Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 септември 2021

Видински спортисти
Снимка: Радио ВИДИН

Представители на различни спортни клубове от Видин направиха демонстрации на стадион "Георги Бенковски" във Видин по баскетбол, волейбол, футбол, лека атлетика, джудо, кану-каяк и културизъм. Това стана благодарение на Европейската седмица на спорта, която се провежда в различни градове на страната.


32-ма жители на област Враца са били диагностицирани с коронавирус през изминалите 24 часа, съобщиха от РЗИ.


Расте броя на карантинираните заради коронавирус в детски градини и училища в област Монтана, съобщават от РЗИ.


Жители на врачанското село Челопек се опасяват от екологични и здравни проблеми след реализирания проект за подмяна на водопровода в селото. Според тях положените тръби са от рециклиран материали и са усетили отделяща се неприятна миризма. В тази връзка областният председател на ВМРО във Враца Красимир Богданов е сезирал регионалните инспекции по околната среда, строителен контрол и по здравеопазването. Общински съветници ще отнесат въпроса и към ръководството на Община Враца, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Общините Якимово и Чипровци са най-напред в преброяването на населението в област Монтана.


Приключи основният ремонт на детската градина в мездренското село Дърманци, която е филиал на градската ДГ „Слънчице“.


От началото на октомври Община Враца започва изпълнението на проект "Комплекс за възрастни и хора с увреждания в община Враца".


Нови идеи за строежа на новата спортна зала в Кула разгледа "Комисията по младежки дейности, образование, култура и спорт" на извънредно заседание.


С началото на учебната година Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Белоградчик започна и активната си дейност по превенция.


БЧК създаде специален уебсайт в помощ на правоимащите по оперативната програма за храни. На сайта https://foodprogram.redcross.bg/> е публикувана информация за Програмата, както и за съпътстващите мерки. Всеки потребител може да направи и справка по ЕГН дали фигурира в списъците с правоимащи лица, изготвени от Агенцията за социално подпомагане. На 20 септември доброволческата организа;ия започна раздаването на над 5 000 тона храни на обща стойност повече от 13 млн. лв. Хранителните пакети ще получат над 314 000  уязвими български граждани.


1860 души са имащите право на глас тази неделя на частичните избори за кмет на село Арчар. В изборния ден ще бъдат разкрити четири секции, едната от които е подвижна, обясни председателят на Общинска избирателна комисия ДимовоМомчил Станков.


5 избирателни секции ще има в община Бойница за провеждане на избори за президент и вицепрезидент на Република България и избори за Народно събрание на 14 ноември 2021 година. Номерата и адресите са публикувани на интернет страницата на Община Бойница.


Днес се отбелязва Международният ден на преводача. Ваня Михайлова е от Враца, тя е преводач от немски и английски език от 1976 година.


Председателят на Литературен клуб "Христо Ботев" при НЧ "Просвета 1925" - град Мездра Светла Дамяновска спечели първа награда в литературния конкурс на тема "Последният ден на 21 век - реален или фантастичен?"


Некрополът от късната бронзова епоха край видинското село Балей продължава да изненадва приятно археолозите.


С голям брой находки започна новият археологически сезон в антична Бонония във Видин.Дневно се разкриват по около 30 артефакта от различни епохи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55