Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градският часовник на Видин- 121 години е един от символите на града

5
Снимка: Радио ВИДИН

На 26 октомври отбелязваме Димитровден, духовният празник на Видин. Един от символите на празника е катедралния храм "Свети великомъченик Димитър Солунски". 

Вече 121 години часовникът на катедралата отбелязва точния час с камбанен звън. През далечната 1900 година доставеният от Мюнхен, Германия, механизъм е монтиран в купола катедралата. Според данните на Държавен архив- Видин, името на първия градски часовникар е Моисей Лазаров. Името му се среща за първи път в заповед на кмета от февруари 1903 г. През април 1904 г. той е сменен от Исмаил М. Бошняков. Някои от часовникарите са оставили своите имена и бележки по стените на дървения шкаф, в който е поставен механизмът. Близо 40 години го е поддържал Али Хаджиалиев. От 1940 г. го поема Кръстьо Петков Динчев, след него - синът му, Симеон Кръстев Динчев, а след смъртта му- синът и бащата на Симеон продължават да се грижат за часовника. В края на 1996 г. часовникът се е повредил и не е работил до 26 октомври 1998 г. и от тогава за него се е грижел Николай Маринов- до кончината си през миналата година. Сега за сложния механизъм се грижи синът му- художникът Ивелин Маринов:

"Този часовник е поръчан за нуждите от видинската общественост, за нуждите на град Видин в края на 19 век. Тук е имало друг часовник, в друга кула, която е била разрушена през руско-турската война. Тогава видинското гражданство и по-богатите хора решават, че ние имаме нужда не само от черква, но и от градски часовник. Започва търсене на производител на този часовник. В началото Градският съвет решава да бъде български производител. Те изпращат хора насам- натам, но не намират такъв производител за такъв часовник. И се стига до решението да се обърнат към мюнхенската фирма "Манхард"/отдавна фирмата не съществува/, която е известна по цял свят с новаторския си начин за изработка на механизма на такива култови часовници. Отиват трима видинчани и се уговарят с фирмата да произведе този часовник за голямата сума от 8700 златни лева. Това са много пари. Поставен е в южната кула. Механизмът е много интересен. Както сте виждали на други часовници- механизмите се въртят непрекъснато. Този не е по този начин. Той е в покой в продължение на 2 минути и 30 секунди. Движи му се само махалото и на една минута превърта и задвижва този лост към циферблатите. Те са четири. Най-северният е на 25 метра разстояние. За първи път камбаните на часовника отмерват 12 часа по обяд на 21 август 1900 година. Камбаните са две. Едната е 780 килограма, а другата 1 тон. Сигналът идва с автоматичен удар от чукове, задвижвани от механизма... Поддръжката е като за другите часовници и изисква внимание. Навивал се е ръчно преди баща ми да постави електромотор. Аз съм художник, а не техник и съм научил всичко от баща ми и като видях, че той не може, вече го поех аз... По стените на кутията на механизма можете да видите имената на всички хора които са се грижили за часовника през годините...Часовникът е спирал два или три пъти. Първия път през 80-те години при едно земетресение в Турция. Спира и през 1996 г. заради повреда. Баща ми го поправя и заработва на Димитровден 1998 г...Този часовник не е на църквата или на митрополията той е Градски часовник, а сега часовникарят съм аз."
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32