Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентите с коронавирус във видинската болница- колкото за цяло по-малко лечебно заведение

Снимка: Радио Видин

Видин светна в тъмночервено на картата, която показва разпространение на коронавируса в страната. От понеделник са в сила допълнителни мерки за ограничаване на епидемията.
"Тъй като ние сме с над 500 положителни заразени на сто хиляди души население, се наложи събирането на Областния кризисен щаб, на който бяха обсъдени мерките, посочени в заповедта, издадена от мен. Тези мерки  са съобразени с националния план, който е спуснат от Министерството на здравеопазването. Съгласно него, ние вече сме на четвърто ниво, където се налага прилагането на тези мерки, които са вече влезли в сила, в изпълнение от  понеделник, 11-ти октомври. Точно това е указано- спиране не фитнес залите, СПА центровете, ротация на класовете на учебните занятия присъствено и в електронна среда, също така ограничаване на посещаемостта в кината и театрите до 30%.Всичко това е описано в заповедта. Не са предлагани по-строги мерки. На този етап не е необходимо. Не са предложени мерки за спиране на заведенията за обществено хранене или за спиране на училищата. Засега това не се налага. След тези две седмици, всичко зависи от броя на положителните случаи. Ако се налага щабът отново ще заседава, за да се обмисли дали същите тези мерки не трябва да продължават по-нататък или да се вземат допълнителни мерки, ограничителни"- каза директорът на Регионалната здравна инспекция във Видин д-р Венцислав Владински.

В Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" във Видин само пациентите с коронавирусна инфекция са колкото всички болни, които биха могли да са настанени в едно по-малко лечебно заведение. Не достигат лекари и медицински персонал, каза директорът д-р Ивета Найденова:

"В момента в болницата е много натоварено. Ковид структурата е пълна с пациенти, като броят на пациентите с пневмония превалира пред тези, които са само с вирусна инфекция. Тази сутрин (бел. на ред. 12-ти октомври) в отделението бяха 69 човека. Повечето са с тежко протичане, с прояви на дихателна недостатъчност, тежко развитие на заболяването, доста почнали, за съжаление, много неваксинирани. Това също има огромно значение за развитие на заболяването като прогноза . Там, дето в момента са разположени пациентите, смятаме да увеличим броя на леглата поне с още десет. Вече и това, ако не е достатъчно, ще се мисли за друга сграда, в която да се настаняват. Сграден фонд има, но за съжаление персонал, който да обслужва пациентите няма. 70 болни са голям брой пациенти. Това е големината на една болница. Има болници, които имат 50, 70, 100 пациента. Представете си в момента в това отделение има 70 човека, и то с тежко заболяване- с дихателна недостатъчност, на кислородотерапия, на различни маски на кислород и е доста сериозно положението. От това имаме нужда, най-вече от това- от персонал, който във времето, както се видя, не можем да разчитаме особено на външна помощ и организациите, тук реформите са си за сметка на нашия персонал... Въпреки недостига на персонал, успяхме да направим един график, за да подобрим диагностичния процес в събота на PCR-лабораторията да работи, което, освен че ще улеснява нашата диагностика и лечението на пациенти, които са хоспитализирани, е важно и за колегите от доболничната помощ, които биха могли в събота сутрин да насочват свои пациенти или хора, които искат по желание да се изследват в съботния ден."
Новите по-строги мерки за ограничаване на пандемията коментираха и видинчани:

"Трябва де се спазват мерките, определено... Никой не спазва нищо. Маски не се носят. Много малко хора ползват маски. Не знам какво ще стане, а положението не е много добро в града."

Ограниченията са за следващите две седмици. От сформирания заради епидемичната обстановка кризисен щаб във Видин обявиха, че ако ситуацията се усложни, ще има нови адекватни мерки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00