Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 ноември 2021 година

Снимка: Радио Видин

Артистичен пърформънс "Дунавски Аерариум" бе представен във Видин. Със свои инсталации участваха сценографът и режисьор Магдалена Митева и сценографът Хана Шварц. Всички творби са създадени в артистична работилница, организирана в село Гомотарци и са вдъхновени от природата на Северозапада. Артистичните инсталации са разположени в парка до кукления театър във Видин.


Налетите близо половин милиард лева в Северозападна България европейско безвъзмездно финансиране от "Иновации и конкурентоспособност" не са дали ефект. Жизнената среда в този регион не се е подобрила и той продължава да е най-бедният не само в България, но и в цяла Европа. Това става ясно от анализ на Министерството на икономиката за ефективността на оперативната програма за периода 2014-2020 г., в който Северозападна България бе обявена за приоритетен регион при усвояването на безвъзмездните евросредства. Анализът е установил нарушения в близо 100 проекта от Северозападна Българи и сега получателите на парите трябва да възстановят общо 24 млн. лв, каза служебният министър на икономиката Даниела Везиева. Усвоената сума от 930-те проекта от Северозападна България е 478 милиона.


4 816 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие у нас. Новите случаи в област Видин са 61, в област Враца- 128, в област Монтана- 145. РЗИ- Враца раздаде безплатни тестове на 2 лаборатории. Доставят безплатни антигенни тестове в лабораториите във Видин. Засилен интерес за ваксинация срещу коронавирус се наблюдава във Врачанско. 


Всички желаещи могат да се ваксинират срещу COVID-19 в имунизационният кабинет на РЗИ В Монтана. Инспекцията разполага с всички одобрени към момента четири ваксини. Три от ваксините са с двудозов прием, а ваксината на Janssen се прилага в една доза. 


Комисията за защита от дискриминация препоръчва на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си за зеления Covid сертификат. В становище на Комисията се посочва, че непропорционалното и нееднакво третиране на всички лица, независимо от здравния, имунизационния или какъвто и да било друг статус, чрез въвеждане на изискването за наличие на "зелен сертификат", следва да бъде съобразено с принципа на пропорционалност, като мерките бъдат навременни, обществено необходими и социално оправдани.


Безплатните рецепти за лекарства за болни от коронавирус, вече ще се изписват и от личните лекари. До този момент това можеше да стане само в Covid зоните. Парите за медиците на първа линия се увеличават от 1000 на 1200 лв., реши Надзорния съвет на Здравната каса.

Родителите на деца до 14 години, които не посещават училище, детска ясла или градина поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ в случай, че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични. За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата - 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Около 30% са ваксинираните учители в училище "Иван Вазов" - Видин. Всички ученици от видинското основно училище "Иван Вазов", които не разполагат с електронни устройства, ще получат от училището.



 Въглища, пелети и дърва за огрев във Видин почти няма от преди месец, а причината е липса на доставки. 


Започва реконструкция на възлова станция в област Монтана. С реализацията ѝ ще се подобри сигурността на електрозахранването на община Георги Дамяново и част от община Монтана, като ще се осигури и възможност за резервно захранване при нужда на община Чипровци. 

Община Ново село продължава да се стяга за зимата. Ремонтирани са няколко важни пътни артерии, в момента тече ремонт на покрива на общинската сграда, която е приютила и няколко социални служби. 


40 килограма хероин и 41 килограма златни накити са задържани при два различни случая на граничния пункт по Дунав мост 2 при Видин на изхода от страната. 


При закрити врата в сградата на община Берковица, в събота ще се проведе връчването на Националната литературна награда "Йордан Радичков". 


До 10 декември е удължен срокът, в който Община Мизия ще продължи да предоставя безплатен обяд на 320 потребители. Средствата за изпълнението на дейността са в размер на 224 294,40 лв. "Храната се приготвя всеки работен ден в сградата на "Домашен социален патронаж" в град Мизия. Топлият обяд включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж в седмицата десерт. Услугата се предоставя в работните дни на всеки месец в обособените за целта пунктове. 


Читалища и Неправителствени организации могат да кандидатстват за европейско финансиране по програмата "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" за подобрена информираност за изкуство и култура на етнически и културни малцинства. Крайният срок за кандидатстване е 29 ноември. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34