Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виртуална музикална школа стартира Симфониета Видин

2
Снимка: Симфониета Видин

"Виртуална музикална школа" ще запознава с класическата музика младите хора от Видинска област. Проектът е на Симфониета Видин и предвижда създаване на механизъм, чрез който децата и младежите от отдалечените и малки населени места да имат достъп до музикална култура и образование. Това обясни директорът на оркестъра Мирослав Кръстев:

"Основните цели, които Симфониета Видин си поставя, са от една страна, свързани със съхраняване и популяризиране на българската музикална култура.  От друга страна, класическата музика и съвременното симфонично изкуство да достигнат до много повече хора. Наличието на социални мрежи по време на пандемията доказаха, че това е един от начините за комуникация и представяне на музикални проекти. Така че Симфониета Видин се стреми да създаде и развитие нови дигитални канали за комуникация, които ще се използват за привличане на по-широк кръг от аудиторията..."

Във видеоуроци  ще бъдат представени възможностите на различни музикални инструменти - цигулка, виолончело, ударни инструменти и пиано. Един от преподавателите във виртуалната музикална школа е Надежда Ангелова. Виолончелистката иска да запознае младите хора със своя музикален инструмент, който в момента не е добре познат сред тях:

"Уроците ще бъдат разпределени в няколко лекции - запознаване със самия инструмент, история на инструмента, начин на свирене, функцията в различните ансамбли. Тази част от дейността на Симфониета Видин е точно такава -  да се запознаят децата от 7-годишни до младата аудитория, тийнейджъри със спецификата на инструмента и изграждане на едно отношение и любов към симфоничното изкуство, изобщо към културата. Ще бъдат представени много български произведения... Смятам, че има много смисъл в това. Ние много често правим образователни концерти и лектории, когато това е възможно, и не само във Видин, а и в целия регион, където много деца нямат достъп до културни прояви."

Виртуална музикална школа ще започне своята дейност в началото на следващата година. Дейността ѝ е подкрепена от Национален фонд "Култура".

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 28 ноември 2021 година

Застудя. Така е. На прага на Декември сме. "Неделника" обаче ще ви развесели и загрее с интересни истории. Писателката   Елена Павлова е с две нови книги. Чуйте разказа и за "Катакомби и Сдухотия" - история за две хлапета, началото на пандемията, пролет в локдаун и училище онлайн, готварски рецепти, които можеш да пробваш да сготвиш..

публикувано на 28.11.21 в 14:54

Да следваме Бога непрестанно

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона и..

публикувано на 28.11.21 в 08:00

Тита, Тито, Лара, Тара, Благо и Боро търсят своите хора

Историята на захвърлени на пътя новородени кученца е на път да завърши щастливо за пухкавите мъници. Млад мъж ги забелязва в захвърлен найлонов плик по пътя между селата Благово и Боровци, област Монтана. Той ги снима и разпространява снимката в социалните мрежи. Нина Николова пък е тази, която е реагирала не само във Фейсбук - още на следващия ден тя..

публикувано на 26.11.21 в 17:05

Винтидж календар подготвят организаторите на Ретро парад Видин

Ретро календар за новата година подготвят  организаторите на традиционния за Видин Ретро парад - Иван Цолов, Стефани Венциславова и платформата за събития "Естетика". Средствата от продажбата на календара ще бъдат използвани за подготовката на следващото шесто поред издание на Ретро парад Видин.  "След всяка година, когато парада завърши, има..

публикувано на 26.11.21 в 16:55

Коледен базар събира средства за създаването на модерен кучешки приют

Коледен базар организира сдружение " В помощ на животните в Мездра ". Целта на инициативата е набиране на средства за построяването на нов кучешки приют , обясни създателят на сдружението Станислав Марински . "По принцип това е поредният коледен базар, който правим . Реално погледнато малко са парите, които ние можем да отделим от..

публикувано на 26.11.21 в 15:30
село Върбешница, община Мездра

Върбешница - село от камък

Днес гостуваме в село Върбешница, община Мездра. То  се намира в котловина, въздухът е изключително чист заради боровите гори край него,  има и чиста изворна вода, която е истинско богатство за хората.  От години тук няма нито една кражба. Все повече хора от близките градове купуват къщи в селото,  което е съвсем близо до Мездра и Враца.  Името на..

публикувано на 26.11.21 в 12:00

Стартира "Училище за възрастни" в Ново село

В "Училище за възрастни" ще се превърне СУ "Св. Св. Кирил и Методий"  - Ново село.  45 възрастни ученици ще се ограмотяват  в рамките на  нова инициатива, наречена  "Образованието – фактор за преодоляване на бедността и социалното изолираност".  Финансирането е  по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за период от 26 месеца...

публикувано на 26.11.21 в 11:00