Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризъм и земеделие в защитените зони

Снимка: Радио ВИДИН

В предаването "Еко свят" продължаваме темата за възможностите пред бизнеса, земеделието и туризма в райони с чиста природа. Опознавателно пътуване из защитена зона "Врачански Балкан" организира Дирекцията на природния парк, който попада в екологичната мрежа НАТУРА 2000. 

Когато искаш да работиш и спазваш мерките за опазване на видове и местообитания, може да разчиташ на успех и да се развиваш. Примери за такива успешни практики са двама млади хора от село Зверино в община Мездра- Цветан Иванов, който коси над 200 декара ливади и Виолета Йотова, която отглежда мурсалски чай. 

Цветан Иванов е земеделски производител от село Зверино в община Мездра. Поддържа зелени площи- над 200 декара ливади за косене. Казва, че е трудно да се занимаваш с такава дейност, но трябва да си упорит, за да успееш:

"Занимавам се от 7 или 8 години със земеделие- поддържане на зелени площи във Врачанския Балкан. Земеделието- видях, че с другите неща не става и реших с това да пробвам. За тези години имам някакъв успех. Площите са изоставени много отдавна и докато ги възстановиш, е трудно, после поддържането е по- лесно. По европейските програми изискванията са да няма храсталаци и да е окосено. Те храстите са трудни за премахване, защото с годините са станали големи, доста гъсти. Аз поддържам ливади за косене."

202 декара поддържа Цветан Иванов. Голям процент от площите попадат в НАТУРА 2000, за което получава компенсации. 

"Не са достатъчни, то обезщетението си е обезщетение. Като се огледате и погледнете какво е, определено всички площи, които попадат в защитените зони, си заслужава да бъдат такива. За да се занимаваш с такава дейност, трябва да си по- търпелив и по-инат, и нещата стават", категоричен е земеделският производител. 
Виолета Йотова е адвокат, отглежда билки от 6 години- култивиран мурсалски чай в землището на село Зверино и бере диворастящи билки. В началото решила да работи още нещо, което да й доставя удоволствие, за да се пребори със стреса в адвокатската професия. 

"2015 година стартирах- закупих имот в региона и реших, че много ми харесва да се занимават с това нещо. Идеята ми дойде доста интересно. Основната ми дейност е адвокат. Стресът в тази професия, от години се занимавам с това нещо, е страшно голям. В един момент реших, че трябва да работя още нещо, което да ми доставя удоволствие и тъй като от малка много обичам цветята и билките, реших, че това е нещото, с което искам да се занимавам допълнително тогава."

Към фирмата работят още трима човека, като през активния сезон наема още хора. Освен с отглеждане на култивирания мурсалки чай, Виолета Йотова се занимава и със събиране на диворастящи билки във Врачанския Балкан.

"Липа, мащерка, риган, глог, шипка, метна. Имам още в асортимента. Богат е районът на билки. Мислех това да е допълнителна дейност, но третата година след като засадихме насажденията, се оказа, че интересът е много голям към този вид билки. Към момента това е основната ми дейност."

На всеки етикет е изписано, че билките са брани във Врачанския Балкан. Мурсалският чай е биосертифициран, отглежда се без препарати за растителна защита и се суши по естествен път. 

Село Челопек е на територията на община Враца, само на 3 километра от града. В региона някога са се отглеждали много овце и кози, характерно за селото е и отглеждането на магарета. Сега населението е градско- хората купуват в Челопек вили.

"Да преспят вечерта, да отидат на работа, да се възползват от чистия въздух от природата. Може би повече обичат да се разходят из Врачанския Балкан. Само едно стадо имаме в момента, което е в Балкана. Той притежава някакви собствени ливади... Запазена ни е природата. Някога е имало 9 или 10 стада, които са пасяли из Балкана, които по всякакъв начин биха влияли на растителните видове, на животинските, но в момента и това го няма...", каза кметът Тихомир Тошев.

В селото има три къщи за гости. Има туристи, които минават през Челопек, но е намаляла посещаемостта в къщите за гости.

Село Згориград също е част община Враца, намира се на територията на природен парк "Врачански Балкан", който обхваща три общини- Враца, Мездра и Своге. Кметът на Згориград Асен Петров казва, че за хората има само ползи от мерките за опазване на природата:

"Положително влияе НАТУРА 2000. Идват хора горе на Балкана, на Леденика, минават през Згориград все нещо си купят от магазините. Идат на еко пътеката "Боров камък", на другата еко пътека, което е на Горския дом. Природата помага за развитие на туризма."

В землището на селото има само ливади, които попадат в НАТУРА 2000. Останали са едно стадо кози и едно овце. Екопътеката до водопада "Боров камък" е много посещавана. Известна е още като Врачанската екопътека и като Згориградска. Всяка седмица по нея преминават по 200-300 човека.

Цялото предаване може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28