Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 150 са хоспитализираните с коронавирус от Врачанско

Снимка: ЕПА/БГНЕС

25 жители на врачанска област са се заразили с ковид пред изминалото денонощие, съобщиха от регионалната здравна инспекция. Един човек е загубил битката за живота си с коварната болест, с което броят на жертвите вече е 678.

Само един от новозаразените е хоспитализиран в лечено заведение – 76-годишна жителка на Козлодуй е постъпила в местната лечебница.

Половината от новите инфектирани -12, са от Враца и околните села. Сред тях е и бебенце. Най-възрастната, пипнала вируса, е на 94 г. от Мездра.

1 909 са активните носители на заразата към момента, от тях 156 са хоспитализирани, а 1 753-има се лекуват у дома.

Най-притеснително изглежда положението в общините Роман, Враца и Мездра, където в опит да намали броя на инфектираните от РЗИ разпоредиха учениците да се обучават онлайн. Притеснително е и положението в Бяла Слатина, където мерките са по-меки, а в клас влизат от първи до четвърти клас, децата от седми, осми и дванайсети клас.

Всеки четвърти пациент от Врачанско, хоспитализиран с коронавирус, е настанен в Белодробната болница в областния град, това показва справка на регионалната здравна инспекция.

От 156 пациенти с вируса от областта, 40 са приети в бившия Тубдиспансер.

28 са заетите легла в МБАЛ „Христо Ботев“, а 26 са в ковид отделението на Първа частна болница във Враца.

Общинските болници в Бяла Слатина и Мездра лекуват съответно 19 и 18 болни, а в Козлодуй заетите легла са 6. Има и един заразен в Центъра за психично здраве.

138 души са хоспитализирани в лечебни заведения в област Враца, а още 18 жители на областта са в болници извън територията на Врачанско.Вижте още

Читалището в Белоградчик спечели проект за Национален фестивал

Народно читалище "Развитие- 1893"– Белоградчик, спечели проект Национален фестивал на алтернативното кино "Супер приз"- Белоградчик, финансиран по програма "Любителско изкуство 21" на "Национален фонд Култура”.  Основната цел на проекта е да съхрани и развие традициите в любителското кино и фото изкуство, чрез популяризиране и разширяване на..

публикувано на 06.12.21 в 15:23

WWF алармира: Есетрите са застрашени от изчезване

На Никулден природозащитната организация WWF разказва за изчезващите господари на Дунав– есетрите.  Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.  В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда,..

публикувано на 06.12.21 в 15:10

Дарителски фонд "За Мездра" ще подкрепя отлични ученици

Стипендии за отлични ученици и студенти от Мездра с постижения в сферата на изкуствата или науките - това е каузата, с която стартира Дарителски фонд "За Мездра" . Той е учреден през месец октомври 2021 г. с мисията да подкрепя обществено значими местни каузи в сферата на образованието, културата и опазването на културното и историческото..

публикувано на 06.12.21 в 15:05

Над 6000 ученици в област Монтана се върнаха в клас

Над 60% от учениците в област Монтана се обучават присъствено.  Това прави над 6000 ученици, а броят им ще продължи да се увеличава, тъй като родителите всеки ден дават съгласие за преминаване от онлайн на присъствено обучение, каза началникът на Регионалното управление на образованието в Монтана Трайка Трайкова . "Присъственото обучение..

публикувано на 06.12.21 в 14:39

Повече персонални идентификационни кодове в НАП Монтана през ноември

100 данъкоплатци и осигурители са посетили офиса на Националната агенция за приходите в Монтана през ноември, за да получат ПИК /персонален идентификационен код/, което е двойно повече в сравнение с октомври.  Почти 2300 клиенти са обслужени в офиса на ведомството в областния град през предпоследния месец на годината, като 4 мин. е било средното..

публикувано на 06.12.21 в 13:36

С литургия и рибен курбан отбелязаха Никулден във Видин

С тържествена Света литургия и раздаване на курбан отбелязаха Никулден във Видинската църква "Свети Николай Чудотворец". Празничната литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския Митрополит Данийл . "Помолихме се за здраве на нас, нашите близки... Помолих се за здраве на целия български народ... Нямам Николай в нашата..

публикувано на 06.12.21 в 13:26

В Западна България дъждът ще преминава в сняг, предупреждават от АПИ

През нощта и утре се очаква понижение на температурите и във високите полета в Западна България и Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. По планинските проходи с а възможни навявания. Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, на които им предстои утре пътуване, да тръгват с автомобили подготвени за движение при зимни условия, да карат с..

публикувано на 06.12.21 в 12:53
Подкасти от БНР