Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Европейската програма за здравеопазване като отговор на пандемията

Снимка: Радио ВИДИН

Законодателното предложение за по-ефективно предотвратяване, по-добра готовност и по-бърза реакция на ЕС при бъдещи кризи и сериозни трансгранични заплахи за здравето беше прието от Европейския парламент. Кризата с COVID-19 показа, че е необходима допълнителна работа на равнище ЕС за задълбочаване на сътрудничеството между държавите членки, по-специално в граничните региони. 

Подходът "Едно здраве" във всички европейски политики трябва да ръководи цялата ни система за предвиждане и управление на кризи. Кризата с COVID-19 показва как един проблем, свързан с общественото здраве, може да засегне правилното функциониране на всяка част от европейското общество, заяви докладчикът и евродепутат Вероник Трийе-Льоноар (Renew, Франция):

"От началото на 2020 година Европейският съюз започна дълга борба с една от сериозните пандемии в нашата история. Кризата с COVID-19 показа, че що се отнася до общественото здраве ние не сме подготвени. Изправени пред такива проблеми, националните системи се оказаха свръхангажирани, давещи се, поради липсата на организация. Затова ние искахме да се създаде европейски механизъм за ранно предупреждение и реагиране, и искаме също действията, свързани с ваксините да бъдат координирани. Трябва много бързо да се проявява солидарност и координация на европейско ниво и мисля, че това ще доведе до много добри резултати. Здравните заплахи са много пред нас и реакцията, която импровизирахме сега трябва да даде възможност за една солидарна Европа на здравните услуги, едни независими услуги. Виждаме трагичните последици от COVID-19 върху хората, които имат хронични заболявания от друг тип. Трябва да се види какво е въздействието на заразните болести върху незаразните болести. Трябва да гарантираме комуникацията с европейските граждани и да се борим с дезинформацията. Също така смятам, че регионалните власти трябва да се включат при създаването на европейските и националните планове, за да има по- добро сътрудничество в трансграничните региони и да се създаде истинско планиране между регионите."

Проучване на Националната пациентска организация проведено сред хората от 7 области на страната, след които Видин и Враца, показа, че достъпът до здравеопазване е бил влошен по време на пандемията от COVID-19. 

"Трябва да подчертая, че по- голямата част от хората, които сме анкетирали, са хора с хронични заболявания. Такива са 84 човека от общо 151 участници в проучването и се оказва, че точно за тази група е имало проблеми с достъпа до здравеопазване в различни аспекти. Например, хората са имали труден достъп до личния си лекар и до лекари специалисти. Това са заявили около половината от анкетираните. Най-много като най-затруднен е оценен приемът в болница. Така са го оценили 115 от 151 запитани. Има и положителни неща. Например, достъпът до лекарства и медицински изделия почти не е бил засегнат от пандемията. Във Видин и във Враца, в тези два града няма нещо специфично, което да се отличава от общата група, която сме анкетирали в цялата страна. За Видин мога да кажа това, което са споделили хората като трудности и като препоръки, свързани с достъпа до здравеопазване. По отношение на трудностите пациентите с хронични заболявания са изтъкнали страха от заразяване като водеща трудност за това да не се посещава медицинска помощ. Представителите, например, на общинската администрация и на РЗИ са казали, че е имало трудности в спазване на мерките, имало е паника сред хората, а според лекарите има недостатъчен контрол и липса на ясни указания и протокол, по който те да работят. Подобни са препоръките и в град Враца. Видин и Враца са сред градовете, при които мненията, че достъпът е влошен, преобладават", обобщи Анна Любенова- мениджър проекти на Национална пациентска организация.

По отношение преболедувалите от COVID-19, се оказва, че хората оценяват помощта, която са получили като добра, като адекватна и навременна. В голямата си част обаче преболедувалите са разчитали на лични контакти с лекари, отколкото на здравната помощ, която е получена по общия ред от здравната система. 

Видинчани, които са търсили лекарска помощ са изпитвали притеснения: 

"Много хора не отидоха на прегледи, много хора не се лекуваха- тези, които са с хронични заболявания, онкозаболявания... Имаше такова нещо. Притеснявах се... Е не, обръщала ни е внимание, специално за личния лекар... Разбира се, че е притеснително. Но, с маска и те с маски, при спазване на мерките, не сме се заразили... По принцип не живея тук. Доколкото чух тук от мои познати и родители, имаха отказ от доктори да бъдат приемани и преглеждани по време на пандемията, даже им се караха, че ходят в кабинетите и само могат да заразят докторите, което беше супер абсурдно."

Европейската програма за здравеопазване ще предостави 5,1 милиарда евро за укрепване на здравните системи, за подобряване на готовността за действие при кризи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10