Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 ноември 2021 година

Снимка: Радио Видин

Коалиция ГЕРБ-СДС е първа политическа сила на парламентарния вот във Видин сочат резултатите от обработените на сто процента секционни протоколи в областта. "Продължаваме промяната" е първа политическа сила в област Монтана на извънредните парламентарни избори. При обработени 99,67% от протоколите партията на Кирил Петков има подкрепата на 22,71% от излезлите да гласуват.


При отчитането на вота "Не подкрепям никого" са допуснати най-много грешки, което забави приемането на секционните протоколи в Районна избирателна комисия Враца, казаха от комисията. Засега са обработени 3/4 от изборните книжа на секциите. Масово в сгрешените секционни протоколи вотът "Не подкрепям никого" е отчетен неправилно, като недействителен глас.


При ниска избирателна активност и без съществени нарушения са преминали изборите за президент и народни представители в град Дунавци, община Видин. Населението е предимно застаряващо и това е една от причините за ниската активност, каза за радио Видин кметът на населеното място Димо Скорчев


Следващият президент на страната ще бъде избран на балотаж на 21 ноември между Румен Радев и Анастас Герджиков. 

Обмисля се въвеждането на диференцирана цена на ВиК услугите. Така потребителите, които ползват до 3 куб. м вода месечно за един човек, каквато е общоприетата норма, ще плащат по една тарифа, а потребеното по-голямо количество ще се заплаща на различна, по-висока цена. Промяната на законопроекта е ключова за изпълнението на проектите в отрасъла, които очакват финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост, подчерта регионалният министър Виолета Комитова.


50 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада. Най-много са във Враца-38. Във Видин са 9, 3 са в Монтана. Нови 38 жители на Врачанска област имат коронавирусна инфекция, това показват данните на Регионалната здравна инспекция за 14 ноември. 


До една година трябва да се предприемат незабавни мерки за Северозапада, в противен случай процесите ще са необратими, коментира в "Посоките на делника" Ирена Анастасова, водач на листата на "БСП за България“ за област Монтана на парламентарните избори.


Започва изграждането на зарядните станции за електрически автомобили във Видин
. Това съобщи кметът Цветан Ценков.


От днес до 1 март автомобилите трябва да бъдат пригодени за движение в зимни условия с подходящите гуми. До края на месеца продължава акция "Зима“ и по пътищата в цялата страна се провеждат засилени проверки, а активният контрол ще продължи през целия есенно-зимен период, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция“ към Обласната дирекция на МВР във Видин Владимир Герасимов.


Седем нови автомобила бяха закупени от Община Видин за нуждите на различните общински предприятия. Остарелият и амортизиран автопарк е бил сред неотложните проблеми на общината, каза Борислава Борисова, зам. кмет на Община Видин.
Автомобилите се предвижват на газ и имат 5 години гаранция


Облагородяват инфраструктурата във Вършец. Строително-ремонтни дейности на улици бяха извършени през лятото и есента.   


103 деца, от 1. до 4. клас, от област Монтана се върнаха в класните стаи. Направените им щадящи тестове са отрицателни. "Учениците са от 14 паралелки", съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Монтана Трайка Трайкова


От утре се възстановява присъственият учебен процес за учениците от начален етап на образование в две учебни заведения в Козлодуй- училища "Св. Св. Кирил и Методий” и "Христо Ботев” в града. Доставени са антигенни тестове за COVID-19 за учениците, чиито родители са декларирали съгласие за тестване на децата им. В останалите училища, където се обучават ученици от начален етап, учебният процес ще продължи в електронна среда, поради липса на декларирано съгласие на 50% от родителите на учениците в паралелките.


Три конкурса за деца, ученици и възрастни, посветени на Рождество Христово, обявиха в Община Мездра. Конкурсите са анонимни и са за детска рисунка и литературен конкурс за ученици и за възрастни. Творбите се приемат от днес, каза за радио Видин Светла Дамяновска, главен експерт "Културно наследство и религиозни дейности" в Община Мездра


От днес започва Рождественският пост, който завършва на 24 декември. Той е четиридесетдневен, втори по своята продължителност след Великия пост и не е така строг, каза за Радио Видин Архимандрит Самуил председател на Църковното настоятелство при храм "Св. Димитър" във Видин. През първата седмица на поста и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. Традиционно на 21 ноември- Въведение Богородично и на 6 декември- Никулден, се консумира и риба.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05