Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Притесняват ли се видинчани от нов локдаун

Снимка: архив
Нов рекорд на заразените с COVID-19 е отбелязан у нас за последното денонощие. 6816 случая са регистрирани в страната. Българският Северозапад не прави изключение - 451 са новозаразените. В тази ситуация здравните власти предупредиха, че ако нещата продължат да ескалират, тоест при повече заразени и повече приети в болница, ще се стигне и до последната възможна мярка - локдаун.

Видинчани са притеснени от ситуацията и евентуалното затягане на мерките, показа анкета:

"Притеснявам се, още повече, че не съм ваксинирана, което е много лошо. Но мисля, че трябва да се направи този пореден локдаун, за който се говори от здравното министерство, и да се вземат мерки. Няма друг начин да се спасим от това положение. Не съм ваксинирана, защото децата не ми позволяват да се ваксинирам, защото четат много неща в интернет... Трябва да се направи така, че да няма болни. Спазваме, да - ето маската в задния джоб, където се налага. Ваксини благодаря... Не, пълни глупости. Ходим с маските на открито, защото не искаме да ни глобяват, защото влизаме в институции, все пак - глоба - излишни пари нямаме. Да се затвори - още по-лошо. Това не е решение. Решението е отгоре, те знаят какво трябва да се случи, но така правят, че народът не може да бъде свободен... Коректно спазваме всичко, но гледаме да сме навън. Ето пием кафе навън, седим навън, движение. Следим пресата и чухме, че пак има проблем в държавата, но аз предполагам, че ще се решат временно мерките с този локдаун - само ще стопират. Докато не се разболеят 80% от населението, за да се постигне някакъв стаден имунитет, няма да има оправия, независимо дали има ваксини, дали няма ваксини... Притесняваме, да. При по-сериозни мерки къде ще отиде икономиката, риск. Имам сертификат, каквото се иска - маски. Дано не ни затворят, да, защото ще е може би по-трагично... Мерките може да се запазят същите, но според мен трябва да се ваксинират хората. Ние сме се ваксинирали, нямаме никакви странични ефекти, както приказват повечето хора. Родителите ми също се ваксинираха, пак нямат проблеми, като те имат и странични заболявания и нямат никакви ефекти странични".

Вижте още

"Неделник" от 28 ноември 2021 година

Застудя. Така е. На прага на Декември сме. "Неделника" обаче ще ви развесели и загрее с интересни истории. Писателката   Елена Павлова е с две нови книги. Чуйте разказа и за "Катакомби и Сдухотия" - история за две хлапета, началото на пандемията, пролет в локдаун и училище онлайн, готварски рецепти, които можеш да пробваш да сготвиш..

публикувано на 28.11.21 в 14:54

Да следваме Бога непрестанно

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона и..

публикувано на 28.11.21 в 08:00

Тита, Тито, Лара, Тара, Благо и Боро търсят своите хора

Историята на захвърлени на пътя новородени кученца е на път да завърши щастливо за пухкавите мъници. Млад мъж ги забелязва в захвърлен найлонов плик по пътя между селата Благово и Боровци, област Монтана. Той ги снима и разпространява снимката в социалните мрежи. Нина Николова пък е тази, която е реагирала не само във Фейсбук - още на следващия ден тя..

публикувано на 26.11.21 в 17:05

Винтидж календар подготвят организаторите на Ретро парад Видин

Ретро календар за новата година подготвят  организаторите на традиционния за Видин Ретро парад - Иван Цолов, Стефани Венциславова и платформата за събития "Естетика". Средствата от продажбата на календара ще бъдат използвани за подготовката на следващото шесто поред издание на Ретро парад Видин.  "След всяка година, когато парада завърши, има..

публикувано на 26.11.21 в 16:55

Коледен базар събира средства за създаването на модерен кучешки приют

Коледен базар организира сдружение " В помощ на животните в Мездра ". Целта на инициативата е набиране на средства за построяването на нов кучешки приют , обясни създателят на сдружението Станислав Марински . "По принцип това е поредният коледен базар, който правим . Реално погледнато малко са парите, които ние можем да отделим от..

публикувано на 26.11.21 в 15:30
село Върбешница, община Мездра

Върбешница - село от камък

Днес гостуваме в село Върбешница, община Мездра. То  се намира в котловина, въздухът е изключително чист заради боровите гори край него,  има и чиста изворна вода, която е истинско богатство за хората.  От години тук няма нито една кражба. Все повече хора от близките градове купуват къщи в селото,  което е съвсем близо до Мездра и Враца.  Името на..

публикувано на 26.11.21 в 12:00

Стартира "Училище за възрастни" в Ново село

В "Училище за възрастни" ще се превърне СУ "Св. Св. Кирил и Методий"  - Ново село.  45 възрастни ученици ще се ограмотяват  в рамките на  нова инициатива, наречена  "Образованието – фактор за преодоляване на бедността и социалното изолираност".  Финансирането е  по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за период от 26 месеца...

публикувано на 26.11.21 в 11:00