Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Европейските програми в помощ на Общините за подобряване на климата

Снимка: naukamon.eu

Действията в областта на климата заемат централна част от основните задачи на ЕС в момента. Европарламентът настоява за ускоряване на действията в областта на климата в световен мащаб и за това ЕС да остане световен лидер в борбата с изменението на климата

Новият европейски законодателен акт за климата увеличава целта на ЕС за намаляване на емисиите до 2030 г. от 40% на най-малко 55%. Парламентът одобри законодателния акт за климата, с 442 гласа "за", 203 гласа "против" и 51 гласа "въздържал се". Съгласно зеления пакт трябва да започнем социално приобщаващ и справедлив преход към по-устойчива икономика, заяви евродепутатът от Швеция Юте Гутеланд от Групата на прогресивния алианс:

"Европейският съюз, който започна като съюз на стоманата и въглищата преди повече от 70 години ще се превърне в първия неутрален по отношение на въглерода континент най- късно през 2050 година. С този законодателен акт Европа запазва водещата си позиция като континент с най- високи амбиции по отношение на климата. Климатичната криза е въпросът, по който младите ще ни съдят за в бъдеще и вече го правят. Всички днес сме заложник на икономиката, основаваща се на изкопаемите горива. Голяма част от ресурсите идват от малко държави членки и са в ръцете на малък брой хора, но всички сме отговорни за емисиите и резултатите. Наводненията, сушите, горските пожари, ги усещаме всички и ако не съкратим значително и бързо емисиите си, според учените присъдата е ясна - чака ни катастрофа".

С Директивата за енергията от възобновяеми източници се поставя по- висока цел - до 2030 г. 40% енергията ни да се произвежда от възобновяеми източници. От публичния сектор ще се изисква ежегодно да санира 3% от своите сгради, за да стимулира вълната на саниране, да създава работни места и да намалява енергопотреблението и разходите за данъкоплатците. 

Хората се интересуват от проектите за енергийна ефективност на обществени части сгради, както и за изграждане на соларни инсталации за битови цели, става ясно от срещите на екип на Областния информационен център във Видин с граждани от проведените приемни на открито. По две от представяните процедури бенефициенти са Общините, безвъзмездната финансова помощ е 100 процента. 

"Първата подмярка е Програма за възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност, по процедурата за енергийна ефективност в сгради... Програмата добавя стойност към общоевропейската цел за неутрална икономика до 2050 година, което в рамките на тези проекти ще се постига. Другата процедура, която представихме е по програма "Опазване на околната среда и климатичните промени", процедура "Климат". Целта на процедурата е да повиши капацитета на Общините за оценка на стратегическите им планове и програми по отношение на планирани и изпълнени действия, които си поставят цели, свързани с намаляване емисиите на парникови газове и адаптация към очакваните неблагоприятни последици от изменението на климата", каза управителят на ОИЦ - Видин Мариела Савкова.

Не само по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, в частност на Норвежкия финансов механизъм, темата за климата, климатичните промени и декарбонизацията е основна:

"Все по-често ще си говорим за процедури и финансиране за постигане на тези цели на "Зелената сделка" на Европейския съюз."

Подкрепата за инсталиране на възобновяеми енергийни източници за собствени нужди, заложена в Националния план за възстановяване и устойчивост, също генерира голям интерес и множество въпроси от потенциалните бенефициенти, както във Видин, така и в малките общини на областта. Управителят на ОИЦ Мариела Савкова посочи, че от мерките в плана за зелена политика, могат да се възползват, както частните субекти, така и местните власти и бизнеса.
Вижте още

Честит рожден ден, Марги Хранова!

  Рожден ден празнува една от емблемите на родната естрада Маргарита Хранова! Да е жива и здрава, да ни радва с песните си още дълги години! Всичките й песни са изпети с любов. Най- хубавите от тях ще слушаме днес. Ще си припомним и програмата по Аеробик на Маргарита Хранова. Ще научим и подробности от семейната кухня и как си разпределят работата с..

публикувано на 20.12.21 в 09:42

В "Музикална зона": ЧРД на шармантната Кичка Бодурова!

Кичка Бодурова е една от най-популярните български естрадни певици и една от най-известните българки в чужбина. Родената в Бургас на днешния ден шармантна дама може да се похвали със звездна кариера и популярност не само у нас, но и в Германия; на невероятния успех на гръцките си песни се радва още в Гърция, и в Русия. Там един от първите й албуми..

публикувано на 29.11.21 в 09:40

Песни за обещанията в „Музикална зона“

  Понеделник преди обед: време е за oбещания по никое време.. Защо ли? Ами защото: "Обещанията са като пълната луна - ако не се спазят веднага, с всеки изминал ден избледняват." Песни за обещанията реших да слушаме днес в „Музикална зона“. Направих списък с български поп, рок и естрадни песни за обещанията, които даваме един на друг, за обетите, които..

публикувано на 22.11.21 в 09:37

Музикална терапия в „Музикална зона“

  Европейски ден на музикотерапията е днес. Едва ли има някой, на когото да не му е ясно, че музиката и здравето вървят ръка за ръка. И че звуците могат да лекуват! Музикалната терапия може да направи чудеса с вашето здраве много повече, отколкото което и да било лекарство.   Ако човек редовно се отдава на доброто настроение, а около него звучи..

публикувано на 15.11.21 в 09:40

В „Музикална зона“: Песни по стихове на поета на любовта Евтим Евтимов

  По повод Деня на народните будители реших днес в „Музикална зона“ да си спомним за един от нашите будители- Евтим Евтимов. Още повече, че само преди дни- на 28 октомври- се навършиха 88 години от рождението на поета на любовта. Създателят на едни от най-въздействащите, страстни и чувствени стихове в българската поезия. Стихове, наситени с магията на..

публикувано на 01.11.21 в 09:37

В „Музикална зона“ днес: Големи звезди с буйни коси

Те са красиви, успели и винаги в перфектна форма. Понякога дори им завиждаме за начина, по който изглеждат, и най- вече за едно - буйните коси.  Днес в „Музикална зона” ще слушаме едни от най- известните изпълнителки- дамите с впечатляващо гъсти и буйни коси!    Според изследване мъжете предпочитат жени с дълги и буйни коси. Дългите, гъсти..

публикувано на 04.10.21 в 09:55

Ricchi e Poveri в “Музикална зона“

Една група, която след 40 г. раздяла, пяха отново заедно на миналогодишното издание на Сан Ремо. Легендарната група „Ricchi e Poveri” е една от най-известните в историята на италианската музика, но малцина знаят, че оригиналният състав е от четирима, а не от трима изпълнители. Стартираме седмицата именно с оптимистичната музика на..

обновено на 27.09.21 в 09:28
Подкасти от БНР