Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението на общините и Камарата на строителите с меморандум за сътрудничество

Скокът в цените на строителните материали затруднява изпълнението на проекти

Снимка: Радио ВИДИН

Ефективното партньорство между местните власти и бизнеса е едно от важните условия за успешно реализиране на проектите с европейско финансиране през новия програмен период 2021 - 2027 г. В контекста на това разбиране Национално сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ и Камарата на строителите в България /КСБ/ се договориха да си партнират активно в следващите години, както в трансфера на опит и знания, така и в изработването на общи позиции и съвместни действия в посока на подобряване на нормативната база, свързана с инвестиционния процес. 

В момента цените на основните строителни материали са завишени между 20 и 70 процента, повишени са и цените н агоривата, енергията, както и разходите за труд. Заради всичко това, строителните фирми, които изпълняват различни обекти и проекти в 265 общини заплашват, че ще спрат работа.

"Сключените договори са от преди две години, когато са проведени тръжни процедури, средствата не са достатъчни, по договорите също няма да достигнат средствата за СМР от 2021 година, поради факта, че проектите и пазарните проучвания са правени 2019-2020. Всичко това налага една сложна ситуация за работа през годината. Фирмите с усилия успяват да запазят репутация и коректност, приключват обектите с 0 процента печалба или в повечето случаи на загуба. Това води до негативни последствия за общината, като се налага принудително прекратяване на договори и забавяне на проектите. Това е причината да бъде сключен този меморандум с Камарата на строителите в България в края на октомври. Искам да кажа, че това е един дълъг процес, за който сигнализират всички български общини до централата ни в София", заяви кметът на Монтана Златко Живков, който е член на Управителния съвет на НСОРБ.

Напрежение има по отношение на разплащанията по всички оперативни програми. Периодът от проектните предложения до стартиране на проектните дейности е голям- повече от 3 години, допълни Златко Живков:

"Това днес е абсолютно неактуално- онова, което е разглеждано, което е договаряно за изпълнение. Да не говорим, че в толкова дълъг период влизат в сила и законови промени, които налагат цялостна преработка на проектите. Повишаването на строителните материали- има отлив на участие на фирмите от обществени поръчки за обекти, които сега се търгуват. Това допълнително натоварва общинските бюджети и картината става доста тежка и сериозна, ако към нея прибавим и скока на електроенергията, и свързаните разходи в тази посока."

Камарата на строителите е обезпокоена от динамиката на цените на строителните суровини и материали и процедурните проблеми, които се създават при изпълнението на обществени поръчки. Екипът на КСБ търси най- добрите варианти за изработване на методика за индексация, като проучва добрите европейски практики. При среща с НСОРБ подписват меморандум за сътрудничество във връзка с огромната работа, която предстои през следващите години по изпълнение на Плана за възстановяване и новия програмен период. 

"Необходимо е по един нов начин да подходим към темата по много причини. На първо място- много законодателни промени трябва да се направят. Освен това трябва да се направят доста прецизни разчети във връзка с промените на цените на строителните материали, защото има риск много от обектите да не бъдат изпълнени. Има сериозен проблем и с недостига на работна ръка от една страна в строителството, а в същото време във връзка със "Зелената сделка" се освобождават хора от други сектори. Трябва да изработим съвместно механизъм за преквалификация на тези хора и тяхното осигуряване с една престижна и добре платена работа. Тук не става въпрос Общините да организират преквалификация, а става въпрос, че това е толкова голяма задача, в която всеки трябва да даде своя принос. Несъмнено на първо място е държавата, несъмнено тук са браншовите организации, които са свързани с тези сектори на икономиката, но не могат да нямат отношение и общините, в които ще се закриват цели производства", каза Валентин Николов- изпълнителен директор на Камарата на строителите.

Въпросът с повишаване цените на строителните материали има отражение както върху обектите, които са в процес на изпълнение, така и върху бъдещите проекти:

"Така че много важно е ние да изработим много бързо механизъм за индексация на цените на договорите"- посочи Валентин Николов. 

КСБ се е договорила с общините в рамките на една- две седмици  да съберат информация за всички проекти, за които няма кандидати в момента, защото цените не съответстват на възможностите за изпълнение. 

"Т.е. никой няма да кандидатства за обществена поръчка, в която ще инкасира загуба и то голяма загуба", допълни Валентин Николов и даде пример: "Във Видин неотдавна беше пусната една обществена поръчка за саниране на 13 жилищни блока и не се яви нито един кандидат, тъй като цените са отпреди 2-3 години и те не съответстват на ситуацията в момента. Няма механизъм, по който да се променят нещата в момента." 

Потърсихме кмета на Видин Цветан Ценков за коментар дали Общината среща трудности при избора на фирми за изпълнение на санирането на блоковете, но вчера след обяд не успяхме да се свържем по телефона. Община Димово все още няма проблеми с изпълнението на проекти, но:

"Сега, тъй като при нас всички договори са действащи, може би, да, този проблем ще го имаме. И е лошото, че са обявени обществени поръчки на едни цени, които де факто наистина при сега действащите цени фирмите изпълнители трудно се улагат в договорните отношения. Но на този етап ние като Община нямаме проблеми, почти всички проекти са ни на финална права", каза кметът на Димово Светослав Славчев.

Резкият скок в цените на строителните материали оказва влияние и върху разходването на капиталовите средства- Общината намалява дейността, която би могла да свърши с тези средства.

Договаряне на общи цени за компенсация на национално ниво- това е решението на проблема с изпълняваните договори от строителните фирми, за да не работят на загуба по действащите проекти, смята Иван Богданов- управител на БКС - "Бъдинстрой", член на КСБ:

"Ние например имаме сключени договори, които договори обаче са с фиксирани цени. Тези цени не могат да бъдат коригирани от Общините, тъй като по обществената поръчка е закован размерът на поръчката и отделните видове работи. Така че е абсолютно губене от страна на фирмите. Ние подлежим на санкции, ако не изпълним договора. Ние, например, се занимаваме с пътно строителство. При нас цените на битума повече от 25% скочиха, горивата, знаете, скачат. Всички материали, които взимаме, са нагоре, в сравнение с времето, когато сме сключили договора. Сега в момента просто изпълняваме задълженията си, тъй като сме принудени да го правим."

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00