Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Станчев: Доходите растат по-бързо, отколкото икономиката

Красен Станчев
Снимка: БГНЕС


Нарастващият брой на живеещите под линията на бедност българи, преобладаващата част от които пенсионери, се дължи на постоянното преизчисляване, което всяка година правителството прави, каза в "Посоките на делника" Красен Станчев, основатен на Института за пазарна икономика.

"Има и статистическа причина: линията на бедност днес е 7.5 долара на човек. Под този праг, който постоянно расте, увеличавате го, получава се статистическа регресия, а това обяснява постоянният процент бедни под линията".
Неравенството и бедността са статистически феномен, с който трябва да се борави внимателно, отбеляза още икономистът.

"Специално неравенството не е толкова статистика. Ако имате един човек от Видин, който има достатъчно умения да отиде да работи в Германия за три месеца срещу 5000 евро месечна заплата, то неговото положение би било доста по-неравно от всички останали, защото получава 30 000 брутен доход на година, докато там той е три пъти по-малък. Хората се оказват неравни, защото някои имат определени знания и умения, които се търсят в момента. А несправедливото неравенство е всяко онова общество, което е изградено на привилегии".

Как се мери крайната бедност, обясни експертът.

"От 1992 година крайната бедност в света се мери с прост показател: 1,90 долара дневно на човек. По този показател в България 1995 година между 5 и 6 % са бедни. 1997 година - между 36 и 37 % са бедните, а 2001 година са над 12 %. Днес пък са 0,79 % от населението. По този критерий бедните в България са по-малко, отколкото в САЩ през 2019 година. За 2020 година причината е в три фактора, първият от които ромският фактор. Т.е когато пътуванията стават невъзможни, икономиките се затварят, а парите, които работещите в чужбина внасят в България, спадат до 90 милиона през миналата година. Втората група, които обедняват, е някъде около 10 % от населението - пенсионерите, живеещи на минимални пенсии. Третата най-голяма група са хората, работещи сами за себе си. Това са реални, демографски причини и пазар на работната сила причини". 

България е най-бедна не заради ЕС, а заради управлението ѝ през 1995-1997 година, поясни Красен Станчев.

"Причината е през 60те години на миналия век, заради това изоставаме винаги. Имате много силно изоставане веднага след Втората световна война. Втората причина е в прилагането на съветския модел, включително насилствената колективизация, води до това, че икономиката спира да работи. Затова България фалира през 1960 година, взимайки заеми от Московската банка в Лондон и Централната банка на Съветския съюз. Целият златен резерв, за да бъде изплатен дългът, е прехвърлен в Москва. След това има опит да се търси твърда валута, свързан с износ на оръжие и наркотици, да се правят големи проекти като Кремиковци, но икономиката фалира отново през 1976, а след това и през 1987. Това всичкото води до по-голяма обвързаност с по-неразумни и по-неконкуретни пазари като този на СССР. През 95-96 започва обратно възстановяване на централното планиране, което води до хиперинфлация и фундаментално обедняване, т.е всичко започва отначало. Другите страни оправят нещата в началото на 90те всички, ние го правим два пъти - един път в началото на 90те, а после няколко години по-късно".

Темповете на нарастване на доходите са прекалено високи, на мнение е народият представител във Великото народно събрание (1990-1991).

"Доходите растата доста по-бързо, отколкото расте икономиката. Доходът от заплати за последните 20 години се е увеличил 220 %. Най-малко са се увеличи доходите на тези, които работят за себе си". 

Интервюто с Красен Станчев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06