Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатът за състоянието на Европейския съюз

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Годишният дебат за състоянието на ЕС се проведе на 15 септември в Страсбург. Борбата с COVID-19, възстановяването, климата и външната политика бяха основните теми, дискутирани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и членове на Европейския парламент. 

В най-голямата световна здравна криза от един век насам, най-дълбоката световна икономическа криза от десетилетия насам и най-сериозната глобална криза на всички времена, ние избрахме да се справим заедно. Като единна Европа. И можем да се гордеем с това, каза Урсула фон дер Лайен. Тя подчерта, че Европа е сред световните лидери по ниво на ваксинация, като същевременно споделя половината от производството си на ваксини с останалия свят. Сега приоритетът е да се ускори ваксинацията в световен мащаб, да се продължат усилията в Европа и да се подготвим добре за бъдещи пандемии:

"Над 70% от навършилите пълнолетие европейци вече са ваксинирани. Ние бяхме единствените, които споделихме половината от произведените тук ваксини с останалата част от света. Доставихме над 700 млн. дози на европейците. Доставихме и над 700 млн. дози на останалата част на света. Пандемията е маратон, не е спринт. Имаме всички основания да сме уверени, но нямаме основания за самодоволство. Сега в спешен порядък трябва да ускорим темпа на имунизация в световен мащаб. По-малко от 1% от дозите са поставени в страни с ниски доходи. Това е един от най-значимите геополитически въпроси на нашето време. Екипът "Европа" инвестира над 1 млрд. евро с цел изграждане на производствени капацитети в Африка. Поели сме ангажимент и за споделянето на 250 млн. ваксини. Комисията ще направи и още едно дарение от 200 млн. дози до средата на идната година. Вторият ни приоритет се отнася до продължаване на усилията ни на европейско ниво. Има големи разлики в боря на ваксинираните и между отделните държави членки. Гарантирали сме около 1,8 млрд. допълнителни ваксини, които могат да бъдат разпределени, при положение, че е необходима трета доза. Нека тази пандемия да не се превърне в пандемия на неваксинираните."

Урсула фон дер Лайен представи пред евродепутатите и визията си за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, включително икономическото възстановяване, борбата с изменението на климата, програмата за цифровизация и Конференцията за бъдещето на Европа.

Манфред Вебер от ЕНП изтъкна социалните и икономическите последици от кризата с COVID-19 и заяви, че Европа спешно трябва да създаде нови работни места, включително в сектора на здравеопазването, където ЕС играе водеща роля с ваксинациите срещу COVID-19:
 
"Излизаме по-силни от кризата, но тази криза причини и остави дълбоки белези. Много хора се страхуват за съществуването си, за работните си места. Само ако можем да създадем работни места, можем да гарантираме своя просперитет и да защитим най-слабите в нашите общества. Наред със Зеления пакт, ние в ЕНП смятаме, че е време за Пакт за работните места. В допълнение, след случилото се в Афганистан имаме нужда от обща външна политика и политика на сигурност."

Българският евродепутат Ева Майдел коментира, че Европа има нужда от стабилност и сигурност, за да излезе от кризите, в които се намира, като акцентира на бежанската вълна от Афганистан:

"Искаме ли да превърнем държави като България, Гърция, Кипър отново в отворените рани на Европа? Имаме ли план? Смятам, че със сигурност Европа би изглеждала несериозно, ако не се поучи от собствени си опит и надявам се всички заедно, различните институции можем да работим в тази посока."

От своя страна жителите на Видин очакват ЕС да вложи повече усилия не само срещу пандемията и икономическата криза, но и в борбата с корупцията, която остава основен проблем за България:

"Доколкото си спомням, нас ни бяха класирани в борбата с корупцията на едно от последните места, или нещо такова. Но най-вече смятам, не толкова борбата с COVID и с бедността, а борбата с икономическата криза, която се задава и вероятно ще е глобална. Това трябва да е приоритет в ЕС да измислят специални програма за подпомагане на бизнеса, за да може да се създават работни места, да могат да работят хората, защото имам приятели в чужбина, безработицата тях вече ги обхваща полека лека... Да анулираме тази корупция, за което няма шанс. Защото такава е системата, българинът така е устроен - да лъже и краде колкото се може повече. Всъщност никой не мисли за този народ... За мен на първо място е борбата с COVID-19, защото това е много страшно за цяла свят и трябва наистина да се справят с този проблем. Защото ако ги няма хората, няма и икономика, няма и живот. На второ място наистина е борбата с бедността и икономическата криза, и най-вече да обърнат внимание в нашата държава на корупцията и на този хаос, който се създава напоследък."

Чуйте повече в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00