Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Овчаров: "Възхитен съм от това, което се случва на Рациария" /ВИДЕО/

2
Снимка: Красимир Каменов

Професор Николай Овчаров посети разкопките на термите в антична Рациария. Той е научен координатор на шестте приоритетни археологически обекта в страната, между които е и Рациария. Другите обекти са Мисионис край Търговище, Солниците в Провадия, Перперикон в Източните Родопи, Вишеград на около 5 км. от Кърджали и Хераклея Синтика в Пиринска Македония. "Възхитен съм от това което виждам тук", коментира проф. Овчаров:

"Първо искам да изразя възхищението си от това, което виждам. Това са уникални неща. 20 метрови колони. Грандиозно нещо. Аз съм "пообиколил" Римската империя. По-точно останките ѝ и искам да ви кажа, че подобно нещо рядко се вижда. Първото ми впечатление, че все едно съм в баните на Каракал в термите на Рим... Надявам се финансирането да продължи и тези терми в рамките на 4 до 5 години да се разкрият изцяло... Видин след време ще разполага с нещо, с което се гордее Рим."  

Финансирането на тазгодишните разкопки в Рациария е на стойност 300 000 лева.

"Сега вече сме почти към края на разкопките. Остават ни 10 дни. За този период от два месеца, през които работехме, успяхме да проучим източното крило на римските императорски терми. Безспорно вече сме категорични, че това са най-големите терми в България. Много по-големи от така известните в Одесос, в днешният град Варна. Там те се посещават от хиляди туристи. Реално нашето заключение е, а и за това бяха отпуснати средствата да се проучи обекта и да стане основен акцент на културния туризъм не само за Видин, а и за цяла Северозападна България. Това е напълно възможен факт. Имаме желание тези разкопки да продължат години наред с това темпо. Тези терми трябва да бъдат реставрирани и консервирани и да се превърнат в един туристически обект, както подобава.", коментира ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров.


Върху основите на термите е била построена и раннохристиянска базилика, като на места по колоните се виждат издълбани кръстове, коментира  доцент Иво Топалилов:

"Термите през късната античност са били един голям лукс за всеки един град. Рациария не е изключение и поради това, че това един масивен комплекс, част от него се преизползва за различни цели. В нашия случай имаме по-любопитен момент - част от термите са преустроени в раннохристиянска базилика. Тя е трикорабна и кръстовете са от този раннохристиянски период... Тук е била една от най-силните християнски катедри през 4-5 век. Даже епископа на Рациария е взимал дейно участие в Ариянския спор в империята, който води до налагането на сегашният вариант на християнството. В този смисъл Рациария е един от огромните християнски центрове през 4-5 век  когато се преоформят термите в базилика."

Според кмета на село Арчар Веселина Данаилова в чийто район е антична Рациария, предстоящото експониране и социализиране на обекта е бъдещето на селото:

"Това е една от най-големите възможности Арчар да придобие популярност и да се създадат работни места. Това е обект с огромен потенциал и е грехота да не се използва."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00