Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вариант е насочване на медицински персонал от други лечебни заведения

Болницата във Видин търси помощ, не могат да приемат повече пациенти с Covid

Снимка: Радио ВИДИН

Заради ситуацията в болницата във Видин и невъзможността да бъдат приемани повече пациенти с Covid-19, заседава областният кризисен щаб. За обстановката са уведомени Регионалната здравна инспекция, областната управа и здравното министерство, каза директорът на многопрофилната болница д-р Ивета Найденова.


"Едното решение, което виждам за себе си, е в тази голяма болница, в болничния комплекс има празни сгради, включително и сградата на инфекциозно отделение, което е закрито през 2008 година. Тази сграда миналата година със собствени средства успяхме да направим ремонтни дейности в нея и това е сграда, която би могла да поеме още 27 души, това е максимума от капацитета на тази сграда. Като решение би могло да бъде насочване на персонал от лечебни заведения, в които не се лекува COVID и няма висока използваемост или преминали пациенти през болниците, да бъдат временно командировани към област Видин."


40% от местата в болницата във Видин са за пациенти с Covid-19 и всичките са заети, включително и интензивните.


"Забовалеомостта е доста висока, само за вчера новите случаи са 79 за област Видин, доколкото знам от директорката на болницата, отделението е пълно, има едно, две свободни легла, но предполагам, че и те ще бъдат запълнени. Проблема е недостига на персонал, който да обслужва и да лекува болни", каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински.

Според статистика за денонощието регионът е с най-висока смъртност.

"...Това най-вече се дължи на късно потърсена медицинска спешна помощ. Контактните, болните които идват, вече са закъснели и съответно с много усложнения и симптоматика, което е малко вероятно да бъде овладяно", каза д-р Владински и допълни, че от началото на седмицата се наблюдава засилен интерес към имунизацията. Със завършен ваксинационен цикъл вече са близо 17% от жителите на областта.

Директорът на РЗИ-Видин допълни, че в наличност има достатъчно ваксини, които са в срок на годност и апелира за масова имунизация, като единствен начин да се намали разпространението на заболяването. 


До министъра на здравеопазването ще бъде изпратено писмо от името на областния управител, подкрепящо исканията на ръководството на лечебното заведение.


На проведеното заседание стана ясно, че екипи от служители на РЗИ, ОД на МВР и ОДБХ ще продължат със засиления контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки и изискването за "зелен сертификат", като проверки на обекти ще се осъществяват и през почивните дни.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55

Корейски културен лагер ще се проведе във Враца

Враца ще бъде домакин на Корейски културен лагер з а поредна година . Ежегодната проява обединява хора от различни сфери на обществото, обясни за Радио ВИДИН Никола Живков от Младежкия център в града, които са и едни от организаторите на събитието: "Ще идват младежи от Корея, защото има клуб на приятелството с Южна Корея. Тук има събитие,..

публикувано на 09.07.24 в 14:00

Становище на Община Видин за предстоящ ремонт на улица „Константин и Фружин“

Община Видин разпространи становище във връзка с асфалтирането на улица "Константин и Фружин" в града. Живущите там са подавали редица сигнали и чакат да бъде положен асфалт от 40 години. Ремонтните дейности са били предвидени в капиталовата програма за 2023 година, но са отложени поради забавянето на приемането на проектобю джета за тази година,..

публикувано на 09.07.24 в 12:06