Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 септември 2021 година

Снимка: Радио Видин

По повод Световния ден на туризма- 27 септември, Община Враца се присъедини към инициативата на Природен парк "Врачански Балкан" за организирането на преход до природни забележителности. Туристическият маршрут включваше водопада "Скакля" и местността "Кривите".

В Световения ден на туризма движение "Северозапазване " представи кампанията си по популяризирането на Община Кула. През месец юли движението стартира снимки с дрон на десетки културно исторически обекти от община Кула, направени бяха клипове на крепостта "Кастра Мартис", църквата "Рождество Богородично" в село Големаново, етнографската къща в град Кула. Снимките са осъществени с помощта на фотографа Имре Дузмат.  

39 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада. 19 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Монтана през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. 11 са новозаразените в област Видин, 9 са в област Враца. 496 са общо новите случаи за страната, при направени 6002 теста.

Двама от новозаразените от област Враца са приети в болница. Мъж и жена от Мездра, на 42 и 63 години, са приети в мездренската болница в средно тежко състояние. В неделния ден не е имало смъртни случаи на заразени или лекувани от COVID.

Общините Мездра, Хайредин и Криводол са сред челниците по новозаразени с коронавирусна инфекция, съобщиха от регионалната здравна инспекция във Враца, позовавайки се на данните от последните 2 седмици.


Започва масово тестване за коронавирус във врачанския театър. Поводът за проверката на актьори и помощен персонал е предстоящия национален фестивал на малките театрални форми, които се очаква да бъде открит в петък, на 1 октомври.

Равнището на регистрираната безработица през месец август на територията на областите Видин, Враца и Монтана е 10.5%, сочат данните на Регионалната служба по заетостта в Монтана. Спадът на годишна база е с 2.8 процентни пункта – от 13.3% през август 2020 г., а намалението спрямо предходния месец е с 0.2 процентни пункта.

От днес започва раздаването на хранителни помощи за хора от уязвими групи в община Лом. Хранителните пакети, дарени от БЧК ще бъдат раздавани на бедни и нуждаещи се в клуба над общинската болница "Св.Николай Чудотворец".

Центърът за обществена подкрепа "Раковица" отчете работата си за изминалата година. ЦОП "Раковица" предоставя комплекс от социални услуги, насочени към подкрепа и консултиране на децата и семействата от общността в общините Берковица и Вършец.

НАП ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лева доходи, реализирани от общо 7000 физически лица, извършвали онлайн търговия, съобщават от ТД на НАП Велико Търново - офис Видин. Данните за осъществените от тях сделки в интернет и придобитите суми от наложени платежи са предоставени от куриерските фирми.


Алпиняно /Италия/ и Фонтен /Франция/ продължиха сътрудничеството си с Монтана. На подписването на новия меморандум присъства и кметът на Монтана Златко Живков. Монтана има 13 побратимени градове - един в Китай и останалите в Европа.

От днес във Вършец стартира подписка, организирана от трима Общински съветници срещу решение на Общинския съвет за продажбата на част от поликлиниката в Града на здравето. Подписи на граждани ще бъдат събирани в няколко търговски обекта, каза за радио Видин един от инициаторите, Георги Найденов.

Провеждане на конкурс за управител на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" в  Козлодуй ще обсъждат на редовното си онлайн заседание на 30 септември общинските съветници в града. На 2 юни Общинският съвет освободи по негово желание титуляра на поста д-р Дилян Петров и бе назначен временен управител в лицето на д-р Момчил Иванов.


Въздухът над Монтана е бил чист през целия месец август, показват данните на РИОСВ. Не е засечено превишаване на пределно допустимата концентрация на фини прахови частици. Средномесечната стойност е 19 микрограма на кубик, при предел 50 микрограма на кубичен метър.


"Ден на отворените врати" под надслов "Административното право във всекидневието - какво трябва да знаем" организира  Административен съд-Видин по повод 28 септември,  Международния ден на правото. Чрез онлайн дискусия, която ще протече в платформата Zoom, участниците ще се  запознаят с административното правосъдие, като гарант за защита на правата и законните интереси на гражданите в България.


Младеж от Враца обра жилище в Монтана посред нощ. По случая е образувано досъдебно производство.

С богата културна програма Народно читалище "Постоянство 1856" и местната общинска управа тържествено ще отбележат 165 години от създаването на читалището и театъра в Лом. В програмата от 28 септември до 3 октомври 2021 г., зрителите могат да видят 17 представления на театрални състави от страната.

С премиерата на спектакъла "Житената питка" стартира новият творчески сезон на Държавен куклен театър Видин. Героите от приказката са представени различно и интересно, обясни актьорът Кирил Кирчев. Той и Христо Иванов влизат в ролята на двамата братя- хлебари, които водят децата в това приключение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08