Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кампания помага на самотни възрастни хора във Врачанско

Започна поредното издание на кампанията "Подари Коледа на самотни баба и дядо". Целта на инициативата е да събере хранителни продукти от първа необходимост и хигиенни материали за нуждаещи се възрастни хора от Врачанско. Ще бъдат подпомогнати над 1000 души, обясни Мая Методиева от сдружение "Бъди добър! Прави добро!", което организира кампанията:

"Живот и здраве, ако мерките позволяват, планираме тази година да посетим всички хората лично по домовете. Но ако положението в страната се влоши, както и на Великден, ще ги съберем на открито, на центъра, ако времето позволява, и ще им раздадем коледните пакети. Списъкът ни е много по-голям, надявам се да успеем да зарадваме над 1000 пенсионери и не само в община Враца, а в нашата област. Миналата година бяха значително по-малко бройките, докато на Великден минахме 1200 души. Сега същите хора очакват с нетърпение да ги посетим и за Коледа... Кампанията ще осигури основни хранителни продукти, като естествено няма да откажем предпазни маски, санитарни материали. Общо взето кой каквото дари, ние го събираме и разпределяме, и винаги има на кого да е в помощ."
 
Във врачанското село Вировско живеят много самотни хора, които се нуждаят от подкрепа. През миналата година те са останали доволни от кампанията и сега питат дали тя ще бъде продължена, обясни кметът Нанко Тодоров:

"В селото има много нуждаещи се, тъй като са с минимални пенсии. От тях има има много, които са самостоятелни, няма кой да им помага, трудно изкарват тежките зими. Необходими са им дърва, ние колкото можем, им помагаме, на тези които нямат дърва, ние нарязваме... Има хора, които посредством г-жа Мая Методиева донасят на възрастните хора пакети с храна няколко пъти през зимата, което много помага на възрастните, които са нуждаещи се... Хората имат нужда от най-необходимите продукти - брашно, олио... Сега, както се чува, че олиото ще стане 4 лева, те нямат да имат възможност да си закупуват..."

Всеки, който желае да помогне, може да дари пакетирани хранителни продукти  - фасул, леща, ориз, макарони, спагети, консервирани или вакуумирани храни, лекарства от първа необходимост, предпазни маски, перилни и почистващи препарати. Адресът за изпращане на даренията е публикуван във фейсбук страницата на сдружение "Бъди добър! Прави добро!".

Вижте още

Планът за възстановяване и устойчивост и ползите от него за общините в България

На 15 октомври Европейската комисия получи официален План за възстановяване и устойчивост от България. В плана се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които България планира да осъществи с подкрепата на Механизма за възстановяване и устойчивост. На тези средства разчитат и българските общини. Механизмът за възстановяване и..

публикувано на 03.12.21 в 17:50

Кампанията "Невидимата първа линия" помага на кризисни центрове за пострадали от насилие

Български фонд за жените организира дарителска  кампанията "Невидимата първа линия". Кампанията е в подкрепа на кризисните и консултативните центрове в България, които са на първа линия в борбата с домашното насилие. Те са едва 17, а услугите, които предоставят, са недофинансирани, казва Теодора Петрова от екипа на неправителствената..

публикувано на 03.12.21 в 17:09

Индекс показва доколко хората с увреждания са включени в обществото

Сдружение "Център за независим живот" организира форум, на който е представено първото у нас широкомащабно проучване за социалното включване на хората с увреждания. Изготвен е и индекс за включеност, каза Митко Николов от екипа на сдружението. По този начин е отбелязан Международният ден на хората с увреждания, който е 3 декември:..

публикувано на 03.12.21 в 14:25
Мини проект

Община Видин ще реализира ученически проект "Канатица" за алея в градския парк

Създаване на мини - проект "Канатица" направиха дванайсетокласниците  от паралелката по озеленяване при СУ "Христо Ботев" село Арчар. Проектът представлява макет на  малка площ от Крайдунавски парк в град Видин, която може да бъде  озеленена  и зацветена реално. Мини - проектът се прави  по предложение на преподавателя по озеленяване Иван..

публикувано на 03.12.21 в 14:25
 Георги Ганецовски - археолог и директор на Регионален исторически музей - Враца

Ползотворен сезон за археолозите във Врачанско

С нови открития археолозите от врачанския музей ще запълнят празнини в историческото познание за Северозапада. Археологическите проучвания тази година започнаха в началото на април и завършиха в края на ноември. Спасителни разкопки се проведоха по трасето на пътя Мездра-Ботевград, редовни - в ранно-неолитния обект и обреден център край село Оходен,..

публикувано на 02.12.21 в 16:03

Център за екологично обучение направиха в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол, община Мездра, приключи реализацията на проекта "Изграждане на детски център за екологично обучение в с. Ослен Криводол и заздравяване на връзката дете-природа". В селото живеят млади хора и ще могат да се обучават  в центъра , каза кметският наместник Роман Иванов : "Имаме много млади хора, около 25 човека, въпреки..

публикувано на 02.12.21 в 15:57

Познаване и разбиране на ползите от НАТУРА 2000 отчетоха в Чупрене

Изграждане, развитие и поддържане на споделена визия за екологична мрежа НАТУРА 2000 в област Видин чрез планиране, организиране и провеждане на регионална информационна кампания. Това е основната цел на проекта  "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин"..

публикувано на 02.12.21 в 15:38
Подкасти от БНР