Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Градският часовник на Видин- 121 години е един от символите на града

5
Снимка: Радио ВИДИН

На 26 октомври отбелязваме Димитровден, духовният празник на Видин. Един от символите на празника е катедралния храм "Свети великомъченик Димитър Солунски". 

Вече 121 години часовникът на катедралата отбелязва точния час с камбанен звън. През далечната 1900 година доставеният от Мюнхен, Германия, механизъм е монтиран в купола катедралата. Според данните на Държавен архив- Видин, името на първия градски часовникар е Моисей Лазаров. Името му се среща за първи път в заповед на кмета от февруари 1903 г. През април 1904 г. той е сменен от Исмаил М. Бошняков. Някои от часовникарите са оставили своите имена и бележки по стените на дървения шкаф, в който е поставен механизмът. Близо 40 години го е поддържал Али Хаджиалиев. От 1940 г. го поема Кръстьо Петков Динчев, след него - синът му, Симеон Кръстев Динчев, а след смъртта му- синът и бащата на Симеон продължават да се грижат за часовника. В края на 1996 г. часовникът се е повредил и не е работил до 26 октомври 1998 г. и от тогава за него се е грижел Николай Маринов- до кончината си през миналата година. Сега за сложния механизъм се грижи синът му- художникът Ивелин Маринов:

"Този часовник е поръчан за нуждите от видинската общественост, за нуждите на град Видин в края на 19 век. Тук е имало друг часовник, в друга кула, която е била разрушена през руско-турската война. Тогава видинското гражданство и по-богатите хора решават, че ние имаме нужда не само от черква, но и от градски часовник. Започва търсене на производител на този часовник. В началото Градският съвет решава да бъде български производител. Те изпращат хора насам- натам, но не намират такъв производител за такъв часовник. И се стига до решението да се обърнат към мюнхенската фирма "Манхард"/отдавна фирмата не съществува/, която е известна по цял свят с новаторския си начин за изработка на механизма на такива култови часовници. Отиват трима видинчани и се уговарят с фирмата да произведе този часовник за голямата сума от 8700 златни лева. Това са много пари. Поставен е в южната кула. Механизмът е много интересен. Както сте виждали на други часовници- механизмите се въртят непрекъснато. Този не е по този начин. Той е в покой в продължение на 2 минути и 30 секунди. Движи му се само махалото и на една минута превърта и задвижва този лост към циферблатите. Те са четири. Най-северният е на 25 метра разстояние. За първи път камбаните на часовника отмерват 12 часа по обяд на 21 август 1900 година. Камбаните са две. Едната е 780 килограма, а другата 1 тон. Сигналът идва с автоматичен удар от чукове, задвижвани от механизма... Поддръжката е като за другите часовници и изисква внимание. Навивал се е ръчно преди баща ми да постави електромотор. Аз съм художник, а не техник и съм научил всичко от баща ми и като видях, че той не може, вече го поех аз... По стените на кутията на механизма можете да видите имената на всички хора които са се грижили за часовника през годините...Часовникът е спирал два или три пъти. Първия път през 80-те години при едно земетресение в Турция. Спира и през 1996 г. заради повреда. Баща ми го поправя и заработва на Димитровден 1998 г...Този часовник не е на църквата или на митрополията той е Градски часовник, а сега часовникарят съм аз."
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

"Гняв" - изложба в изложбата

Трета самостоятелна изложба ще открие фотографът от Видин Ивайло Петров. Изложбата е озаглавена "Гняв" и представлява цикъл от 16 изображения , създадени за около половин година. Всяко от тях показва поток на мисълта, облечен във визия, чрез който в живота си авторът се е опитал да стигне до корените на тази мощна емоция.  " Гняв" е един диалог,..

публикувано на 07.12.21 в 17:15
Димитрана Захариева с учениците Дейвид, Мария и Криста

Ученици показват кулинарните си изделия във видео

В условия на онлайн преподаване в  СУ "Никола Йонков Вапцаров" Монтана не спира обучението по практика. Несъмнено  в тези условия по-трудно се работи,   но учениците успяват да се справят с дигиталните технологии, да заснемат процеса на създаване на всеки един продукт от тесто и да представят крайните резултати , казва Димитрана..

публикувано на 07.12.21 в 16:40
Коледна украса във Видин

Оригинална коледна украса сътвориха видинчани

Търговци от Видин украсиха сами пространството пред магазините си, а дружелюбно мече приканва жителите да поспрат, да се порадват на украсата и да си купят нещо. Инициатор на идеята е  Милена Дековска , продавач- консултант на един от магазините, най-млада сред колегите си. Тя е изработила ръчно камина от стиропор, украсена с коледни орнаменти, а..

публикувано на 07.12.21 в 15:15
Чешма в центъра на село Черешовица

Вода газят, жадни ходят... в Черешовица

Основен проблем на село Черешовица е влошеното качество на водата. От година и половина има спукан водопровод и по чешмите на хората тече мръсна вода. А иначе водата е чиста планинска, идва директно от планината. Сега, заради проблема, хората са принудени да си купуват минерална вода в бутилки, казва  кметският  наместник Петранка Трифонова:..

публикувано на 07.12.21 в 14:00
Стефан Петров, учител по география

Видински учител по география с отличие в национален образователен конкурс

Видинският учител по география от СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Стефан Петров се класира на трето място в националния образователен конкур с “Дигитални истории от училището и университета”. Над 20 преподаватели взимат участие в конкурса.  Поводът е  Световния ден на Географските информационни системи. За да създаде презентацията си "..

публикувано на 07.12.21 в 13:00

Дарителски фонд "За Мездра" ще подкрепя отлични ученици

Стипендии за отлични ученици и студенти от Мездра с постижения в сферата на изкуствата или науките - това е каузата, с която стартира Дарителски фонд "За Мездра" . Той е учреден през месец октомври 2021 г. с мисията да подкрепя обществено значими местни каузи в сферата на образованието, културата и опазването на културното и историческото..

публикувано на 06.12.21 в 15:05

На Никулден зарибиха с шаран язовир "Дъбника" край Враца

Около 200 кг. жива риба пуснаха днес в язовир "Дъбника" край Враца. Зарибяването е с шаран, а самата кампания се провежда за 5-та година на Никулден.  При набирането на средствата са участвали много хора, а има и такива, които лично са купили риба и са я пуснали в язовира, каза за Радио ВИДИН Владислав Йорданов - член на сдружението "Заедно..

публикувано на 06.12.21 в 14:56
Подкасти от БНР