Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани обединени за бъдещето на природния ресурс

Какво е бъдещето на видинските минерални извори

Снимка: Радио ВИДИН
Да бъде изработена стратегия за оползотворяването на минералните извори на територията на община Видин се реши на среща между местната власт, бивши народни представители, кметовете от региона, експерти и граждани. 

Целта на дискусията беше начертаването на конкретни стъпки и постигането на обединение за обща конкретна визия.

Разработването на минералните води има ключово значение за бъдещото развитие на Видин, каза кметът на Общината Цветан Ценков

"Тази сага, която е на 30 години, трябва да приключи. Направихме няколко срещи в Министерството на околните среди и водите, изяснихме казуса през всичките институции - по какъв начин Общината трябва да подготви изворите в Градец, не точно на Алботин, но в тази зона, на Сланотрън и на Баба Вида. Най-много ни забави анализа на водата от Министерството на здравеопазването и оценката на нейните лечебни средства. Ние бяхме изправени пред следния казус: при първа възможност, когато имаме вече стабилно правителство, съвместно с МОСВ, да направим тръжни процедури за концесия на водата, защото Общината няма тези възможности, сондажите са много скъпи - може би над 5 милиона. Най-лесният вариант за Общината беше концесиониране. Кой ще се яви на тези процедури, аз не мога да кажа. Не сме стигнали до този етап. И за трите извора имаме пълна документация. Сега трябва да предизвикваме следващите стъпки, които да доведат до инвеститори, които да използват водата за благото на Видин".

Трите извора вече са актувани като публична общинска собственост, а през месец май тази година Министерството на здравеопазването е издало и балнеологични оценки за тях, поясни Светла Ангелова, началник на отдел "Екология" в Община Видин.

"Последната година и половина община Видин работи активно по този въпрос. Нямахме актове за общинска собственост, а единствено заповеди от министъра на околните среди и водите, а именно за експлоатационните ресурси. Следващата стъпка беше актуването на общинската собственост и най-важният документ - балнологичните оценки, които бяха издадени през месец май тази година от министерството на здравеопазването, те са последния документ, който ни е необходим. Предстои да разработим процедура за концесия, това ще мине през общинския съвет. Част от процедурата са самите проекти, без тях не можем да обявим концесия. Готови сме с документите до етап проект, следва да спазим закона за концесиите".
Снимка: Радио Видин
Разговорът за бъдещето на видинските минерални извори беше иницииран от Росица Кирова

Заместник-председателят на последното Народно събрание призова за заделяне на средства в следващия бюджет на община Видин, с които да се изработят проекти и стартират реално действия по последващи сондажи на изворите при село Сланотрън.

"Това беше и препоръката на Министерството - да се изработи стратегия за подхода към минералните води. Второто нещо, което трябва да направим, е да възложим проекти. Въз основа на проектите, на разрешението за извършването на сондажите, на съществуващата концепция, бъдещите народни представители биха могли да лобират и да настояват за финансиране. Ако тръгнем по пътя да възложим концесия преди да са направени проектите и преди да е извадена водата, защото някой инвеститор може да се съгласи на това нещо, ние де факто губим контрола върху начина на използване на тази минерална вода. Трябва да се настоява в този общински съвет в следващия бюджет да бъдат заложени пари за проектите за сондажите. Когато вече се направят проучванията, направят се проектите за сондажите, имаме разрешение за сондаж, имаме и готова концепция, успоредно с това ще търсим държавно целево финансиране, за да може водата да бъде изкарана на повърхността. Не знаем каква вода ще изкараме, но за да имаме актуална балнеологична оценка, ние трябва да изкараме тази вода. Дали наистина водата е такава, какъв е дебитът, на каква дълбочина ще бъде сондирано, това се прави с проект. Това трябва да направи община Видин като възложител, така ще разполага след това с извлеченото". 

Заместник-председателят на последното Народно събрание призова за заделяне на средства в следващия бюджет на община Видин, с които да се изработят проекти и стартират реално действия по последващи сондажи на изворите при село Сланотрън.

Инвеститори трябва да се търсят след извършване на сондирането, обясни още народният представител. 

"Когато се изкара водата и се сертифицира, тогава община Видин може да определи каква част от дебита на тази вода за какви цели да се използва, а след това да се обяви конкурс за концесия. Тогава е мястото на инвеститорите - ще се появят тогава, когато водата е наша, общинска, съоръжението е наше, когато знаем какво, с какви качества и цели даваме. Това е нуждата от концепцията - за лечебница ли, за баня, тризведен хотел или за какво я даваме".

Народният представител от Има такъв народ в последния парламент Иво Атанасов също участва в дискусията.

"Тук съм в качеството си на бивш депутат. Осъществихме срещи в Народното събрание с представители на Министерството на екология. Колегите говорят за инвеститори, но аз категорично заявявам, че никога не съм се срещал с инвеститори, нямам частен интерес, нито мой личен, нито на физически или юридически лица, свързани с мен. Участвам, за да стане ясно по какъв път ще се тръгне, а той не трябва да бъде грешен. Нужни са ясни цели - какво трябва да се направи, как трябва и в какъв порядък, за да не загубят видинчани това природно богатство. В парламента се срещнах със Станислав Анастасов, народен представител от ДПС, явно пътят, по който се движи Община Видин, съвпада с неговото мнение. Ние трябва да намерим, това бяха неговите думи, човек с много пари, който да го вземе на концесия. Човек с много пари може да се намери от политическите сили, но не това е начинът. Какво ще отдадем на концесия? Нещо, за което знаем колко е дебитът, какви ще са ползите, колко ще е тази концесионна такса. Разбрах, че общината подготвя наредба за концесиите. Общинските съветници трябва да обърнат сериозно внимание. Това природно богатство не трябва да бъде използвано в личен интерес. Подходът не е инвеститор, който да получи това природно богатство, а общината да бъде възложител в целите процедури. Това означава тя да развие концепция за използване на минералните извори, да подготви проектите за новите сондажи. След извличане на минералната вода същата да бъде сертифицирана. Стъпките, които следва да се извършват, са дадени в писмо от МОСВ. След като общината е възложител, след изготвяне на всичките проекти, тогава общината ще може даден извор да го даде не предварително на концесия. Трябва да се определи възложител, а това категорично да бъде общината. Общината, ако го даде на концесия, вече го е дала. Дали ще бъде извършено нещо, дали ще бъде изкарана вода, възложител ще е концесионерът, а трябва да е общината. За да бъде възложител, общината трябва да изготви инвестиционно предложение, следващата стъпка е издаване от РИОСВ на действащ акт, издаден по надлежния ред, съответно съгласуване на инвестиционното предложение, за чието осъществяване се иска разрешение на водовземането на използвания воден обект, издаване на разрешително за водовземане чрез нови съоръжение от директора на Басейнова дирекция "Дунавски регион". Четвъртата точка е издаване на разрешение за строеж от главния архитект, а петата точка приемане и вписване на съоръжението".

Решението за минералните извори трябва да бъде прозрачно, на мнение е Филип Попов от БСП.

"Безспорни са лечебните качества на тези извори. Запознах се с изследване на проф. Щерев, доайен в тази сфера, което говори за състава, качествата и структурата на тази вода. В него се казва, че експлоатацията на тази вода трябва да бъде внимателна заради химичния, така абразивен състав. Тези извори трябва да се използват за икономически подем на цялата област, възможно е. Да се създадат работни места. Община Видин вече е собственик на изворите и да събира средства в бюджета. Дали под формата на концесия или не, ние държим всичко да бъде прозрачно и публично. В 44-то НС предложихме на останалите народни представители обща декларация, но тогава не пожелаха да се подпишат, за да обединим усилия да реализираме всичко това".
Снимка: Радио Видин
Потенциалът за развитие на балнеологията във Видин е огромен, заяви председателят на Камарата на минералните води в България Цвети Лукарска.

"Вашият регион е временно западнал. Имате невероятни богатства, които съвместно можем да съживим. Проучих нещата в областта, в самия Видин, има добър потенциал за развитие на балнеологията, има и голям интерес от външни инвеститори. Камарата на водите предимно надгражда Асоциацията на подземните води, интересуваме се от привличането на инвеститори, за да може, когато те си свършат работата, да продължим, да дадем на населението и региона това, което заслужава. В контакт сме с много чуждестранни инвеститори, които имат интерес, защото тук не се прави нищо. Желанието им е да стъпят там, където не е развито, където предстои. Можем да помогнем в много насоки, трябва да се изгради мастърплан".

През 2018 година е направен доклад, показващ актуалното състояние и потенциала на минералните води в Сланотрън, посочи изпълнителният директор на Българската асоциация за подземни води Величко Величков.

"Нашата асоциация представлява сдружение от много фирми, които приоритетно се занимават с проучване на подземни води. Нашите дейности са насочени в голяма част от проучването на минералните води. През 2018 година направихме доклад, с който показахме актуалното състояние и потенциала на находището в Сланотрън на база на който се получи т.нар временна заповед, която може да послужи за основа на надграждане, за основа на бъдещо съоръжение".

Експертът даде разяснения какви действия трябва да бъдат предприети за разработване на минералните извори.

"Думата концесия не фигурира в правния мир по отношение ползването на водите, освен за извличане на ценни компоненти и бутилиране. Правилният термин е разрешително за водовземане. Започнете от нещо, разписано точно в закона. Първото нещо, което трябва да се направи, е Общински съвет да задели 30-40 хиляди лева за проекти за изграждане на водоземни съоръжение. Казвал съм и преди, но минералната вода на Сланотрън е затворена не защото някой е решил да ви постави в неизгодно финансово положение, а защото при направата на сондажа никой не е очаквал минерална вода с такива специфични качества - страшно агресивна, една от най-солените води, пет пъти по-солена от морската. След нейното многогодишно действие е корозирала обсадната колона и водата се е излязла във водоноса, който се ползва за питейно-битови цели. Затова държавата е взела правилното решение, макар и лошо за местните, да закрие тази термална вода. Отварянето на кутията на Пандора трябва да стане внимателноПри вас проектирането трябва да бъде свързано не само с изграждането на сондаж, но какво ще се случва с тази вода - как ще се ползва, как ще се третира, как ще се пречиства, къде отива. Финансирането впоследствие трябва да обърне внимание на тези неща. Проект, който и от когото искаш пари, просто трябва да му покажеш проект. Давам пример с по-инициативни общини от вас: Мадан, Рудозем, Неделино, Ардино. Намериха средства да изградят четири сондажа. Един в момента се изгражда, един е напът да бъде изграден, два са готови. В Мадан и Рудозем направихме уникални сондажи, изкарахме чудесна вода, уникална за бутилиране и пиене, хората направиха уникални чешми. Процесът е дълъг - започнахме 2016 и сме на финал. Свържете се с тези кметове и ги питайте как са се финансирали. Отказаха се от някоя улица, защото това беше целева помощ. Финансирането трябва да дойде след като знаете за какво става въпрос. Давам и друг пример: от депутатите зависят тези неща, но България предложи т.нар План за възстановяване и развитие. В него са предвидени 94 милиона за изграждане на геотермални сондажи. Ние с Българския съюз по балнеология и спа дадохме предложение тези средства да бъдат преразгледани и да бъдат дадени на общини като вашата. Вместо да правиш щастлив един инвеститор, който ще направи и вземе големи пари, е добре да направиш 90 общини щастливи, да си разработят и оправят находищата на минерални води, да си изградят нови".

Около реализирането на конкретните стъпки се обединиха участниците в проведената среща-дискусия. Присъстващите общински съветници заявиха своята готовност да гласуват необходимите средства за изготвянето на проекти за сондажите, след които да последват разрешения за сондаж и да се премине към възлагане на самите сондажи.


Общинското ръководство е твърдо решено продължаващата вече над 20 години сага с минералните води да има своя успешен завършек, допълни кметът на Видин Цветан Ценков, като посочи че "общинските съветници ще вземат решението".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45