Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хроники на доброто" разказват за ролята на гражданските организации

Включени са очерци за пет неправителствени организации от Северозапада

Снимка: Александър Карамфилов

В "Заедно" представяме "Хроники на доброто", едно издание, което помага на обществото да види и разбере гражданските организации. Говорим с Петя Генова, нашият сътрудник в Берковица и един от авторите в книгата.

"Хроники на доброто" ни срещат с едни наистина чудни герои, които правят света по-добър, които дават надежда и оптимизъм на много хора в нужда, но не само на такива. Ние разказваме за различни неправителствени организации, в цялата страна, които работят в различни сфери- образование, култура, екология, спорт. Разбира се  най-много са тези, които се занимават със социални дейности, с рижа за болни деца, с грижа за деца, застрашени от изоставяне или пък за деца в институции. "Хроники на доброто" разказват за различни организации, но тях ги обединява едно и това е, че зад тези истории стоят истински хора. Стоят смели хора, които искат да помагат и искат да проумеем всички ние, че България е всеки от нас"-разказва Петя Генова.  

Сборникът с очерци описва 30 граждански организации от различни краищата на страната. Автори на историите са шестимата регионални кореспонденти на Информационния портал за неправителствените организации– Диана Желязкова, Елена Тилова, Паулина Гегова, Петя Генова, Росинка Проданова и Цвета Ненова. 


В "Хроники на доброто" са включени очерци за пет неправителствени организации от Северозапада-сдружение "Закрилници" от Монтана, Настоятелството на училище "Христо Ботев"– с. Търнава, Врачанско, сдружение "Закрила" от Ловеч, Плевенски обществен фонд "Читалища" и сдружение "Граждански инициативи – Ловеч". 

Очеркът, посветен на училището в село Търнава доказва, че училищното настоятелство е жизнена форма за подкрепа на учители и ученици, както обяснява авторът му Петя Генова. Не приемаме това, което правим, а като работа, казва директорът на Основно училище "Христо Ботев" в Търнава Ирена Якова:

"Просто като работа го приемаме съществуването на училищното настоятелство, тъй като при нас това е стара традиция и продължаваме, виждайки резултатите от това група хора да се съберат и да подпомагат училището. Опитваме да създаваме и други форми в подкрепа на училището, но тази е за мен е най-удачна и резултатна, защото само хора, които имат не само визия, а и отношение  и желание да подпомагат образованието, се включват в подобни структури."

Вдъхновяващите истории в "Хроники на доброто" можем да видим на сайта Информационния портал на неправителствените организации.

Книгата не се продава, а се разпространява безплатно. Има и електронен вариант, който може да бъде намерен на този линк. 

https://www.ngobg.info/uf/documents/2478594927/hroniki-na-dobroto.pdf

Сборникът е издаден по проект "За гражданите и техните организации", изпълняван от фондация ПАЦЕП, фондация БЦНП и фондация 42 с финансова подкрепа на Фонд Активни граждани България по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване на информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00