Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Библиотека на годината" е видинската "Михалаки Георгиев"

Снимка: Радио ВИДИН


Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин спечели наградата "Библиотека на годината". Отличието се връчва от Българската библиотечно-информационна асоциация за постижения през предходната година. За постигнатото през 2020 година директорът на културната институция Десислава Иванова разказа в "Цветовете на деня" по Радио Видин:

"Направихме голяма крачка в областта на модерното и съвременно обслужване на потребителите и в голяма степен наградата ни се дължи именно на това. Ние станахме първата обществена библиотека в България, която предоставя възможност читателите да се самообслужват. Това става посредством станция за самообслужване, която работи на база радио-честотна идентификация и свързва книгите с автоматизираната библиотечна система. Това е водеща технология, която библиотеките по света отдавна прилагат. Тя е удобна и много лесна за употреба и всеки читател, който желае, може да заеме или върне книгите си чрез нея, без намесата на библиотекар. Преди да отнесе книгите си вкъщи, и това е нашата друга радост и гордост, читателят може да ги дезинфекцира в  UV стерилизатор. Това е една компактна и много лесна за използване машина, която освен че извършва дезинфекция, тя извършва и обезпрашаване и позволява от нашите фондове и колекции да могат да се възползват и хората, които поради алергия към прах или акари, не са имали възможност да го направят до този момент."
 Снимка: Радио Видин
Ателие за консервация и реставрация на книги е друго постижение на библиотеката през последната година. То се обслужва от двама служители, обучени да извършват превантивна консервация и малка реставрация на книгите. Обработват се книги и документи. Целта е да се избегнат скъпоструващите същински реставрационни процеси. 

През пролетта на 2022 година се очаква Северозапада да има своята първа мобилна библиотека. Тя също е резултат от работата на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" и нейните партньори:

"До няколко месеца очакваме електрическият минибус да е при нас, след което предстои да го оборудваме, брандираме и веднага щом времето се затопли и позволи събитие на открито, ние ще можем да го покажем, да се похвалим и чрез него да предоставим и малко по-различни услуги."
Снимка: Радио Видни
През тази година усилията на културната институция са насочени към създаването на дигитален център, обясни Десислава Иванова:

"Ситуацията от 2019 година насам ни накара да си дадем сметка колко много изоставаме в областта на дигитализацията. От една страна, за да съхраним ценни издания и документи, и от друга да можем по електронен път да предоставим копия на документи и библиографска информация, и то не само на хората от областта, но и до всяка точка на страната и чужбина. Затова тази година усилията ни са насочени в търсене на начини и възможности да оборудваме един дигитален център."
Чуйте повече в звуковия файл. 

Вижте още

Рехабилитатор: Движението е живот

В много случаи хроничните дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат са резултат от обездвижване. Едни от първите симптоми са сутрешната скованост и болката с неизяснен произход, обясни в предаването "Направление здраве" рехабилитаторът Александър Димитров. По думите му, обездвижването до голяма степен води до дегенерация на..

публикувано на 29.11.21 в 17:33

Обновена площадка за децата в Лехчево

С помощта на дарители е реновирана детската площадка на центъра в село Лехчево , община Бойчиновци. Изградено е и видео наблюдение, с цел да се запазят новите съоръжения за по-дълго. Инициативата е на Десислсав Денков , общински съветник и председател на Сдружение "Лехчево - селище с бъдеще", Александър Александров , кмет на селото и..

публикувано на 29.11.21 в 17:32

Солна терапия премахва стреса и подпомага здравето

Лечебните качества на солта са известни още от древността. Този естествен продукт е в основата на халотерапията - холистичен метод за профилактика и подпомагане лечението на някои заболявания, при които хората престояват определено време в т. нар. солни стаи. Първите задълбочени изследвания върху здравословните ползи на солната терапия са..

публикувано на 29.11.21 в 15:54

Кампания подарява коледна вечеря на пенсионери в Кула

Кампанията "Бъди човек" стартира за 4-та поредна година в община Кула. Мотото тази година е "Подари Коледна вечеря на пенсионер в нужда". Кампанията започва от днес в град Кула с набиране на хранителни продукти от първа необходимост.  Подробности за благородната инициатива разказа за Радио Видин Наско Цанов от Движение "Северозапазване":..

публикувано на 29.11.21 в 15:05

"Неделник" от 28 ноември 2021 година

Застудя. Така е. На прага на Декември сме. "Неделника" обаче ще ви развесели и загрее с интересни истории. Писателката   Елена Павлова е с две нови книги. Чуйте разказа и за "Катакомби и Сдухотия" - история за две хлапета, началото на пандемията, пролет в локдаун и училище онлайн, готварски рецепти, които можеш да пробваш да сготвиш..

публикувано на 28.11.21 в 14:54

Да следваме Бога непрестанно

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона и..

публикувано на 28.11.21 в 08:00

Тита, Тито, Лара, Тара, Благо и Боро търсят своите хора

Историята на захвърлени на пътя новородени кученца е на път да завърши щастливо за пухкавите мъници. Млад мъж ги забелязва в захвърлен найлонов плик по пътя между селата Благово и Боровци, област Монтана. Той ги снима и разпространява снимката в социалните мрежи. Нина Николова пък е тази, която е реагирала не само във Фейсбук - още на следващия ден тя..

публикувано на 26.11.21 в 17:05