Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 22 ноември 2021 година

Снимка: Радио Видин

Артистичен пърформънс "Дунавски Аерариум" бе представен във Видин. Със свои инсталации участваха сценографът и режисьор Магдалена Митева и сценографът Хана Шварц. Всички творби са създадени в артистична работилница, организирана в село Гомотарци и са вдъхновени от природата на Северозапада. Артистичните инсталации са разположени в парка до кукления театър във Видин.


Налетите близо половин милиард лева в Северозападна България европейско безвъзмездно финансиране от "Иновации и конкурентоспособност" не са дали ефект. Жизнената среда в този регион не се е подобрила и той продължава да е най-бедният не само в България, но и в цяла Европа. Това става ясно от анализ на Министерството на икономиката за ефективността на оперативната програма за периода 2014-2020 г., в който Северозападна България бе обявена за приоритетен регион при усвояването на безвъзмездните евросредства. Анализът е установил нарушения в близо 100 проекта от Северозападна Българи и сега получателите на парите трябва да възстановят общо 24 млн. лв, каза служебният министър на икономиката Даниела Везиева. Усвоената сума от 930-те проекта от Северозападна България е 478 милиона.


4 816 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие у нас. Новите случаи в област Видин са 61, в област Враца- 128, в област Монтана- 145. РЗИ- Враца раздаде безплатни тестове на 2 лаборатории. Доставят безплатни антигенни тестове в лабораториите във Видин. Засилен интерес за ваксинация срещу коронавирус се наблюдава във Врачанско. 


Всички желаещи могат да се ваксинират срещу COVID-19 в имунизационният кабинет на РЗИ В Монтана. Инспекцията разполага с всички одобрени към момента четири ваксини. Три от ваксините са с двудозов прием, а ваксината на Janssen се прилага в една доза. 


Комисията за защита от дискриминация препоръчва на министъра на здравеопазването да преразгледа и прецизира заповедта си за зеления Covid сертификат. В становище на Комисията се посочва, че непропорционалното и нееднакво третиране на всички лица, независимо от здравния, имунизационния или какъвто и да било друг статус, чрез въвеждане на изискването за наличие на "зелен сертификат", следва да бъде съобразено с принципа на пропорционалност, като мерките бъдат навременни, обществено необходими и социално оправдани.


Безплатните рецепти за лекарства за болни от коронавирус, вече ще се изписват и от личните лекари. До този момент това можеше да стане само в Covid зоните. Парите за медиците на първа линия се увеличават от 1000 на 1200 лв., реши Надзорния съвет на Здравната каса.

Родителите на деца до 14 години, които не посещават училище, детска ясла или градина поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ в случай, че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични. За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата - 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

Около 30% са ваксинираните учители в училище "Иван Вазов" - Видин. Всички ученици от видинското основно училище "Иван Вазов", които не разполагат с електронни устройства, ще получат от училището. Въглища, пелети и дърва за огрев във Видин почти няма от преди месец, а причината е липса на доставки. 


Започва реконструкция на възлова станция в област Монтана. С реализацията ѝ ще се подобри сигурността на електрозахранването на община Георги Дамяново и част от община Монтана, като ще се осигури и възможност за резервно захранване при нужда на община Чипровци. 

Община Ново село продължава да се стяга за зимата. Ремонтирани са няколко важни пътни артерии, в момента тече ремонт на покрива на общинската сграда, която е приютила и няколко социални служби. 


40 килограма хероин и 41 килограма златни накити са задържани при два различни случая на граничния пункт по Дунав мост 2 при Видин на изхода от страната. 


При закрити врата в сградата на община Берковица, в събота ще се проведе връчването на Националната литературна награда "Йордан Радичков". 


До 10 декември е удължен срокът, в който Община Мизия ще продължи да предоставя безплатен обяд на 320 потребители. Средствата за изпълнението на дейността са в размер на 224 294,40 лв. "Храната се приготвя всеки работен ден в сградата на "Домашен социален патронаж" в град Мизия. Топлият обяд включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж в седмицата десерт. Услугата се предоставя в работните дни на всеки месец в обособените за целта пунктове. 


Читалища и Неправителствени организации могат да кандидатстват за европейско финансиране по програмата "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" за подобрена информираност за изкуство и култура на етнически и културни малцинства. Крайният срок за кандидатстване е 29 ноември. 

Вижте още

Снимката на 8 декември 2021 година

Коледен базар  е разположен на площад "Бдинци" във Видин. Организатори са сдружение "Арт-базар" към занаятчийската камара във Видин.  Очаква се решение на надзорния съвет на ВиК холдинга за отпускане на заем за дружеството във Видин , за да бъдат изплатени задълженията за електроенергия. В края на миналата седмица от ЕНЕРГО-ПРО предупредиха за..

публикувано на 08.12.21 в 17:58

Започва ремонт на библиотеката във Враца

Сградата на регионалната библиотека във Враца ще бъде обновена, съобщиха от общинската управа.  В рамките на проекта ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност на цялата сграда. Дейностите включват цялостна реконструкция на покрива, подмяна на топлоизолацията и дограмата, ремонт на електрически и ВиК инсталации.  Ремонтните дейности..

публикувано на 08.12.21 в 17:19

Ангел Престойски: Над 20 ВиК дружества в страната са заплашени от неплатежоспособност

Заради повишените над три пъти цени на електроенергията около 20 ВиК дружества в страната са заплашени да изпаднат в неплатежоспособност. Това съобщи Ангел Престойски , управител на ВиК- Враца, председател на Съюза на ВиК операторите: "В момента се трупат големи задължения към електроразпределителните дружества. Само за тези..

публикувано на 08.12.21 в 16:41

Община Кула готова за зимния сезон

В община Кула  са взети всички мерки за посрещане на зимния сезон. Снегопочистването е частично делегирано на общинското предприятие, обясни д-р Владимир Владимиров - кмет на общината. "Мога да кажа, че сме готови да посрещнем зимата, от една страна първо е осигурено отоплението на детските и социалните заведения и другите общински..

публикувано на 08.12.21 в 16:14

Облекчават обслужването на безработните в община Ружинци

На работна среща в община Ружинци е коментирано разкриването на Изнесено работно място на "Бюро по труда" в Дреновец. На срещата е присъствал директорът на Дирекция "Бюро по труда" Белоградчик Ангел Георгиев. Новата позиция ще обслужва и селата Тополовец и Динково, съобщи кметът на общината  Александър Александров : "Там където позволяват..

публикувано на 08.12.21 в 15:48

ВиК-Видин очаква заем, за да плати задълженията от над 500 000 лева за ток

Очаква се решение на надзорния съвет на ВиК холдинга за отпускане на заем за дружеството във Видин, за да бъдат изплатени задълженията за електроенергия. В края на миналата седмица от ЕНЕРГО-ПРО предупредиха за преустановяване на снабдяването с електрическа енергия, заради дълг от 515 000 лева, голяма част от който е в просрочие...

публикувано на 08.12.21 в 15:25
Врачанската болница

Петима от новозаразените с COVID-19 във Врачанско са в болница

57 са новите заразени с COVID-19 за изминалите 24 часа във Врачанско. Петима от тях са били докарани в болници, като четирима са постъпили в Белодробната болница във Враца - три жени и един мъж, а мъж от Козлодуй е бил хоспитализиран в местната болница. 2353-има са активните носители на вируса към днешна дата, като от тях 181 са в лечебни..

публикувано на 08.12.21 в 15:20
Подкасти от БНР