Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Европа се нуждае от нови идеи, за се възстанови от кризата

Снимка: Ани Петрова, БНР

Пандемията от COVID-19 промени света. Европа се нуждае от нови идеи, за се възстанови от кризата и да намери устойчиви решения на предизвикателствата на бъдещето. Сред тях са климатичните изменения, напредъкът на цифровите технологии и засилената конкуренция на световно ниво. 

"Това е главният въпрос ‒ как да подготвим Европейския съюз, за да може той да действа и да реагира в утрешния свят", заяви Ги Верховстад, съпредседател от страна на Парламента на изпълнителния съвет на Конференцията за бъдещето на Европа:

"Първият въпрос, на който трябва да отговорим с тази конференция е каква е визията, която имаме за бъдещето на Европа. Kакви реформи са необходими на Европа за това бъдеще. И тогова идва вторият въпрос. Можем ли да направим това в актуалните работни рамки. Можем ли да направим това с процедурите, които имаме сега вътре в ЕС. Но това е само втория въпрос. Това, което бих искал при всички случаи да се избегне с теоретичното стартиране на дискусиите, е да не забравим за всички останали. За мен то започва с това какъв тип Европа искаме и тогава идва вторият въпрос. И ние няма да избегнем вторият въпрос. Втория въпрос е дали се нуждаем от промени в регистрационните процедури или в договорите, за да направим това да се случи. Но това е на втори план, в този момент ние сме концентрирани по първия въпрос."

"Ако искаме да бъдем подготвени за следващите десетилетия, ще трябва да реформираме Европейския съюз, а не да бъдем съюз, който реагира късно и недостатъчно на нещата, които се случват по света и в нашите общества"-заяви Ги Верховстад.

Оценката на въздействието на европейските средства за преодоляване на последствията от пандемията COVID-19 показва няколко извода, каза Мариела Савкова управител на Областeн информационен център- Видин:

"На първо място бизнесите, които са от най-засегнатите сектори запазват дейността си. Безработицата на макро равнище задържа стойностите към март 2021 година, но в седем от областите на страната, включително Видин, има повишаване. Трябва да се отбележи, че трите летни месеца доведоха до по-бързо от очакваното икономическо възстановяване на сектора на услугите и туризма. С настъпващата нова заплаха на делта варианта на COVID обаче има риск от бърза загуба на положителния ефект, което налага продължаване на мерките на правителството за компенсация на най-засегнатите бизнеси."

Необходимо е по-добро взаимодействие между мерките на правителството и ангажиментите на бизнеса, социалните партньори, културните оператори и образователните институции, за да се постигне по-висока ефективност при ограничаване на пандемията:

"Добра стъпка в тази посока би била приоритетното финансиране на мерки за бенефициенти, които вече прилагат познатите средства за ограничение на разпространението на пандемията. Добре е да се насърчи с европейски средства по-широкото прилагане на така наречения "зелен пояс" от бизнесите и социалните партньори, които ефективно и на практика ограничават продължаващото разпространение на пандемията. Като цяло ефектът от компесаторните мерки, финансирани с европейски средства е краткосрочен. Затова икономическото възстановяване трябва да стъпи на нова икономическа визия за страната, която подпомага балансирания регионален растеж и заетост в цялата страна и особено в най-изоставащите региони."

За да се преодолее кризата, е концентриран финансов ресурс  за подпомагане най-вече на бизнеса, каза експертът в Областен информационен център-Видин Яна Гъркова:

"Откакто започна ковид кризата българската държава и не само, съвместно с Европейския съюз предприеха една сериозна алокация на финансов ресурс, чрез който да бъде подпомогнат най-вече бизнеса и в частност работниците, защото много хора бяха принудени да останат вкъщи след въвеждането на по-рестриктивните мерки за ограничаване на разпространението на пандемията."

За възстановяване от пандемията според Мариела Савкова е необходим икономически рестарт и европейските средства да бъдат насочени към основните приоритети на Европейския съюз до 2030 година, а те са- постигане на неутрална енергийна икономика и намаляване на въглеродните емисии с 50% до 2050-та година:

"Именно тези цели могат да заемат централна роля при създаването на нови работни места, развитие на човешките ресурси, гарантиране на правата на хората  за добър живот в регионите, чист въздух и вода, екологичен и устойчив  път на развитие."

Това включва и нов модел на европейските средства, който да прилага методологията на европейската кохезионна политика и качествено ново планиране на финансовата рамка на Европейския съюз в България, за да бъдат ограничени регионалните неравенства:

"Най-важната част от подобна нова визия за развитието на  икономиката на страната са имено развитието на иновациите, изграждане на научно-изследователската инфраструктура, развитие на дигитализацията и енергиен преход, дуалното образование и развитието на индустрията за здравословен живот, както и за развитие на туризма."

В периоди на кризи се появяват и много възможности. От това да се възползваме от тях зависи как ще се съвземем от тази пандемията, каза управителят на Областен информационен център- Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинчанин обнови баскетболно игрище

В началото на април ви срещнахме с видинчанина  Мартин Цеков , който основа неправителствената организация  "Видин наново" , с амбиция да подобри града и да събуди гражданското общество, правейки смислени проекти, като се надява да вдъхнови положителна промяна и чрез тези инициативи да насърчи растежа, иновациите и обновяването на Видин и..

публикувано на 16.08.24 в 17:30

Европейски средства помагат на хора от уязвими групи да започнат работа

Общо 285 души от област Видин получават подкрепа по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Изпълняват се седем проекта на фирми и неправителствени организации от областта. Те са за близо 804 000 лева, каза експертът „Комуникация, информация и..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, днес, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с участието..

публикувано на 16.08.24 в 14:00

Учител: Калиграфията има пряко отношение към здравето на детето

Световен ден на калиграфията отбелязваме на 16 август. Както знаем, това е изкуството на красивото писане и представлява изкусно изписване на символи и букви, с акцент върху естетиката, хармонията и баланса на формите. Калиграфията се практикува в много култури и има дълга история, тъй като основно се свързва с религиозни текстове и..

публикувано на 16.08.24 в 13:44

Видин е домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва днес,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН Младен..

публикувано на 16.08.24 в 11:00

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31