цялата страна, повечето от които са за вековни дървета. Сред тях отново има претендент от Северозапада- вековният чинар в гр. Лом, засаден от първия окръжен началник на града- руският офицер дворянин Павел Дмитриевич Нечаев...

публикувано на 02.12.21 в 15:35

Еколози провеждат обучения в Северозапада

Във Видин беше организирано обучение "Застъпници за природата" от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ и насочено към активни граждани, които обичат природата и искат да научат как могат да допринасят за живот в чиста и запазена околна среда. Двете организации от години правят кампании в най- различни посоки,..

публикувано на 02.12.21 в 14:50

Предизвикателството "онлайн обучение" за децата със специални потребности

В условия на пандемия системата на образованието се изправи пред огромно предизвикателство- дистанционно обучение със средствата на информационните и комуникационните технологии. С това предизвикателство трябва да се справят и специалистите, които предоставят подкрепа за личностно развитие на децата със специални образователни потребности...

публикувано на 02.12.21 в 14:10

Монтана- един модерен град на 130 години

Сборникът "Монтана: един модерен град на 130 години" бе представен днес като акцент в програмата по повод честванията на 130 години от обявяването на градския статут на Монтана. През последните 130 години градът променя облика си, населението, статута си, административната система и ние в подготовка на една бъдеща история на град Монтана и на..

публикувано на 02.12.21 в 14:05
Подкасти от БНР