Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Село Войводово - чешкото село

Спокойствието на хората в село Войводово е най-важно, казва Цветелина Димитрова

11
кметство Войводово
Снимка: личен архивВ село Войводово сме, единственото село в България, основано от чешки преселници, което  все още носи духа на чешката общност.
Село Войводово е разположено в Северозападна България и влиза в пределите на община Мизия. Намира се на 5 км  от общинския център град Мизия.  

Селото е основано от преселници от Банат - чешки и словашки протестанти, както и банатски българи - католици в началото на 20 век. Повод за идването им е приетият през 1880 г. Закон за заселване на пустеещите земи в България. Новосъздаденото селище бързо се разраства и през 30-те години на ХХ век наброява вече около 800 жители, над 600 от които са чехи. Чешкото население във Войводово се запазва до 1950  година, когато голяма част от него се връща в  Чехословакия.
Някои все още го наричат чешкото село, въпреки че чехите отдавна са го напуснали.

 Кметски наместник на село Войводово е Цветелина Димитрова, тя е от една година на тази длъжност. Тя е от съседното село Крушовица и всеки ден пътува до работното си място в село Войводово.


80 са жителите на селото, някога са били много повече, но процесът на обезлюдяване е засегнал и това село. Преобладава възрастното население, но има и семейства на средна възраст и по-млади с деца-ученици и деца, които ходят на детска градина в общинския център Мизия, казва Цветелина Димитрова:

"Повечето са възрастни хора в селото. Има и по-млади семейства, имаме новородени. По-големите деца пътуват с автобус до училището в Мизия. Спокойствието е най-важното в селото, инфраструктурата ,чистотата в селото. Имаме лекарски кабинет.  Идват лекар и лаборантка веднъж на 6 месеца. Предстоят ни разговори - да идват веднъж в месеца."

село Войводово, центъра

 
Животът в село Войводово е спокоен, няма кражби по домовете и от дворовете, казва Цветелина Димитрова:

"Асфалтирахме улица с целева помощ от правителството, това е за момента, с община Мизия поддържаме добра комуникация...Нямаме проблеми и оплаквания...Да се подмени останалата част на водопровода е добре. ..Социалните ни прогами са: в момента имаме лични асистенти, те са четирима , има проект "Топъл обяд". С лекарства се снабдяват хората като пътуват до Мизия, имаме автобус ежедневно. "
 

По-голяма част от хората работят на територията на АЕЦ Козлодуй, по-малко са тези, които работят в животновъдството и селското стопанство - обяснява кметският  наместник Цветелина Димитрова:

" Това е основното препитание на хората тук, работят в АЕЦ Козлодуй, центраата се намира на 25-30  км от селото.... Имаме земеделски производители, те са 4-5 човека и предлагат сезонна работа...Повечето хора  отдават земите си под наем "
 
Оказва се, че има интерес за към селото и желание да се купуват къщи тук, обяснява кметският наместник:

 "Има интерес към купуване на къщи от много хора, най-вече от София и от местни жители..Най-вече, защото е тихо, спокойно, селцето е много хубаво, с прави улици, инфраструктурата е добра, няма кражби. Общината е много близо, на 4-5 км, Козлодуй също не е далече..Хората не продават много къщи. В нашето село къщи на 2 етажа няма. На един етаж, с двор може да се намерят на цена от 3 до 8 хил.лв."

Лесно и приятно е да се работи с местните хора, казва Цветелина Димитрова:


  " Хората са добри, задружни, винаги, когато имам нужда от помощ за почистване, за празника на селото и др, събираме се и работим всички заедно, и млади и стари..От община Мизия ни изпращат работници за почистване на селото...Гробищният ни парк е в добро състояние. Имаме идеи - сградата на изоставената детска градина да се реставрира, да се обнови и да се използва, а не да се руши. .."

Формулата за успеха на кметския наместник е в добрата комуникация, разбирателството. И всички да са здрави, за да работим заедно в бъдеще - казва кметският наместник  Цветелина Димитрова.81-годишният Людвик Йосифов Йосифов е роден в село Войводово в семейство на чехи. Той казва, че е последният останал чех в селото. Но и днес в семейството му говорят на чешки език, въпреки че съпругата му е българка. Спазва доколкото може чешките традиции, чешкия говор и всяка година пътува до Чехия, където живеят негови роднини. Наскоро в село Войводово на посещение беше чешкият посланик, който се срещна с жителите на това чешко село и разговаря с дядо Людвиг.

"Всичките ми роднини са в Чехия. Жена ми е българка. ..Чешки традиции почти нямаме вече. Няма с кой. Вкъщи си говорим на чешки с децата и жената. децата пишат, четат на чешки.....90% от хората са в Моравия, а сестра ми е в Словакия, в Търнава. ..Всичко е различно при чехите, живеят добре...Днес живеем добре, нормално...Работим колкото можем вече..."

Опитваме се да поддържаме селото си в добро състояние, казва Валентина Борисова е библиотекар-секретар в читалището в село Войводово. Тъй като в селото няма детска градина и училище, читалището остава единствената институция, която дава възможност на децата да се събират и да обменят идеи, да творят и да играят заедно. В близкото минало е имало певческа група, в която са участвали по-възрастни жени, но сега тя не е активна .  Фолклорът тук не се различава от традиционния български, но има различни народни носии.

 


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Вижте още

Планът за възстановяване и устойчивост и ползите от него за общините в България

На 15 октомври Европейската комисия получи официален План за възстановяване и устойчивост от България. В плана се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които България планира да осъществи с подкрепата на Механизма за възстановяване и устойчивост. На тези средства разчитат и българските общини. Механизмът за възстановяване и..

публикувано на 03.12.21 в 17:50

Кампанията "Невидимата първа линия" помага на кризисни центрове за пострадали от насилие

Български фонд за жените организира дарителска  кампанията "Невидимата първа линия". Кампанията е в подкрепа на кризисните и консултативните центрове в България, които са на първа линия в борбата с домашното насилие. Те са едва 17, а услугите, които предоставят, са недофинансирани, казва Теодора Петрова от екипа на неправителствената..

публикувано на 03.12.21 в 17:09

Индекс показва доколко хората с увреждания са включени в обществото

Сдружение "Център за независим живот" организира форум, на който е представено първото у нас широкомащабно проучване за социалното включване на хората с увреждания. Изготвен е и индекс за включеност, каза Митко Николов от екипа на сдружението. По този начин е отбелязан Международният ден на хората с увреждания, който е 3 декември:..

публикувано на 03.12.21 в 14:25
Мини проект

Община Видин ще реализира ученически проект "Канатица" за алея в градския парк

Създаване на мини - проект "Канатица" направиха дванайсетокласниците  от паралелката по озеленяване при СУ "Христо Ботев" село Арчар. Проектът представлява макет на  малка площ от Крайдунавски парк в град Видин, която може да бъде  озеленена  и зацветена реално. Мини - проектът се прави  по предложение на преподавателя по озеленяване Иван..

публикувано на 03.12.21 в 14:25
 Георги Ганецовски - археолог и директор на Регионален исторически музей - Враца

Ползотворен сезон за археолозите във Врачанско

С нови открития археолозите от врачанския музей ще запълнят празнини в историческото познание за Северозапада. Археологическите проучвания тази година започнаха в началото на април и завършиха в края на ноември. Спасителни разкопки се проведоха по трасето на пътя Мездра-Ботевград, редовни - в ранно-неолитния обект и обреден център край село Оходен,..

публикувано на 02.12.21 в 16:03

Център за екологично обучение направиха в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол, община Мездра, приключи реализацията на проекта "Изграждане на детски център за екологично обучение в с. Ослен Криводол и заздравяване на връзката дете-природа". В селото живеят млади хора и ще могат да се обучават  в центъра , каза кметският наместник Роман Иванов : "Имаме много млади хора, около 25 човека, въпреки..

публикувано на 02.12.21 в 15:57

Познаване и разбиране на ползите от НАТУРА 2000 отчетоха в Чупрене

Изграждане, развитие и поддържане на споделена визия за екологична мрежа НАТУРА 2000 в област Видин чрез планиране, организиране и провеждане на регионална информационна кампания. Това е основната цел на проекта  "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин"..

публикувано на 02.12.21 в 15:38
Подкасти от БНР