Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Отвори очи" за престъпленията срещу дивата природа

Снимка: Радио ВИДИН

Природозащитната организация Световен фонд за дивата природа /WWF/ стартира кампания, посветена на борбата с престъпленията срещу дивата природа. От организацията отчитат, че престъпленията срещу дивата природа са "втората най-значителна заплаха за биоразнообразието след загубата на местообитания". Мотото на кампанията е "Отвори очи", защото преди Коледа и в края на годината обръщаме повече внимание на неща, които в забързаното си ежедневие пренебрегваме, каза Надя Тошева- експерт в природозащитната организация. 

"Престъпленията срещу дивата природа не се случват само в Африка или Азия, а и в Европа, близо до нас. Много често тези престъпления обаче остават скрити. Най- вече поради незнание, корупция, други причини. Много често казват за престъпленията срещу дивата природа, че са престъпления без жертва, защото жертвата може много лесно да бъде скрита. Например, да бъде хвърлена през борда на кораб, ако това е начинът, по който се трафикира, да бъде разфасована, прикрита и никой няма да разбере, че липсва индивид от определена популация."

Като природозащитна организация WWF- България от години работи за превенция на незаконните дейности, на безразборно строителство и сечи. Спасителният мечешки отряд полага усилия за предотвратяване на конфликта човек-мечка, а експерти-ихтиолози работят с дунавските и черноморските рибари така, че да опазват критично застрашените есетри. 

"Понеже река Дунав минава покрай Видин, есетрите, например, са най- застрашеното семейство животни в света. Улавянето дори на една моруна е твърде много, затова е и забранен уловът на есетрови риби, защото една моруна достига полова зрялост, т.е. може да се размножава, след като навърши 15 години. Това е достатъчно дълъг период за оцеляване на един вид в дивата природа, да не говорим за размножаване", допълни Надя Тошева.

Много често престъпленията не стигат до съд и хората, които са причинители, не могат да бъда осъдени. Затова от WWF призовават хората да подават сигнали, да има обществена нетърпимост към бракониерските прояви.

Всеки, който иска, може да се включи в борбата с незаконната търговия с диви животни, бракониерството, нелегалния улов, използването на забранени ловни и риболовни принадлежности като подкрепи кампанията на сайта на организацията. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Феноменът "Божия мост" край Лиляче става сцена на Пасхални концерти

Скалният феномен "Божия мост" край село Лиляче ще е сцена на Тържествени Пасхални концерт-спектакли "Мост на небесата". В рамките на два последователни дни- 20 и 21 май ще се организират множеството прояви за малки и големи. По време на концертите, които ще имат и благотворителна кауза, ще бъдат представени църковнославянски песнопения,..

публикувано на 19.05.22 в 15:55

Предложиха по-евтини винетки и тол такса за второкласни пътища

По-евтини винетки за леки автомобили предложи Министерство на регионалното развитие и благоустройството от следващата година. С 10 лева по-ниска може да е цената на годишната винетка, като вместо 97 лева тя ще е 87 лева. Намаление се очаква и за останалите винетки, за уикенд винетка ще се плаща 9 лв., за седмична - 13 лв., за месечна - 27..

публикувано на 19.05.22 в 13:36

В "Музикална зона" на 19 май 2022 слушаме Живко Василев с албума му Places

Кавалът е сред характерните за България народни инструменти, носещ свеж балкански дух и усещане за свобода. Живко Василев е сред музикантите, вкарали кавала в контекста на джаза. Отличителният му звук умело се съчетава с различни стилове като джаз, фънк, латино, поп и електронна музика. Албумът Places e създаден балгодарение на пътешествията на..

публикувано на 19.05.22 в 09:00

Отбелязваме Международния ден на музеите

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите,  честван за първи път преди 45 години. Музейните работници отбелязват професионалния си празник като  организират най-различни културни събития.  Темата на Деня за 2022 г. е "Силата на музеите". Музеите са тясно свързани с туризма, каза за Радио Видин Богдан Александров - директор на..

публикувано на 18.05.22 в 13:30

Краеведски четения организират в Монтана

19 доклада ще бъдат представени по време на традиционните Краеведски четения в Монтана. Това е 45-ото издание на събитието, организирано от Дружеството на краеведите в града. Посветено е на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, и на 300-годишнината от рождението на Паисий..

публикувано на 18.05.22 в 12:53

Настаняват в общински жилища украинците във Видин

След 31 май спира мярката за настаняване на бежанци от войната в Украйна в хотели у нас. След тази дата предстои те да бъдат пренасочени към държавните, общинските и междуведомствени бази в страната. Проверка на Радио Видин показа, че в момента 50 украински граждани са настанени в един от хотелите в града. Сред тях е Виктория Пельтек- Рыжкова, която..

публикувано на 18.05.22 в 12:33

Филм за непознатия Вазов представят в Берковица

Премиерата на филма "Съдия след игото", разкриващ непознати моменти от живота на Иван Вазов,  и среща с част от творческия екип, ще се проведат от 15:00 часа в салона на Народно читалище "Иван Вазов" в Берковица. Филмът е посветен на престоя на патриарха на българската литература в града под Ком, където той работи като съдия. Режисьор е Мартин..

публикувано на 18.05.22 в 12:12