Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 октомври 2021 година

Снимка: Радио Видин

От днес служителите на РЗИ Видин започнаха масови проверки, съвместно с Агенцията по храните, Инспекцията по труда и органите на МВР за спазването на наложените през миналата седмица нови противоепидемични мерки.

Близо 1 милиард лева повече искат общините в бюджета за следващата година. Като член на Управителния съвет кметът на Монтана Златко Живков представи необходимата актуализация пред Националното сдружение на общините на Република България. Общата изравнителна субсидия трябва да нарасне от 329 на 459 милиона лева.


Подновена бе лицензията на АЕЦ "Козлодуй" за осъществяване на специализирано обучение и издаване на удостоверения за правоспособност за дейности в ядрени съоръжения и в съоръжения, използващи източници на йонизиращи лъчения. Лицензията е в сила от 5 октомври и е с валидност 5 години - максималният срок съгласно българското законодателството, и може да бъде подновявана при спазване на изискванията на Закона за безопасно използване на ядрена енергия (ЗБИЯЕ) и Наредбата за специализирано обучение на персонал за работа в ядрени съоръжения. 

63-ма новозаразени с COVID-19 в Северозапада. 25 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациент в област Враца през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. 24 са новозаразените в област Монтана, 14 са в област Видин. Над 150 са хоспитализираните с коронавирус от Врачанско. 25 жители на Врачанска област са се заразили с ковид пред изминалото денонощие, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. 307 активни случаи на коронавирус в община Мездра. 


Вече се вижда позитивен ефект от новите мерки срещу COVID -19, каза в предаването "Направление здраве" имунологът д-р Цветелина Великова. Тя поясни, че се наблюдават рекордни нива на ваксинация, но заболеваемостта и смъртността също остават високи, затова е рано да се каже дали ще се стигне до нов локдаун.


На 25 октомври отбелязваме Денят на приемната грижа. 88 деца в област Видин са в приемни семейства. Най-много приемни семейства има в община Видин- 35. В Кула са 15 в Белоградчик 12, в Димово 7. По 6 приемни семейства има в общините Брегово и Ново село, 3 в Ружинци и по едно в Грамада и Макреш.


Шест секции за гласуване с подвижна избирателна кутия във връзка с насрочените на 14 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент и за 47-мо Народно събрание ще има в Община Видинв град Видин  - една (122 секция); в град Дунавци – две (123 и 124 секции); в село Градец – две (125 и 126 секции) и в село Антимово – една (127 секция). На консултации днес партиите се споразумяха за разпределението както на ръководството на комисиите, така и на членовете. 


Със заповед на кмета на Община Кула д-р Владимир Владимиров са определени две секции, в които избирателите с увредено зрение, затруднение в придвижването или с друго увреждане, могат да гласуват в достъпна среда.


Част от проблемите с водата в Лом са решени.
В продължение на повече от две седмици екипи на "ВиК” – Монтана и Лом  извършваха аварийни  ремонти на водопроводната мрежа в Лом и село Дори дол, където се намира помпената станция.  


Професионална гимназия "Проф. д-р Асен  Златаров" - Видин е сред 91-а държавни професионални гимназии, които ще получат оборудване и обзавеждане за физкултурни салони и фитнес площадки на открито, по проект на Министерството на образованието и науката.
Общата стойност на проекта е почти 2 милиона и 500 хиляди  лв., но засега няма яснота колко точно средства ще бъдат отпуснати за видинската гимназия.


Готова е сензорната зала на Дневния център за деца и младежи с увреждания в Берковица. В нея се извършва сензорна симулация на деца със специални потребности. Благодарение на този вид терапия те по-лесно могат да осъзнаят и опознаят заобикалящата действителност, да развиват инициатива, автономност и адаптивни възможности.

Изградиха площадка за фитнес на открито в най- голямото село в община Кула, с най- много млади семейства и деца, финансирана от Национална кампания "Чиста околна среда- 2021 г.". Кметството в село Тополовец спечели проект на тема "Обичам природата- и аз участвам" на стойност 11 690 лева с ДДС.

31 октомври е крайният срок за местните данъци. Община Белоградчик напомня, че съгласно Закона за местните данъци и такси, на 31 октомври изтича крайният срок за плащане на данък недвижими имоти, такса битови отпадъци, данък превозни средства и патентен данък.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28
Шишеяд за рециклиране на  пластмасови бутилки в Монтана

Община Монтана се включва в Деня на Земята

Демонстративни игри и образователни беседи ще има в две училища в  Монтана по повод Деня на Земята, 22 април, съобщават от Общината. Празникът се отбелязва в цял свят с идеята хората да обединят действията си за опазването на околната среда. В събитията в Монтана ще се включат доброволци от общинската администрация и експерти от Регионалната..

публикувано на 19.04.24 в 15:05

Готова е програмата за великденските празници в Кула

Великденската програма на Общината и НЧ "Просвета 1882" в Кула включва  празнични събития за деца и възрастни. К ултурни инициативи, арт работилници и шоу програми ще оживят града в навечерието на едни от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово, Гергьовден, Цветница и Лазаровден. Програмата включва: 22 април..

публикувано на 19.04.24 в 14:49

Конкурс събира кулинари в Монтана

Кулинарен конкурс „Вкусотиите на Северозапада“ събира професионални готвачи и аматьори днес в Монтана . В него ще бъдат представени традиционните за региона гозби. Над 20 са участниците. Кулинарният конкурс се организира за втора поредна година от секцията по Хранително-вкусова промишленост към НТС-Монтана.  „В изложбата се предлагат..

публикувано на 19.04.24 в 14:37

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция , съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и..

публикувано на 19.04.24 в 11:14

Видин е домакин на инициативата "Пътят на предприемача"

Националното турне "Пътят на предприемача" гостува днес във Видин . Организатори на събитието са София Тех Парк и Джуниор Ачийвмант (Junior Achievement Bulgaria). В рамките на инициативата са предвидени образователните курсове и други прояви, насочени към ученици, студенти и хора с бизнес идеи, обясни за Радио ВИДИН организаторът Елица Моллов от..

публикувано на 19.04.24 в 09:50