Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Челопек- първото Село на книгата в България

Снимка: Радио Видин

Това не е единственият интересен факт за селото. Известно е и с това, че е родното място на българската героиня баба Илийца, възпята от Иван Вазов в разказа "Една българка". Оказва се също, че тук единствени в община Враца са успели да сменят целия си водопровод, а в момента се извършват и доста дейности по облагородяване на селото и ремонти на пътищата към него.

"Сега във връзка с пътя Видин- Ботевград сме оправили и пътя си. Той беше много зле, сега се ремонтира и още не е довършен. Питат ме кога ще поставят осевата линия, докато аз се боря да асфалтират и отбивката пред спирката...", обяснява пред Йорданка Петрова кметът на Челопек, Тихомир Тошев.  

"Когато решихме да правим този път, ремонтът бе разделен на два етапа, понеже това е към АПИ. Пътят Враца- Околчица е републикански път и те могат директно да го финансират. Този пък между Челопек и Люти брод е общински и трябваше да има процедура по прехвърлянето му. И за да не се забави реализацията на цялостния ремонт, той бе разделен на два етапа...

Нашият етап е на довършване. Има банкети в момента, едни регули правят от цимент, мостчета... Смятам, че до месец- месец и нещо може да бъде приключен, т.е. да бъде поставена  хоризонтална и вертикална маркировка. Би трябвало да бъде поставено всичко. Този път никога не е бил затварян за движение, освен трите дни, в които го асфалтираха. Общо взето сме доволни от изпълнението на пътя...

С капиталовите разходи от Общината също ремонтираме. И сега имаме една заявка за по-дребни неща- водоскоци, една отводнителна канавка, ремонт на покрива на здравната служба, която е общинска, преасфалтирахме и една улица...

Ние нямаме безработни. Дори да имаме някаква програма, ние нямаме кого да назначим. А и не ми се иска да назначавам кой да е... Имаме един човек, който е по временна програма за 6 месеца. Преди това имахме две програми за хора с увреждания - от назначените по тях две жени, едната беше с две бастунчета, а другата - с едно. Освен че съумяват да ми изметат някой път центъра и да изхвърлят кошчетата, за друго няма за какво да ги ползвам. Нямаме нито един назначен по тази социална програма за 14-дневките. Когато станах кмет, имах 9. От последните 3 години нямаме нито един. Всички други хора или са пенсионери, или имат някакво друго препитание, не мога да кажа дали не са заминали да работят по София и си пътуват. Има си го това, което е характерно за нашия регион, но и много хора идват от града при нас. Последните две години се строят 4 къщи, ремонтите няма да кажа колко са. Внуците се връщат и ремонтират къщите...

Нямаме училище, нямаме детска градина, но пък ние сме до града. Две училищни автобусчета обслужват децата, които учат там. Имаме и 8 автобуса, които пътуват през деня. По никакъв начин не мога да кажа, че селото запустява..."

В това хубаво село с прекрасна природа, чист въздух, богата история, близо до областния град, но с предимствата на селото и деен кмет, като че ли няма какво още да се иска. Местните също са доволни от кмета си:

"Той е вече втори мандат и пак ще си го изберем, прекрасен човек е. Той си е за народа", аргументират се те.

"Ако му кажеш- има проблем, идва веднага. Помага. Не казва, че няма а дойде, че има ангажименти... Сега ни асфалтираха и пътя. Докато вървеше ремонтът, той беше нон стоп тук. Тича навсякъде... Всичко си е добре в селото.  Не сме като другите села, където няма автобуси. Тук може и да не е както едно време, но засега си имаме всички...", коментираха живота си в селото жители на Челопек.

Целите интервюта с кмета на Челопек Тихомир Тошев, Мария Дончева, член на УС на сдружение "Книгини" и анкета с местни жители- в звуковия файл.  Вижте още

Гражданите също да могат да обявяват фалит

За разработване на Закон за несъстоятелността на физическите лица настояват експертите от Съвета за икономически и публични политики . България продължава да бъде единствената държава в Европейския съюз , в която не са уредени законодателно проблемите при изпадане в неплатежоспособност на частноправните субекти, т.е т. нар " личен фалит ". В..

публикувано на 02.12.21 в 10:15

Туристическият бранш с отворено писмо- за какво настояват туроператорите?

Преди дни от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" изпратиха поредното отворено писмо до Служебния кабинет с настояване за спешно отваряне на процедурата за неусвоените за туризма средства, заложени в Бюджет 2021 с направената на 16.09.2021 г. актуализация. Оттам подчертаха, че на финала на..

публикувано на 01.12.21 в 10:45

Светлин Тачев, политолог: Оптимист съм за съставяне на правителство, преговорите са положителни, обществото също го иска

Политологът от агенция „Галъп интернешънъл болкан“ Светлин Тачев коментира в "Посоките на делника" преговорите за съставяне на правителство между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България": - Безспорно това е нов тип начин на водене на преговори. Доста по-различни от преди, открити пред обществото, което показва две..

публикувано на 30.11.21 в 14:47

Северозападна България- във фокуса на експертните преговори за правителство

Приключи първият кръг от преговорите между четирите партии в парламента, които ще опитат да съставят правителство - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Развитието на Северозападна България бе във фокуса на част от експертните разговори. "Специално за регион Северозапад ще се постигне консенсус да има..

публикувано на 30.11.21 в 14:02

Петър Захариев: Жертвите на пътя са жесток кръвен данък

Целият път Е- 79 през трите области в Северозапада е рисков. Морално остарял е и не е предвиден за настоящия трафик- това коментира Петър Захариев , председател на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, собственик на транспортна фирма от Монтана.  По думите му, за да има решение за безопасността на пътя е нужно да се..

публикувано на 29.11.21 в 14:10

Пътна полиция във Враца с мерки срещу рисковите участници в движението

Безопасността зависи от условията на трасето, състоянието на автомобила, но най-вече от водачите. През есенните и зимни месеци вниманието им трябва да е повишено заради метеорологичните условия и защото се налага да се шофира повече в тъмните часове на денонощието. Само на територията на област Враца за десетте месеца от началото на..

публикувано на 29.11.21 в 13:35

Деница Петрова, "Грийнпийс": Бъдещето е в децентрализираната енергийна система

" Нашата визия е за децентрализирана енергийна система: да не зависим от няколко големи ТЕЦ-а, от големи мощности, разположени в страната, а енергията да се произвежда там, където се потребява . Например, покриви на жилищни или общински сгради, да има малки централи съвсем близо до градовете и селата. Хората да бъдат част от енергийни общности,..

публикувано на 25.11.21 в 10:30
Подкасти от БНР