Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пациентите с коронавирус във видинската болница- колкото за цяло по-малко лечебно заведение

Снимка: Радио Видин

Видин светна в тъмночервено на картата, която показва разпространение на коронавируса в страната. От понеделник са в сила допълнителни мерки за ограничаване на епидемията.
"Тъй като ние сме с над 500 положителни заразени на сто хиляди души население, се наложи събирането на Областния кризисен щаб, на който бяха обсъдени мерките, посочени в заповедта, издадена от мен. Тези мерки  са съобразени с националния план, който е спуснат от Министерството на здравеопазването. Съгласно него, ние вече сме на четвърто ниво, където се налага прилагането на тези мерки, които са вече влезли в сила, в изпълнение от  понеделник, 11-ти октомври. Точно това е указано- спиране не фитнес залите, СПА центровете, ротация на класовете на учебните занятия присъствено и в електронна среда, също така ограничаване на посещаемостта в кината и театрите до 30%.Всичко това е описано в заповедта. Не са предлагани по-строги мерки. На този етап не е необходимо. Не са предложени мерки за спиране на заведенията за обществено хранене или за спиране на училищата. Засега това не се налага. След тези две седмици, всичко зависи от броя на положителните случаи. Ако се налага щабът отново ще заседава, за да се обмисли дали същите тези мерки не трябва да продължават по-нататък или да се вземат допълнителни мерки, ограничителни"- каза директорът на Регионалната здравна инспекция във Видин д-р Венцислав Владински.

В Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" във Видин само пациентите с коронавирусна инфекция са колкото всички болни, които биха могли да са настанени в едно по-малко лечебно заведение. Не достигат лекари и медицински персонал, каза директорът д-р Ивета Найденова:

"В момента в болницата е много натоварено. Ковид структурата е пълна с пациенти, като броят на пациентите с пневмония превалира пред тези, които са само с вирусна инфекция. Тази сутрин (бел. на ред. 12-ти октомври) в отделението бяха 69 човека. Повечето са с тежко протичане, с прояви на дихателна недостатъчност, тежко развитие на заболяването, доста почнали, за съжаление, много неваксинирани. Това също има огромно значение за развитие на заболяването като прогноза . Там, дето в момента са разположени пациентите, смятаме да увеличим броя на леглата поне с още десет. Вече и това, ако не е достатъчно, ще се мисли за друга сграда, в която да се настаняват. Сграден фонд има, но за съжаление персонал, който да обслужва пациентите няма. 70 болни са голям брой пациенти. Това е големината на една болница. Има болници, които имат 50, 70, 100 пациента. Представете си в момента в това отделение има 70 човека, и то с тежко заболяване- с дихателна недостатъчност, на кислородотерапия, на различни маски на кислород и е доста сериозно положението. От това имаме нужда, най-вече от това- от персонал, който във времето, както се видя, не можем да разчитаме особено на външна помощ и организациите, тук реформите са си за сметка на нашия персонал... Въпреки недостига на персонал, успяхме да направим един график, за да подобрим диагностичния процес в събота на PCR-лабораторията да работи, което, освен че ще улеснява нашата диагностика и лечението на пациенти, които са хоспитализирани, е важно и за колегите от доболничната помощ, които биха могли в събота сутрин да насочват свои пациенти или хора, които искат по желание да се изследват в съботния ден."
Новите по-строги мерки за ограничаване на пандемията коментираха и видинчани:

"Трябва де се спазват мерките, определено... Никой не спазва нищо. Маски не се носят. Много малко хора ползват маски. Не знам какво ще стане, а положението не е много добро в града."

Ограниченията са за следващите две седмици. От сформирания заради епидемичната обстановка кризисен щаб във Видин обявиха, че ако ситуацията се усложни, ще има нови адекватни мерки.

Вижте още

Има ли нарушения при усвояването на европейски средства в Северозапада?

Северозападна България продължава да е в дъното на всички класации. Налетите близо половин милиард лева европейско безвъзмездно финансиране от "Иновации и конкурентоспособност" в региона не са дали ефект. Жизнената среда не се е подобрила и той продължава да е най- бедният не само в България, но и в цяла Европа. Това става ясно от анализ на..

публикувано на 27.10.21 в 11:06

Видин и младите хора, избрали да останат тук

Градът на завоя на Дунав, където слънцето изгрява от север, с природни и исторически дадености, на Димитровден отбелязва своя духовен празник. Какъв град за живеене е Видин според младите хора? Срещаме се с няколко млади дами, избрали да останат и работят в старопрестолен Видин.  Надя Николаева се връща във Видин след като завършва висшето си..

публикувано на 26.10.21 в 14:51

Животът в Извор махала- сложен и невъзможен

Така определиха живота в малкото погранично селце Извор махала местни жители. Намира се в община Кула и е почти обезлюдено. От близо 1800 жители в добрите времена, днес тук са останали около 30 жители, чиято средна възраст е над 70 години. Селото възниква с обособяването на отдалечена махала на голямото село Велики Извор, останало в Сърбия, което..

публикувано на 22.10.21 в 18:00
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти

" Всеки има право на собственото мнение, когато е в рамките на закона и не призовава към насилие или нещо нелегално, но никой няма право на собствени факти . Те са свещени, не може някой да ги променя, за да аргументира една или друга позиция, да се опитва да променя обществени нагласи, дали предизборни или в сферата на здравеопазването и..

публикувано на 21.10.21 в 10:25

Георги Апостолов: Образователната система се нуждае от преструктуриране, за да отговаря на нуждите на ХХI век

" Уменията на ХХI век са базирани на информационна грамотност, критично мислене, здрав разум, елементарни неща, които работеха в аналоговия свят без никакъв проблем, но дигиталното цунами практически изключи тези механизми . Огромният поток от информация трябва да се посрещне от умение за сортиране . Заплахата е реална за живота и здравето на..

публикувано на 21.10.21 в 10:15

Задължителен "зелен сертификат"- поредна стъпка в борбата с пандемията?

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от 00.00 часа на 21 октомври в страната ни влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19 и високата смъртност. Според тях в сила влиза използването на "зелен сертификат". Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се..

публикувано на 20.10.21 в 11:22

Властта с мерки заради скъпи ток, бизнес и синдикати протестират

Инфлацията расте, стоките и сметките поскъпват. Премиерът, министри и ръководители на енергийни дружества набелязаха мерка мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Междувременно работодателски и синдикални организации обявиха за 12 часа днес национален протест за незабавни компенсации. Очаква се основните..

публикувано на 19.10.21 в 10:03