Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Войводово - чешкото село

Спокойствието на хората в село Войводово е най-важно, казва Цветелина Димитрова

11
кметство Войводово
Снимка: личен архив



В село Войводово сме, единственото село в България, основано от чешки преселници, което  все още носи духа на чешката общност.
Село Войводово е разположено в Северозападна България и влиза в пределите на община Мизия. Намира се на 5 км  от общинския център град Мизия.  

Селото е основано от преселници от Банат - чешки и словашки протестанти, както и банатски българи - католици в началото на 20 век. Повод за идването им е приетият през 1880 г. Закон за заселване на пустеещите земи в България. Новосъздаденото селище бързо се разраства и през 30-те години на ХХ век наброява вече около 800 жители, над 600 от които са чехи. Чешкото население във Войводово се запазва до 1950  година, когато голяма част от него се връща в  Чехословакия.
Някои все още го наричат чешкото село, въпреки че чехите отдавна са го напуснали.

 Кметски наместник на село Войводово е Цветелина Димитрова, тя е от една година на тази длъжност. Тя е от съседното село Крушовица и всеки ден пътува до работното си място в село Войводово.


80 са жителите на селото, някога са били много повече, но процесът на обезлюдяване е засегнал и това село. Преобладава възрастното население, но има и семейства на средна възраст и по-млади с деца-ученици и деца, които ходят на детска градина в общинския център Мизия, казва Цветелина Димитрова:

"Повечето са възрастни хора в селото. Има и по-млади семейства, имаме новородени. По-големите деца пътуват с автобус до училището в Мизия. Спокойствието е най-важното в селото, инфраструктурата ,чистотата в селото. Имаме лекарски кабинет.  Идват лекар и лаборантка веднъж на 6 месеца. Предстоят ни разговори - да идват веднъж в месеца."

село Войводово, центъра

 
Животът в село Войводово е спокоен, няма кражби по домовете и от дворовете, казва Цветелина Димитрова:

"Асфалтирахме улица с целева помощ от правителството, това е за момента, с община Мизия поддържаме добра комуникация...Нямаме проблеми и оплаквания...Да се подмени останалата част на водопровода е добре. ..Социалните ни прогами са: в момента имаме лични асистенти, те са четирима , има проект "Топъл обяд". С лекарства се снабдяват хората като пътуват до Мизия, имаме автобус ежедневно. "
 

По-голяма част от хората работят на територията на АЕЦ Козлодуй, по-малко са тези, които работят в животновъдството и селското стопанство - обяснява кметският  наместник Цветелина Димитрова:

" Това е основното препитание на хората тук, работят в АЕЦ Козлодуй, центраата се намира на 25-30  км от селото.... Имаме земеделски производители, те са 4-5 човека и предлагат сезонна работа...Повечето хора  отдават земите си под наем "
 
Оказва се, че има интерес за към селото и желание да се купуват къщи тук, обяснява кметският наместник:

 "Има интерес към купуване на къщи от много хора, най-вече от София и от местни жители..Най-вече, защото е тихо, спокойно, селцето е много хубаво, с прави улици, инфраструктурата е добра, няма кражби. Общината е много близо, на 4-5 км, Козлодуй също не е далече..Хората не продават много къщи. В нашето село къщи на 2 етажа няма. На един етаж, с двор може да се намерят на цена от 3 до 8 хил.лв."

Лесно и приятно е да се работи с местните хора, казва Цветелина Димитрова:


  " Хората са добри, задружни, винаги, когато имам нужда от помощ за почистване, за празника на селото и др, събираме се и работим всички заедно, и млади и стари..От община Мизия ни изпращат работници за почистване на селото...Гробищният ни парк е в добро състояние. Имаме идеи - сградата на изоставената детска градина да се реставрира, да се обнови и да се използва, а не да се руши. .."

Формулата за успеха на кметския наместник е в добрата комуникация, разбирателството. И всички да са здрави, за да работим заедно в бъдеще - казва кметският наместник  Цветелина Димитрова.



81-годишният Людвик Йосифов Йосифов е роден в село Войводово в семейство на чехи. Той казва, че е последният останал чех в селото. Но и днес в семейството му говорят на чешки език, въпреки че съпругата му е българка. Спазва доколкото може чешките традиции, чешкия говор и всяка година пътува до Чехия, където живеят негови роднини. Наскоро в село Войводово на посещение беше чешкият посланик, който се срещна с жителите на това чешко село и разговаря с дядо Людвиг.

"Всичките ми роднини са в Чехия. Жена ми е българка. ..Чешки традиции почти нямаме вече. Няма с кой. Вкъщи си говорим на чешки с децата и жената. децата пишат, четат на чешки.....90% от хората са в Моравия, а сестра ми е в Словакия, в Търнава. ..Всичко е различно при чехите, живеят добре...Днес живеем добре, нормално...Работим колкото можем вече..."

Опитваме се да поддържаме селото си в добро състояние, казва Валентина Борисова е библиотекар-секретар в читалището в село Войводово. Тъй като в селото няма детска градина и училище, читалището остава единствената институция, която дава възможност на децата да се събират и да обменят идеи, да творят и да играят заедно. В близкото минало е имало певческа група, в която са участвали по-възрастни жени, но сега тя не е активна .  Фолклорът тук не се различава от традиционния български, но има различни народни носии.

 


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20

Отбелязваме Световния ден на любителите на книгата

9 август е Световният ден на любителите на книгата . Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето. Книгата е източник на знание, редовното четене обогатява нашия речник и подобрява езиковите ни умения. Днешният ден е повод да ви срещнем с писателя и общественик от Монтана  Мартен..

публикувано на 09.08.24 в 11:00

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59

Националният отбор по приложно колоездене е на лагер-сбор в Берковица

Берковица е домакин на лагер-сбора на националния отбор по приложно колоездене, който е организиран със съдействието на Общината, Съюза на българските автомобилисти в Монтана и Клуба по приложно колоездене в града. Той се провежда от 5-и до 10 август под ръководството на треньора Цветанка Петкова, която е председател на местната спортна..

публикувано на 08.08.24 в 10:46